ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kodėl paprastai saugiais laikomi grybai gali tapti pavojingi
Sveikata ir grožis

Kodėl paprastai saugiais laikomi grybai gali tapti pavojingi

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-05-30
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Kodėl paprastai saugiais laikomi grybai gali tapti pavojingi
Kodėl paprastai saugiais laikomi grybai gali tapti pavojingi

Daugelis mūsų mėgaujasi grybavimu – tai ne tik atsipalaidavimas gamtoje, bet ir puiki proga parsinešti šviežių, mišku kvepiančių vaišių į namus. Tačiau retas kuris susimąsto, kad net ir gerai atpažįstami valgomieji grybai gali slėpti pavojus, nematomus plika akimi. Kalbame ne apie nuodingus dvininkus ar klaidas atpažįstant rūšis – pavojai slypi visai kitur.

Grybai – gamtos „toksiškos kempinės“

Mokslininkai vis dažniau įspėja, kad grybai gali veikti tarsi toksiškos kempinės, kaupiančios radioaktyviąsias medžiagas, tokias kaip cezis-137, ir sunkiuosius metalus – švino, gyvsidabrio, kadmio junginius. Šių pavojingų medžiagų koncentracijos grybų vaisiakūniuose gali net dvidešimt kartų viršyti užterštumo lygį dirvožemyje.

Tokia savybė atsiranda dėl grybų struktūros – jų požeminis tinklas (micelis) plinta labai plačiai ir aktyviai absorbuoja įvairias chemines medžiagas. Be to, cezis-137 cheminiu požiūriu labai panašus į kalį – grybams būtiną mikroelementą. Dėl šio panašumo cezis lengvai „patenka“ į grybo ląsteles, tarsi apsimesdamas naudingu elementu.

Kurių rūšių reikėtų vengti?

Ne visi grybai vienodai linkę kaupti pavojingas medžiagas. Didžiausi „kaupikliai“ – raudonviršiai, baravykai, lepšiai, sviestinės ir piengrybiai. Taip pat reikėtų būti atsargiems su rudmėsėmis, vilnopienėmis, juodgrybiais – jų micelis dažnai auga viršutiniuose dirvožemio sluoksniuose, kur susikaupia daugiausia radionuklidų.

Taip pat skaitykite

Spindinti oda namų sąlygomis
Spindinti oda namų sąlygomis: patarimai kiekvienai
2025-08-20
Maisto produktai galintys padėti reguliuoti kraujospūdį
Maisto produktai galintys padėti reguliuoti kraujospūdį
2025-07-10
Abrikosų nauda sveikatai: kodėl verta juos įtraukti į kasdienę mitybą
Abrikosų nauda sveikatai: kodėl verta juos įtraukti į kasdienę mitybą
2025-08-05
Rauginti agurkai: ne tik skanus, bet ir naudingas užkandis?
Rauginti agurkai: ne tik skanus, bet ir naudingas užkandis?
2025-07-14

Tuo tarpu kai kurios rūšys laikomos palyginti saugesnėmis: voveraitės, kelmučiai, pievagrybiai, ūmėdės bei kreivabudės kaupti cezio linkusios mažiau. Nors net ir šios rūšys nėra visiškai apsaugotos nuo taršos, jų savybės leidžia bent šiek tiek sumažinti riziką.

Kada grybai pavojingiausi?

Kur grybauti saugiau?

Net jei gyvenate ekologiškai švarioje vietovėje, tai dar nereiškia, kad aplinkiniai miškai visiškai apsaugoti nuo užterštumo. Radioaktyviosios dalelės, sunkieji metalai bei kitos kenksmingos medžiagos gali būti atneštos oru iš tolimų pramoninių regionų ir nusėsti su lietumi net atokiuose miškuose.

Venkite grybauti prie intensyvaus eismo kelių, šalia pramoninių objektų ar miestų teritorijų. Net jei tokiose vietose surinkti grybai atrodo sveiki ir gražūs, jų viduje gali slėptis pavojingos medžiagos.

Kada grybai pavojingiausi?

Grybai ypač aktyviai kaupia kenksmingas medžiagas po ilgos sausros, kai pirmasis lietus „išjudina“ toksinus dirvožemyje. Taip pat reikėtų būti atsargiems su pernokusiomis grybų kepurėlėmis – jose dėl vandens išgaravimo ir komponentų skaidymosi kenksmingųjų medžiagų koncentracija gali būti ypač didelė.

Drėgnos vietos taip pat kelia riziką – jose padidėja jonų pasisavinamumas, todėl micelis „pritraukia“ daugiau toksinų.

Grybavimas – puikus būdas pabėgti nuo kasdienybės ir pasisemti gamtos gėrybių, tačiau svarbu nepamiršti, kad net ir valgomieji grybai gali tapti pavojingi sveikatai. Rinkitės saugias vietas, žinokite, kurios rūšys linkusios kaupti daugiau kenksmingų medžiagų, ir venkite pirmųjų grybų po lietaus ar pernokusių egzempliorių. Saugus grybavimas – tai atsakingas požiūris į savo ir artimųjų sveikatą.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:grybaisveikata

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Nealkoholiniai gėrimai: ar tai sveikesnis pasirinkimas vakarėliui ar kasdienybei?
Sveikata ir grožis

Nealkoholiniai gėrimai: ar tai sveikesnis pasirinkimas vakarėliui ar kasdienybei?

Glazūruoti vištienos sparneliai
Mėsos patiekalai

Vištienos sparneliai glazūruoti barbekiu ir medaus padaže

Populiariausių nešiojamų garso kolonėlių 10-tukas
Technologijos

Populiariausių nešiojamų garso kolonėlių 10-tukas: kokias renkasi žmonės?

Kepta košė karšto oro gruzdintuvėje
Košės

Kepta košė karšto oro gruzdintuvėje – neįtikėtinai skani

Pistacijų lukštai ir jų panaudojimas sode
Sodas ir daržas

Pistacijų lukštai ir jų panaudojimas sode

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?