ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sodas ir daržas » Šakninių daržovių lobynas: kaip rudenį nuimti derlių ir išsaugoti jį iki pavasario
Sodas ir daržas

Šakninių daržovių lobynas: kaip rudenį nuimti derlių ir išsaugoti jį iki pavasario

Renata Lingienė
Autorius Renata Lingienė
Publikuota: 2025-09-13
Komentarų: 0
5 min. skaitymo

Rudenį lietuviškų daržų šeimininkai stengiasi ne tik nuimti paskutinį derlių, bet ir pasirūpinti, kad vitaminai ant stalo neužsibūtų tik rugsėjį ar spalį. Morkos, burokėliai, salierai, pastarnokai ar ridikai – tai šakninės daržovės, kurios tinkamai surinktos ir sandėliuojamos, gali džiuginti iki pat pavasario. Tačiau norint, kad jų skonis ir maistinė vertė išliktų, svarbu laikytis kelių paprastų, bet patikrintų taisyklių.

Šakninių daržovių lobynas: kaip rudenį nuimti derlių ir išsaugoti jį iki pavasario
Šakninių daržovių lobynas: kaip rudenį nuimti derlių ir išsaugoti jį iki pavasario

Kada ir kaip nuimti šakniavaisius?

Vėlyvosios šakniavaisių veislės, kurios skirtos sandėliavimui, gali saugiai augti dirvoje iki pat spalio pabaigos. Jei ruduo šiltas ir be ankstyvų šalnų, derlių galima kasti net iki lapkričio vidurio. Atspariausi – pastarnokai. Jie gali peržiemoti lysvėje net ir esant šalnoms, todėl juos neretai kasame pavasarį, kai kitos daržovės jau būna seniai suvartotos. Vis dėlto burokėlius reikėtų iškasti anksčiau – iki pirmųjų rimtesnių šalčių, nes pašalę gumbai nebetinka saugojimui.

Svarbiausia šakniavaisius kasti atsargiai, kad nebūtų pažeista jų žievė. Įrankiams rinktis geriausia kastuvą ar dar geriau – šakes. Morkos itin trapios, todėl jei norite turėti ilgai išsilaikančių daržovių, jų negalima nei perlaužti, nei smarkiai subraižyti. Lapų taip pat nereikėtų brutaliai nukirpti – burokėliams ar salierams lapus reikia atsargiai išsukti, paliekant širdį, kitaip šakniavaisiai ims vysti.

Ridikai, skirti laikymui, turi būti 5–8 cm skersmens – per mažus verta suvartoti iš karto.

Taip pat skaitykite

Kaip sodinti ir auginti šaldytus braškių daigus?
Kaip sodinti ir auginti šaldytus braškių daigus? Pataria profesionalai
2025-06-04
Ruošiatės sodinti žieminius česnakus? Štai, ką galite padaryti dar vasarą
Ruošiatės sodinti žieminius česnakus? Štai, ką galite padaryti dar vasarą
2025-07-09
Ištepkite orkaitės groteles ir palaukite. Nešvarumai lengvai nusivalys
Ištepkite orkaitės groteles ir palaukite. Nešvarumai lengvai nusivalys
2025-09-02
Pradėjo gelsti pomidorų lapai?
Pradėjo gelsti pomidorų lapai? Štai, kas nutiko
2025-06-05

Sandėliavimas rūsyje: patikimiausias būdas

Lietuvoje vis dar populiariausias būdas laikyti šakniavaisius – tamsus ir vėsus rūsys. Temperatūra čia turėtų būti ne aukštesnė nei +4 °C, o oro drėgmė – apie 90 %. Morkos geriausiai išsilaiko prie +1 °C, burokėliai ir salierai – kiek aukštesnėje temperatūroje, tačiau taip pat vėsiai.

Daržoves patariama sudėti į medines ar plastikines dėžes, užpilti drėgnu smėliu taip, kad matytųsi tik viršūnėlės. Smėlis neleidžia šakniavaisiams išdžiūti, tačiau jo taip pat negalima palikti per sauso – kartą per kelias savaites reikėtų jį apipurkšti vandeniu. Labai svarbu ir vėdinimas: rūsį patartina pravėdinti net žiemą, nes žema temperatūra daržovėms tik į naudą.

Šiltnamis – alternatyva rūsiui

Tie, kas neturi gilaus rūsio, gali pasinaudoti šiltnamiu. Vėlyvą rudenį jame į lysves sudedamos daržovės, užberiamos žemėmis ir uždengiamos agroplėvele. Atslinkus rimtesniems šalčiams, galima uždėti papildomą sluoksnį – burbulinę plėvelę ar lapų mulčią. Tokia izoliacija padeda išlaikyti teigiamą temperatūrą šalia daržovių.

Šiltnamio privalumas – daržoves galima lengvai pasiekti bet kuriuo metų laiku, tačiau būtina stebėti, kad žemė visiškai neperšaltų.

