ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Krapų nauda ir žala: kam šis prieskonis tinka, o kam – ne?
Sveikata ir grožis

Krapų nauda ir žala: kam šis prieskonis tinka, o kam – ne?

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-07-24
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Krapai ir jų naudingos savybės bei panaudojimas
Krapai ir jų naudingos savybės bei panaudojimas

Krapai pažįstami daugumos – šį nereiklų augalą augina daugybė sodininkų, puošiančių savo daržus ar net palanges. Daugeliui krapų aromatas asocijuojasi su šviežumu ir vasara. Šie kvapnūs žalumynai puikiai tinka salotoms, o jų savitas skonis praturtina mėsos, žuvies ir sriubų patiekalus. Tačiau krapų vertė slypi ne tik išskirtiniame skonyje ir kvape: šis prieskoninis augalas pasižymi ir vertingomis gydomosiomis savybėmis.

Kokią naudą mūsų organizmui turi krapai?

Krapų sudėtis gausi vertingų medžiagų: askorbo rūgšties (vitamino C), geležies, kalcio, vitaminų P, B5, B, magnio, eterinių aliejų, palmitino, linolo ir oleino rūgščių, karotino, riboflavino, fosforo bei kalio. Šie komponentai teigiamai veikia žmonių sveikatą.

Krapai tradiciškai vartojami virškinimo sistemos sutrikimams gydyti. Jų nuovirai ir užpilai padeda nuo vidurių pūtimo, spazmų, skausmų, viduriavimo, žarnyno dieglių ir užkietėjimo.

Krapai gerina virškinimą, ramina skrandžio ir žarnyno gleivinę, skatina virškinamojo trakto išsivalymą. Jie ypač naudingi virškinant sunkesnį maistą, pavyzdžiui, mėsą ir riebius patiekalus, gerina medžiagų apykaitą ir skatina apetitą.

Krapai pasižymi diuretikų savybėmis ir skatina tulžies sekreciją, taip prisidedant prie organizmo detoksikacijos.

Krapų naudingosios medžiagos gali padėti sumažinti nemigą ir nervinę įtampą, o žmonėms, turintiems širdies ir kraujagyslių sistemos problemų, gali reguliuoti hormonų pusiausvyrą.

Krapų sėklų ir stiebų nuoviras gali palengvinti kvėpavimo takų ligas. Bronchito atveju jis padeda išvalyti plaučius ir bronchus, skystinti skreplius ir palengvinti jų atsikosėjimą.

Kosmetologijoje krapų stiebų nuoviras naudojamas veido odos priežiūrai. Jis ramina uždegimus, valo ir mažina poras, gali šviesinti pigmentines dėmes.

Krapai gali padėti sumažinti pigmentines dėmes

Šalutinis krapų poveikis

Nors krapai pasižymi daugybe teigiamų savybių, svarbu atsižvelgti į galimas kontraindikacijas. Neigiamas poveikis dažniausiai pasireiškia vartojant didelius kiekius krapų.

Žmonėms, turintiems krapų netoleranciją, gali pasireikšti alerginės reakcijos.

Hipotenziją turintys asmenys turėtų vengti didelio krapų kiekio vartojimo, nes tai gali sukelti kraujospūdžio kritimą, galvos svaigimą, silpnumą, mieguistumą, pykinimą ar net sąmonės netekimą.

Nėščiosios turėtų vartoti krapus saikingai, nes didelis kiekis gali sukelti padidėjusį gimdos tonusą ir raumenų spazmus.

Krapų poveikis priklauso nuo suvartojamo kiekio.

Krapai: kaip išsaugoti?

Krapus galima ilgiau išsaugoti įvairiais būdais:

  • užšaldant susmulkintus žalumynus (tai geriausias būdas išsaugoti maistingąsias medžiagas),
  • sūdant ir laikant šaldytuve
  • džiovinant žemoje (30–40°C) temperatūroje sandariame inde.

Krapų skonis ir gerosios savybės leidžia juos panaudoti įvairiai, tereikia išsirinkti tinkamą laikymo ir vartojimo būdą.

Krapai ir jų užšaldymas

Kur galima panaudoti krapus?

Krapų panaudojimas yra labai platus, jie puikiai tinka įvairiems patiekalams:

  • Salotos. Švieži krapai – puikus salotų priedas, suteikiantis gaivumo ir aromato.
  • Sriubos. Krapus galima dėti į įvairias sriubas – žuvies, daržovių, bulvių ir kt. Jie suteikia patiekalui subtilų, aromatingą skonį.
  • Padažai. Smulkiai supjaustyti krapai puikiai tinka įvairiems padažams, ypač grietininio ar majonezinio pagrindo.
  • Mėsos ir žuvies patiekalai. Krapai puikiai dera su kepta ar virta mėsa ir žuvimi. Jie gali būti dedami prie patiekalo ruošiant arba kaip garnyras.
  • Daržovių patiekalai. Krapai tinka prie virtų, keptų ar troškintų daržovių. Jie papildo daržovių skonį ir suteikia jiems aromato.
  • Kiaušinių patiekalai. Krapai puikiai dera su kiaušiniais – omletais, virtais ar keptas kiaušiniais.
  • Duona ir bandelės. Krapai gali būti įmaišomi į duonos ar bandelių tešlą, suteikdami jiems specifinio aromato.
  • Užkandžiai. Krapai puikiai tinka įvairiems užkandžiams – sūrio užtepėlėms, sumuštiniams ir kt.
  • Konservavimas: Krapai dažnai naudojami konservuojant agurkus, pomidorus ir kitas daržoves.

Tai tik keletas pavyzdžių, kaip galima naudoti krapus. Iš tiesų jų panaudojimas yra neribojamas, viskas priklauso nuo Jūsų fantazijos ir skonio.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:krapaiPrieskonis

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kardamonas – juodasis ar žaliasis naudingesnis sveikatai?
Sveikata ir grožis

Kardamonas – juodasis ar žaliasis naudingesnis sveikatai?

2025-07-30
Trys mitai apie savęs priežiūrą: kas iš tikrųjų yra rūpinimasis savimi?
Sveikata ir grožis

Trys mitai apie savęs priežiūrą: kas iš tikrųjų yra rūpinimasis savimi?

2025-06-26
Pasakė kam geriau nevalgyti šilauogių.
Sveikata ir grožis

Pasakė, kam geriau nevalgyti šilauogių

2025-06-21
Antibiotikai ir alkoholis: ar tai saugus derinys?
Sveikata ir grožis

Antibiotikai ir alkoholis: ar tai saugus derinys?

2025-06-25

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?