ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Rozmarinas – natūralus sąjungininkas kovoje su uždegimu: mitybos specialistės patarimai
Sveikata ir grožis

Rozmarinas – natūralus sąjungininkas kovoje su uždegimu: mitybos specialistės patarimai

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-05-22
Komentarų: 0
3 min. skaitymo

Lėtinis uždegimas – tai „tylus priešas“, kuris ilgainiui gali tapti daugelio sveikatos problemų, tokių kaip nuovargis, sąnarių skausmai ar virškinimo sutrikimai, priežastimi. Nenuostabu, kad vis daugiau žmonių ieško būdų, kaip sumažinti uždegimą natūraliomis priemonėmis. Dažniausiai kalbame apie vaisius, daržoves ar arbatą, tačiau mažiau žinomas, bet itin veiksmingas sąjungininkas šioje kovoje – prieskoniniai augalai. Ir vienas jų nusipelno ypatingo dėmesio – tai rozmarinas

Rozmarinas – sąjungininkas kovoje su uždegimu
Rozmarinas – sąjungininkas kovoje su uždegimu

Geriausias prieskonis nuo uždegimo – rozmarinas

Pasak registruotos dietologės ir „The Nurtured Nutritionist“ įkūrėjos Madeline Schneider, geriausias žolelių pasirinkimas kovai su uždegimu yra rozmarinas. Šis kvapnus augalas, primenantis pušies ir citrinos derinį, pasižymi stipriomis antiuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis, kurias jam suteikia jame esantys fenoliniai junginiai.

Kaip veikia rozmarinas?

Pagrindinis aktyvus junginys rozmarine – karnosolio rūgštis. Ji aktyvina fermentus, atsakingus už natūralią organizmo gynybą prieš uždegimą. Be to, ši medžiaga slopina uždegiminius citokinus – baltymus, sukeliančius uždegimą audiniuose.

Tačiau karnosolio rūgštis nėra vienintelė ginkluotė. Rozmarinas taip pat turi rozmarino rūgšties, kuri stiprina organizmo atsparumą oksidaciniam stresui – procesui, glaudžiai susijusiam su lėtiniu uždegimu.

Taip pat skaitykite

Kokias ligas platina erkės?
Kokias ligas platina erkės? Pasitikrinkite, ar visas jas esate girdėję
2025-08-21
Baltyminiai užkandžiai: kaip pasirinkti sveikesnius ir sotesnius variantus
Baltyminiai užkandžiai: kaip pasirinkti sveikesnius ir sotesnius variantus
2025-08-29
7 dalykai, kurių niekada neturėtumėte daryti prieš treniruotę
7 dalykai, kurių niekada neturėtumėte daryti prieš treniruotę
2025-07-17
15 minučių mankšta pilvo riebalų deginimui: jau po 2 savaičių pastebėsite rezultatus!
15 minučių mankšta pilvo riebalų deginimui: jau po 2 savaičių pastebėsite rezultatus!
2025-10-03
Kaip veikia rozmarinas?

Ar pakanka vien rozmarino?

Svarbu pažymėti, kad rozmarinas, kaip ir dauguma žolelių, dažniausiai vartojamas nedideliais kiekiais, tad tikėtis, kad jis vienas išspręs visas uždegimo problemas – nerealu. Kaip sako M. Schneider, „norint pasiekti apčiuopiamą poveikį, reikėtų suvartoti labai didelius kiekius rozmarino – kas praktiškai neįmanoma.“

Todėl rozmarinas turėtų būti papildoma dalis platesnės, subalansuotos ir priešuždegiminės mitybos strategijos, kurioje gausu daržovių, pilno grūdo produktų, sveikųjų riebalų ir antioksidantų.

