Pavasarį žydintis kaštonas mus džiugina didžiuliais žiedais, o rudenį – nuostabiais vaisiais. Vaisiai yra labai mėgstami vaikų ir dažnai naudojami rudens darbelių gamybai. Tačiau šie rudi vaisiai yra daug naudingesni. Kaip skelbiama portale, juose yra labai daug naudingų medžiagų, tokių kaip saponinai, taninai ir azecinas, be to kaštonus galima naudoti įvairiais būdais.
Pavyzdžiui, galite juos naudoti žaizdų valymui, skalbimui, švelniam plovimui, plaukų trinkimui ir kitiems nuostabiems dalykams.
Kitas būdas naudoti kaštonus ir, tuo pat metu, maksimaliai išnaudoti jų gydomąjį potencialą – pasidaryti namuose paruoštą tinktūrą.
Ji turi daugybę gydomųjų savybių ir gali būti naudojama tiek išoriniam, tiek vidiniam naudojimui.
Kaštonų tinktūros gamyba
Surinkus kaštonus, rekomenduojama nedelsiant supjaustyti ir sunaudoti (pavyzdžiui, tinktūrai gaminti) arba išdžiovinti, kad nesugestų. Tik džiovintus kaštonus yra labai sunku pjaustyti.
Išdžiovintus kaštonų gabalėlius galite laikyti iki kito sezono. Taigi, kaštonai gali būti naudojami ištisus metus!
Norint paruošti kaštonų tinktūrą, jums reikės:
- Kaštonų
- Alkoholio, kurio stiprumas ne mažesnis kaip 40%
- Švaraus indo tinktūros laikymui, kol ji fermentuosis
- Medžiagos skysčiui perkošti
- Tamsaus stiklo buteliukų tinktūrai laikyti
Neprivaloma:
- Kelių kadagio uogų, kad sustiprėtų kaštonų poveikis
Kaip pasigaminti tinktūrą:
- Nuplaukite kaštonus ir supjaustykite į keturias dalis, tačiau nereikia pašalinti žievės.
- Įdėkite supjaustytus kaštonų gabaliukus į uždaromą stiklinį indą ir užpilkite alkoholiu, galite įdėti kadagio uogų.
- Uždarykite stiklainį dangteliu ir leiskite skysčiui nusistovėti nuo keturių iki šešių savaičių, ir laikykite nuo šviesos apsaugotoje vietoje.
- Švelniai papurtykite kas dvi dienas, kad veikliosios medžiagos geriau išsiskirtų.
- Praėjus šiam laikui, perkoškite tinktūrą ir supilkite į tamsaus stiklo buteliukus.

Kaštonų tinktūros naudojimas
Kaštonų tinktūra nuo seno vertinama kaip natūrali priemonė, padedanti spręsti įvairias sveikatos problemas. Ji pasižymi priešuždegiminėmis, antibakterinėmis ir dezinfekuojančiomis savybėmis, todėl gali būti naudojama tiek iš vidaus, tiek ir iš išorės. Joje esantis aescinas stiprina ląsteles, saugo nuo kenksmingų medžiagų poveikio bei gerina venų būklę, o tai itin svarbu kovojant su venų varikoze ar kraujotakos sutrikimais.
Tinktūros vartojimas paprastai rekomenduojamas lašais – nuo 10 iki 30, du ar tris kartus per dieną. Ji gali būti geriama praskiedus vandeniu ar arbata, taip pat naudojama įtrinant pažeistas vietas. Išoriškai kaštonų tinktūra malšina sąnarių ir raumenų skausmus, padeda esant riešo kanalo sindromui, egzemai, odos uždegimams ir įvairiems bėrimams. Sergant hemorojumi, tinktūrą patariama vartoti po 10 lašų kasdien, o reumatui ar skrandžio spazmams – po 15–20 lašų kelis kartus per dieną.
Vis dėlto svarbu nepamiršti atsargumo. Viena dozė niekada neturi viršyti 50 lašų, o pasireiškus ūmiems simptomams ar odos pažeidimams, vartojamą kiekį reikia sumažinti iki minimumo. Kadangi tinktūroje yra alkoholio, jos nereikėtų duoti vaikams. Be to, alkoholis sausina odą, todėl po išorinio naudojimo patariama ją sumaišyti su migdolų ar simondsijų aliejumi arba pasitepti maitinamuoju kremu.
Ši natūrali priemonė gali tapti veiksmingu pagalbininku gerinant kraujotaką ir malšinant įvairius negalavimus, tačiau visuomet svarbu vartoti ją atsakingai ir stebėti organizmo reakcijas.