Šakninių daržovių lobynas: kaip rudenį nuimti derlių ir išsaugoti jį iki pavasario. Sandėliavimas šiltnamyje

Kaip kovoti su puviniu ir pelėsiu?

Didžiausi priešai – įvairios puvinio ir pelėsio ligos. Jos atsiranda, jei daržovės laikomos per šiltai, patalpoje nėra pakankamai oro cirkuliacijos arba smėlis išdžiūsta. Pažeistus šakniavaisius būtina nedelsiant pašalinti, kad liga neplistų.

Cheminiai purškalai egzistuoja, tačiau dauguma lietuvių daržininkų vengia juos naudoti, nes daržoves laikome tam, kad valgytume natūralias. Vietoje to pravartu pasirūpinti, kad dėžės būtų švarios, o rūsyje nebūtų pelėsio židinių.

Kiek laiko išsilaiko skirtingos daržovės?

Morkos, laikomos drėgname smėlyje rūsyje, gali išsilaikyti ilgiau nei pusmetį. Salierai taip pat ištvermingi, o ridikai, nors atrodo trapūs, rūsyje išbūna ne mažiau ilgai. Pastarnokai drąsiai laikosi iki pavasario, o dalį jų galima net palikti lysvėje po sniegu. Burokėliai šiek tiek lepesni – paprastai išsilaiko iki trijų mėnesių, todėl juos verta suvartoti pirmiausia.

Trumpalaikis laikymas – maišeliuose

Žiemos pabaigoje, kai rūsio dėžėse lieka tik nedidelis kiekis daržovių, jų nebeverta laikyti smėlyje. Patogu jas sudėti į perforuotus plastikinius maišelius – padaryti kelias skylutes, kad šakniavaisiai kvėpuotų, ir laikyti ant lentynos rūsyje. Taip daržovės išsilaiko dar mėnesį ar pusantro.

Taip pat skaitykite

Būkite budrūs, šie juodi kirminai gali numarinti jūsų daržo augalus. Kraujažolinis gubrys, Galeruca tanaceti. Šaltinis: ukininkopatarejas.lt
Būkite budrūs, šie juodi kirminai gali numarinti jūsų daržo augalus
2025-06-04
Neišmeskite vyno kamščių, šis panaudojimo būdas jus nustebins
Neišmeskite vyno kamščių, šis panaudojimo būdas jus nustebins
2025-08-27
Koks tinkamiausias metas lauko ir vidaus augalams laistyti?
Pasak sodo ekspertų, tai pats netinkamiausias metas vidaus ir lauko augalams laistyti
2025-06-17
Norite pasigaminti ypač veiksmingą kompostą? Įberkite šį ingredientą
Norite pasigaminti ypač veiksmingą kompostą? Įberkite šį ingredientą
2025-06-05

Šakniavaisių laikymo tradicijos Lietuvoje perduodamos iš kartos į kartą, tačiau šiandien jos vėl įgauna naują prasmę. Savo darže išauginta ir tinkamai laikoma daržovė ne tik sveikesnė už parduotuvinę, bet ir suteikia ypatingo pasididžiavimo jausmą. Kai žiemą ant stalo atsiranda rudenį pačių rankomis iškasta morka ar saliero šaknis, tai tampa mažu, bet svarbiu pergalės prieš šaltąjį sezoną simboliu.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Daržovių laikymasDerliuspatarimaiŠakninės daržovėssodas

AutoriusRenata Lingienė
Esu Renata Lingienė – rašau apie sodą, daržą ir viską, kas susiję su augalais bei gamta. Dalinuosi praktiniais patarimais, sezoninėmis idėjomis ir natūraliais sprendimais, kurie padeda puoselėti žalią kampelį kiekvieno namuose. Tikiu, kad darbas su žeme ramina ir įkvepia.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Ypatingai skanus varškės ir moliūgų apkepas. Patiks ir vaikams
Apkepai

Ypatingai skanus varškės ir moliūgų apkepas. Patiks ir vaikams

Tahinis: maistingas produktas jūsų kasdienei mitybai
Sveikata ir grožis

Tahinis: maistingas produktas jūsų kasdienei mitybai

3 klaidas daro beveik visi žmonės, metantys svorį
Uncategorized

Mitybos specialistų nuomonė, kokias 3 klaidas daro beveik visi žmonės, metantys svorį

Ką svarbu žinoti apie kraujospūdžio pokyčius ir sveikatą
Sveikata ir grožis

Ką svarbu žinoti apie kraujospūdžio pokyčius ir sveikatą

Kaip skalbti juodus drabužius: patarimai, kaip išlaikyti spalvą ir kokybę
Gyvenimas

Kaip skalbti juodus drabužius: patarimai, kaip išlaikyti spalvą ir kokybę

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?