ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Stevija ar agavų sirupas: kuris saldiklis išties geresnis jūsų sveikatai?
Sveikata ir grožis

Stevija ar agavų sirupas: kuris saldiklis išties geresnis jūsų sveikatai?

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-07-19
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Stevija ar agavų sirupas: kuris saldiklis išties geresnis jūsų sveikatai?
Stevija ar agavų sirupas: kuris saldiklis išties geresnis jūsų sveikatai?

Vis daugiau žmonių ieško alternatyvų cukrui, stengdamiesi sumažinti pridėtinio cukraus kiekį mityboje. Tarp populiariausių natūralių saldiklių iškyla du favoritai – stevija ir agavų sirupas. Abu pristatomi kaip sveikesni pasirinkimai, tačiau jų poveikis organizmui labai skiriasi. Kuris iš jų vertas vietos jūsų virtuvėje?

Stevija – saldumas be kalorijų

Stevija išgaunama iš Pietų Amerikoje augančio augalo lapų. Ji net iki 300 kartų saldesnė už cukrų, tačiau beveik neturi kalorijų. Šis saldiklis ypač vertinamas tarp žmonių, sergančių diabetu ar siekiančių numesti svorio. Saldumą suteikia junginiai steviozidas ir rebaudiozidas A, kurių organizmas nesuvirškina, todėl stevija beveik neveikia cukraus kiekio kraujyje.

Pasaulio sveikatos organizacija ir JAV Maisto ir vaistų administracija pripažįsta steviją saugia vartoti. Ji jau seniai naudojama įvairiuose maisto produktuose Europoje ir Japonijoje.

Tačiau skonio prasme nuomonės išsiskiria – kai kuriems žmonėms stevija palieka kartoką ar anyžių primenantį poskonį. Atsižvelgdami į tai, gamintojai ėmėsi tobulinti ekstraktus ir derinti steviją su kitais saldikliais, kad skonis būtų švelnesnis.

Agavų sirupas – natūralus, bet ne nekaltas

Agavų sirupas spaudžiamas iš agavos augalo, kuris dar žinomas kaip tekilos žaliava. Sirupas apie 1,5 karto saldesnis už cukrų ir pasižymi švelniu, neutraliu skoniu – puikiai tinka kavai, kepiniams ar jogurtui. Dėl žemesnio glikeminio indekso agavų sirupas ne taip greitai kelia cukraus lygį kraujyje, kaip įprastas cukrus.

Tačiau pagrindinis saldumo šaltinis – fruktozė. Nors anksčiau ji buvo giriama dėl menkesnio poveikio gliukozės lygiui, naujesni tyrimai rodo kitokį vaizdą: dideli fruktozės kiekiai gali apsunkinti kepenų veiklą, didinti trigliceridų kiekį kraujyje, skatinti atsparumą insulinui, kepenų suriebėjimą ir net nutukimą.

Kai kuriuose agavų sirupo produktuose fruktozės kiekis siekia net 80–90 %. Todėl nors šis saldiklis laikomas „natūraliu“, tai anaiptol nereiškia, kad jis visiškai nekenksmingas.

Stevija ar agavų sirupas: kuris saldiklis išties geresnis jūsų sveikatai? Natūralus, bet ne nekaltas

Kaip šie saldikliai veikia medžiagų apykaitą?

Stevija turi aiškų pranašumą – jos junginiai neperdirbami kepenyse ir nedaro įtakos metabolinei sveikatai. Tai itin svarbu sergantiesiems diabetu ar turintiems metabolinio sindromo riziką. Visgi, kai kurie tyrimai rodo, kad didelės stevijos dozės gali paveikti žarnyno mikrobiotą – nors ši sritis dar aktyviai tiriama.

Tuo tarpu agavų sirupas, nors ir vadinamas natūraliu, dažnai stipriai perdirbamas ir kupinas fruktozės. Tai reiškia, kad šis „švelnus saldiklis“ gali turėti rimtų pasekmių sveikatai, jei vartojamas per dažnai.

Ką rinktis – steviją ar agavų sirupą?

Jei jūsų tikslas – stabilus cukraus kiekis kraujyje, svorio kontrolė ar medžiagų apykaitos gerinimas, stevija yra saugesnis ir naudingesnis pasirinkimas. Ji nesukelia gliukozės šuolių ir neapsunkina kepenų.

Tuo tarpu agavų sirupas gali patikti tiems, kurie vertina švelnų skonį ir naudoja saldiklį retai. Tačiau būtina atminti – „natūralus“ nereiškia „nekenksmingas“, todėl svarbu neperžengti saiko ribų.

Galiausiai, tiek stevija, tiek agavų sirupas gali būti jūsų raciono dalis – svarbiausia suprasti jų poveikį ir atsakingai dozuoti. Žinodami, kaip jie veikia organizmą, galite priimti geresnius sprendimus dėl savo sveikatos.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Agavų sirupassaldikliaistevijasveikata

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaip per savaitgalį kokybiškai pailsėti? Psichologų patarimai
Sveikata ir grožis

Kaip per savaitgalį kokybiškai pailsėti? Psichologų patarimai

2025-07-02
Ar galima vartoti pasibaigusio galiojimo vaistus? Gydytojų nuomonė ir svarbūs pavojai
Sveikata ir grožis

Ar galima vartoti pasibaigusio galiojimo vaistus? Gydytojų nuomonė ir svarbūs pavojai

2025-07-22
Cholesterolį padeda sumažinti baltymas, esantis migdolų riešutuose. Geresnis cholesterolio reguliavimas
Sveikata ir grožis

Pagal dietologus, tai pirmas baltymas, kurį turėtumėte valgyti, kad sumažintumėte cholesterolį

2025-07-11
Produktai širdžiai
Sveikata ir grožis

Kardiologai įvardijo 6 produktus, kurių jie visada vengia, nes jie smarkiai kenkia širdžiai

2025-07-16

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?