Kai gamindami maistą sukamės virtuvėje, sunku pastebėti, ar netyčia nepažeidžiama jos baldų ar įrangos. Net valydami baldus ar įrankius pirmiausia žiūrime, kad jie būtų švarūs, ir nesusimąstome, ar taip jiems nepakenkiame. Čia pateikiamos dažniausios klaidos, kuriomis nesąmoningai gadiname virtuvės įrangą.

2025 metais, kai daugelyje namų vyrauja modernūs virtuvės sprendimai – nuo akmens stalviršių iki išmanių įrenginių – itin svarbu žinoti, kaip tinkamai prižiūrėti šiuolaikinę techniką ir baldus. Net menkiausi neapgalvoti veiksmai gali sutrumpinti jų tarnavimo laiką ar sugadinti paviršių kokybę.
Paviršius valome popieriniu rankšluosčiu
Popieriniai rankšluosčiai netinka stiklui ir šlapiems medienos dirbiniams sausinti bei valyti. Jais galima subraižyti paviršių, todėl geriau naudoti švelnų rankšluostį.
Dar geresnis pasirinkimas – mikropluošto šluostės. Jos ne tik apsaugo paviršių nuo įbrėžimų, bet ir efektyviai surenka dulkes bei riebalus be papildomų valiklių. Jei virtuvėje turite juodo stiklo ar nerūdijančio plieno paviršių, mikropluoštas padės išvengti dryžių ir išlaikyti blizgesį ilgiau.
Peilius laikome vienoje vietoje
Dažniausia mūsų daroma klaida yra visų peilių laikymas viename stalčiuje. Jei peiliai neturi apsaugos, yra pavojus juos subraižyti. Todėl naudokite apsauginį apvalkalą.
2025 m. virtuvėse populiarėja magnetinės juostos ir vertikalūs laikikliai – jie ne tik atrodo estetiškai, bet ir leidžia išvengti ašmenų pažeidimų. Svarbu peilius laikyti sausoje vietoje, nes drėgmė gali skatinti koroziją, ypač jei peiliai pagaminti iš anglinio plieno.
Visų paviršių valymui naudojame actą
Granito ir marmuro plokščių, taip pat akmens ir metalo plokščių negalima valyti actu. Actas yra labai rūgštus skystis, kuris sumažina šių medžiagų tarnavimo laiką. Tačiau jis tinka orkaitėms, indaplovėms ir šaldytuvams valyti.
Natūralios akmens dangos reikalauja švelnių, pH neutralų turinčių valiklių. Rekomenduojama naudoti specialias priemones, apsaugančias nuo dėmių ir riebalų įsigėrimo. Jei mėgstate ekologiškas priemones, vietoje acto galite naudoti sodą ir vandenį – toks mišinys saugiai pašalina nešvarumus ir nepažeidžia paviršiaus.
Dedame karštą maistą į maišytuvą
Ar žinojote, kad dėti karštą maistą ar pilti karštus skysčius į maišytuvą yra pavojinga? Į maišytuvą pilant karštą maistą, jis papildo iš įrenginio išsiskiriančią šilumą ir sukuria didelį slėgį. Kitaip tariant, jei į maišytuvą dedame karšto maisto, yra rizika, kad jis išsilies per viršų.
Kad to išvengtumėte, leiskite maistui šiek tiek atvėsti iki 60 °C ar mažiau. Be to, kai kurie šiuolaikiniai maišytuvai turi specialų „vent“ dangtį, kuris leidžia išvengti slėgio pertekliaus. Jei planuojate dažnai gaminti trintas sriubas ar kokteilius, verta investuoti į modelį, turintį karščiui atsparų indą.

Prieš kepdami nuplauname mėsą
Šis veiksmas kenkia sveikatai. Mėsos plovimas nepanaikina mėsoje esančių bakterijų, o tik padidina jų išplitimo riziką. Tai gali sukelti ligas. Tačiau kepimo metu keptuvės ir orkaitės karštis gali pakankamai neutralizuoti bakterijas.
Vietoje plovimo geriau mėsą nusausinti popierine servetėle – taip pašalinsite perteklinius skysčius ir pagerinsite skrudinimosi rezultatą. 2025 m. maisto saugos ekspertai primena, kad virtuvės higiena prasideda nuo rankų švaros ir atskirų pjaustymo lentelių naudojimo žaliai mėsai bei daržovėms.
Tam tikros rūšies maistą gaminame keptuvėje su nelipnia danga
Reikėtų vengti gaminti pomidorus ir citrusinius vaisius keptuvėse su nelipnia danga. Kadangi šie maisto produktai yra rūgštūs, jie gali sugadinti keptuvės paviršių ir sumažinti patvarumą.
Geriausia tokiems produktams naudoti nerūdijančio plieno ar ketaus keptuves. Taip išlaikysite ir patiekalų skonį, ir ilgaamžiškumą. Be to, visada venkite naudoti metalinius įrankius ant nelipnios dangos – jie gali ją subraižyti. Silikoniniai arba mediniai įrankiai yra kur kas saugesni.
Nuleidžiama lupenas į kanalizaciją
Tai, be abejo, kelia riziką užkimšti kanalizaciją. Ypač venkite artišokų ir morkų lupenų. Dėl savo kietumo jos gali sulaužyti kanalizacijos smulkintuvą. Įpraskite bet kokių daržovių lupenas išmesti į šiukšliadėžę.
Tvaraus gyvenimo šalininkai rekomenduoja rinktis daržovių likučių kompostavimą – tai ne tik saugo vamzdynus, bet ir padeda sumažinti atliekų kiekį. Jei turite smulkintuvą, įsitikinkite, kad jis pritaikytas tokio tipo maisto atliekoms, ir niekada neįjunkite jo be tekančio vandens.

Baldų valymui naudojame baliklį
Jei virtuvės baldai yra dažyti arba poliruoti, juos reikia valyti labai atsargiai. Naudojant baliklį tokio tipo paviršiams, jie gali nudilti, todėl geriau baldus valykite šiltame, muiluotame vandenyje suvilgytu rankšluosčiu.
Šiuolaikinės virtuvės medžiagos, tokios kaip laminatas ar MDF, jautriai reaguoja į chemines medžiagas. Naudokite neutralų pH turinčius valiklius arba tiesiog vandenį su keliomis lašais natūralaus indų ploviklio. Tinkama priežiūra užtikrins, kad baldai ilgiau išlaikys spalvą ir blizgesį.
Medinius įrankius plauname indaplovėje
Yra tik keli mediniai įrankiai, tinkami plauti indaplovėje. Deja, dauguma medinių įrankių ir indų, tokių kaip šaukštai, lėkštės ir dubenys, indaplovėms netinka. Taip yra todėl, kad perkaitinus indaplovėje mediniai dirbiniai gali įtrūkti.
Kad mediniai įrankiai tarnautų ilgiau, juos rekomenduojama plauti rankomis drungname vandenyje ir reguliariai įtrinti augaliniu arba mineraliniu aliejumi. Tai apsaugo nuo įtrūkimų ir deformacijos. Be to, stenkitės nelaikyti jų drėgnoje aplinkoje – geriausia, kad išdžiūtų natūraliai, ne ant radiatoriaus ar tiesioginėje saulėje.
Ar darote kurią nors iš šių klaidų? 2025-aisiais, kai virtuvės įranga tampa vis pažangesnė, tinkama priežiūra yra būtina – ji padeda išlaikyti ne tik grožį, bet ir funkcionalumą. Rūpindamiesi smulkmenomis, užtikrinate, kad jūsų virtuvė ilgus metus išliks patikima ir estetiška namų erdvė.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.