Kiti rozmarino privalumai

Be uždegimo mažinimo, rozmarinas pasižymi ir kitais vertingais poveikiais:

  • Antimikrobinis poveikis – padeda kovoti su infekcijomis;
  • Antioksidacinis poveikis – apsaugo ląsteles nuo žalos;
  • Vėžio prevencija – kai kurie tyrimai rodo, kad rozmarinas gali slopinti vėžinių ląstelių augimą;
  • Neuroprotekcinis poveikis – teigiamai veikia smegenų veiklą, gerina atmintį ir koncentraciją.

Kaip įtraukti rozmariną į kasdienę mitybą?

M. Schneider siūlo keletą paprastų ir skanių būdų, kaip natūraliai padidinti rozmarino vartojimą:

1. Rozmarinų arbata

Užplikykite šviežią rozmarino šakelę verdančiu vandeniu, palikite 10–15 minučių. Galite pagardinti citrinos sultimis ar medumi. (Pastaba: medus taip pat turi priešuždegiminių savybių!)

2. Mėsos marinatai ir troškiniai

Smulkinti rozmarino lapeliai puikiai tinka vištienai, ėrienai ar net keptoms bulvėms – suteikia ne tik skonio, bet ir naudų sveikatai.

Taip pat skaitykite

Kodėl išsivalius dantis nereikėtų skalauti burnos ir kiti dantų priežiūros patarimai
Kodėl išsivalius dantis nereikėtų skalauti burnos ir kiti dantų priežiūros patarimai
2025-09-25
Cukrus ir smegenų sveikata: ką svarbu žinoti?
Cukrus ir smegenų sveikata: ką svarbu žinoti?
2025-06-04
Kuo pakeisti raudoną mėsą savo racione
Kuo pakeisti raudoną mėsą savo racione, kad pagerintumėte sveikatą?
2025-09-21
Ar sveika eiti miegoti alkaniems? Ką svarbu žinoti ir ką valgyti prieš miegą
Ar sveika eiti miegoti alkaniems? Ką svarbu žinoti ir ką valgyti prieš miegą
2025-07-21

3. Rozmarinu pagardintas aliejus

Šviežias rozmarinas puikiai tinka aliejaus aromatizavimui. Į stiklinį butelį įdėkite kelias šakeles rozmarino ir užpilkite alyvuogių aliejumi. Po kelių savaičių jis įgaus švelnų, malonų aromatą. Galima naudoti salotoms, ant keptų daržovių ar kaip užpilą ant šiltos duonos.

4. Kepiniai su rozmarinu

Išbandykite rozmariną fokačijoje, krekeriuose, alyvuogių aliejaus pyraguose ar net citrininiuose sausainiuose – ypač jei mėgstate pikantiškus ar citrusinius skonius.

Nors vien tik rozmarinas neužkirs kelio uždegimui, jis – puikus priedas prie sveikos, įvairios mitybos. Naudokite šį aromatingą augalą ne tik dėl skonio, bet ir dėl jo teigiamo poveikio jūsų organizmui.

Šaltinis: https://www.realsimple.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:RozmarinassveikataUždegimas

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Glazūruoti vištienos sparneliai
Mėsos patiekalai

Vištienos sparneliai glazūruoti barbekiu ir medaus padaže

10 dalykų, kurių geriau nelaikyti automobilyje.
Automobiliai

10 dalykų, kurių geriau nelaikyti automobilyje

Rekordinis Arkties ir Antarktidos ledynų tirpimas: Žemė praranda milžiniškus ledo plotus
Įdomu

Rekordinis Arkties ir Antarktidos ledynų tirpimas: Žemė praranda milžiniškus ledo plotus

Trumpo muitų karštinė: štai kokie produktai brangs artimiausiu metu
Ekonomika ir verslas

Trumpo muitų karštinė: štai kokie produktai brangs artimiausiu metu

Naudokite tai skalbdami: rankšluosčiai bus kaip niekad minkšti ir purūs
Gyvenimas

Naudokite tai skalbdami: rankšluosčiai bus kaip niekad minkšti ir purūs

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?