ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Geriausias vynuogių laikymo būdas: taip jos išliks šviežios net iki 12 mėnesių!
Naudinga

Geriausias vynuogių laikymo būdas: taip jos išliks šviežios net iki 12 mėnesių!

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-09-04
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Geriausias vynuogių laikymo būdas: taip jos išliks šviežios net iki 12 mėnesių!
Geriausias vynuogių laikymo būdas: taip jos išliks šviežios net iki 12 mėnesių!

Kiekvienas vynuogių augintojas tikrai džiaugiasi, jei vynuogių derlius yra gausus. Vis dėlto, gana dažnai kyla klausimas, ką reikia daryti, kad vynuogės kuo ilgiau išliktų šviežios. Vynuogės – itin jautrios uogos, kurios greitai pradeda gesti, jei nėra tinkamai laikomos. Jas galima suvartoti šviežias, tačiau kai derliaus būna daug, tenka ieškoti patikimų konservavimo ar laikymo būdų.

Laimei, egzistuoja paprastas ir patikimas metodas, leidžiantis mėgautis šviežiomis vynuogėmis net ir žiemą ar pavasarį. Šis būdas nereikalauja sudėtingų ingredientų ar specialios įrangos – tereikia kelių paprastų priemonių ir šiek tiek kantrybės.

Mes jums papasakosime apie būdą, kaip išlaikyti šviežias vynuoges net iki 12 mėnesių.

Vynuogių laikymo instrukcija

Jums prireiks:

Taip pat skaitykite

Sveiki saldumynai, kuriais galite mėgautis bet kada. Pasigaminkite pagal šiuos receptus
Sveiki saldumynai, kuriais galite mėgautis bet kada. Pasigaminkite pagal šiuos receptus
2025-08-28
Keptas baltojo šokolado sūrio pyragas
Keptas baltojo šokolado sūrio pyragas
2025-07-31
Prieskonių deriniai įvairiems patiekalams.
Prieskonių deriniai, kurie jūsų patiekalus pakels į kitą lygį
2025-08-22
Makaronai su krevetėmis, citrininiu padažu šventinei vakarienei
Linguine makaronai su krevetėmis ir citrininiu padažu: gurmaniška šventinė vakarienė
2025-08-06
  • šviežių vynuogių,
  • 1/2 arbatinio šaukštelio citrinos rūgšties kiekvienam stiklainiui,
  • 1,5 l talpos stiklainių.

Citrinos rūgštis veikia kaip natūralus konservantas – ji padeda išlaikyti vaisių spalvą, stabdo rūgimo procesą ir užtikrina ilgesnį laikymo laiką.

Paruošimo žingsniai:

  1. Keletą kartų kruopščiai nuplaukite vynuoges po tekančiu vandeniu.
  2. Nuimkite vynuogių kotelius.
  3. Suberkite į sausus, sterilizuotus stiklainius.
  4. Užpilkite karštu vandeniu.
  5. Uždenkite dangteliais ir palikite 10–15 minučių.
  6. Vandenį supilkite į puodą ir užvirinkite.
  7. Į kiekvieną stiklainį įberkite citrinos rūgšties.
  8. Iš puodo supilkite verdantį vandenį atgal į stiklainius.
  9. Sandariai uždarykite dangtelius.
  10. Stiklainius uždenkite antklode ir palikite atvėsti 20–24 valandas.

Taip paruoštas vynuoges galite laikyti vėsioje, tamsioje vietoje net iki vienerių metų.

Kaip laikyti stiklainius su vynuogėmis?

Laikymo sąlygos yra itin svarbios. Stiklainius rekomenduojama dėti į vėsią patalpą, kur temperatūra neviršija +15 °C. Geriausia laikyti rūsyje, sandėliuke ar kitoje tamsioje vietoje. Svarbiausia, kad ten nebūtų staigių temperatūros pokyčių.

Geriausias vynuogių laikymo būdas: taip jos išliks šviežios net iki 12 mėnesių!

Ką dar galima pasigaminti iš vynuogių?

Jei turite didesnį vynuogių perteklių, jas galite ne tik konservuoti, bet ir:

  • džiovinti – namuose lengvai pasigaminsite razinų,
  • virti uogienes ar džemus,
  • spausti sultis,
  • gaminti actą ar net naminį vyną.

Tokiu būdu vynuogių derlius bus panaudotas įvairiais būdais, o jūsų stalas bus gausus sveikų ir skanių produktų ištisus metus.

Vynuogių nauda sveikatai

Vynuogės – ne tik skanus, bet ir sveikatai labai naudingas vaisius. Jose gausu antioksidantų, tokių kaip flavonoidai ir resveratrolis, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir lėtina senėjimo procesus. Be to, vynuogėse gausu vitaminų C ir K, mineralų (kalio, mangano) bei skaidulų, kurios pagerina virškinimą ir palaiko žarnyno sveikatą.

Reguliarus vynuogių vartojimas gali padėti sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką, normalizuoti kraujo spaudimą, stiprinti imuninę sistemą ir suteikti energijos visai dienai. Taip pat tyrimai rodo, kad vynuogėse esantys antioksidantai gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, palaikyti sveiką cholesterolio lygį ir prisidėti prie odos bei regos sveikatos.

Taip pat skaitykite

Kaip pasigaminti maisto ruošinius šaldymui. Idėjos ir patarimai
Kaip pasigaminti maisto ruošinius šaldymui. Idėjos ir patarimai
2025-07-10
Gira – mėgiamas lietuvių gėrimas. Jos istorija ir patarimai kaip pasigaminti
Gira – mėgiamas lietuvių gėrimas. Jos istorija ir patarimai kaip pasigaminti
2025-06-03
Šaltibarščiai, jų istorija ir receptai
Šaltibarščiai. Trumpa istorija ir 3 skirtingi receptai jūsų stalui
2025-05-30
Sūrio ir moliūgų apekpas
Sūrio ir moliūgų apkepas: tobulas patiekalas šeimos vakarienei
2025-07-09

Vynuogės puikiai tinka tiek šviežios, tiek konservuotos ar džiovintos – kiekviena forma išlaiko dalį naudingųjų medžiagų, todėl galite jas įtraukti į kasdienę mitybą įvairiais būdais.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva, Shutterstock.

ŽYMOS:patarimaiVynuogės

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Datulės su sezamų pasta ir šokoladu
Desertai

Datulės su sezamų pasta ir šokoladu

Geriausia mėsa sultiniui. Sultinys ir receptas
Naudinga

Virtuvės šefas atskleidė kaip išsirinkti geriausią mėsą sultiniui. Išbandykite ir receptą

Aligatoriai nėra tiesiog plėšrūnai. Jie turi vieną netikėtą savybę
Įdomu

Aligatoriai nėra tiesiog plėšrūnai. Jie turi vieną netikėtą savybę

Mėsos padažas makaronams su daugiau daržovių
Mėsos patiekalai

Mėsos padažas makaronams su daugiau daržovių

Kaip skaityti kosmetikos sudėtį: ką slepia etiketės ir ko vengti?
Sveikata ir grožis

Kaip skaityti kosmetikos sudėtį: ką slepia etiketės ir ko vengti?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?