Daugumai moterų virtuvė yra tapusi dirbtuvėmis, biuru ir asmeniniu kabinetu. Čia mes praleidžiame nemažą savo gyvenimo dalį. Maisto gaminimas yra neatsiejamas procesas, ypač jei reikia pamaitinti visą šeimą. Suprantama, kad šiuolaikinėms šeimininkėms yra lengviau, nes turi daug „išmanių“ pagalbininkų: daugiafunkcinį puodą, mikrobangų krosnelę, indų plovimo mašiną, virtuvinį kombainą, trintuvą ir daug kitos technikos. Be to, modernios virtuvės dažnai turi anti-purškimo dangčius ir specialias keptuves su nelimpančia danga, kurios sumažina aliejaus purslų kiekį.

Kodėl įkaitęs aliejus „šaudo“?
Nepaisant didelio virtuvės prietaisų skaičiaus, jūs vis tiek patys turite gaminti maistą. Daugelis pamiršta, kad net mažiausi smulkūs veiksmai, pavyzdžiui, patiekalo sudėjimas į įkaitintą aliejų, gali sukelti staigų aliejaus „šaudymą“. Todėl svarbu žinoti, kaip sumažinti riziką ir apsaugoti tiek virtuvės paviršius, tiek savo odą.
Bet tai nereiškia, kad jums visai nereikia nieko daryti. Jei mes nesistengsime, tai niekas iš išvardintų dalykų neveiks. Mes gaminame ant viryklės, bet baigę darbus patys tvarkome virtuvę. Sunkiausia susidoroti su sustingusiu augaliniu aliejumi, atsiradusiu ant įvairių virtuvės paviršių. Tokiu atveju valymas gali užtrukti kelias valandas, o kai kurie paviršiai, pavyzdžiui, mediniai stalviršiai ar dažytos spintelės, gali būti pažeisti netgi cheminiais valikliais.
Kada aliejus taškosi dažniausiai?
Keptuvėje įkaitęs augalinis aliejus taškosi į visas puses. Šis procesas vyksta ne tik dėl aliejaus temperatūros, bet ir dėl drėgmės lašelių patekimo į jį. Net maža vandens dalelė ar drėgnas ingredientas gali sukelti stiprų purslų pliūpsnį.
Kaitinamas aliejus „šaudo“ tada, kai į jį patenka, pavyzdžiui, sultinio ar vandens, arba tada, kai jis pilamas į šlapią keptuvę, bet tai pasitaiko retai. Aliejus taip pat „šaudo“ greičiau, jei yra perkaistas arba jei naudojate ploną keptuvę be storos dugno dangos, nes šiluma pasklinda nelygiai.
Aliejaus purslai užteršia virtuvės paviršius ir gali smarkiai nudeginti. Tokie nudegimai dažnai būna pirmojo laipsnio, tačiau jie labai skausmingi, o karštas aliejus gali patekti į akis ar ant rankų, todėl rekomenduojama dėvėti ilgas rankoves ar net pirštines gaminant kepinius su daug aliejaus.

Kaip sumažinti aliejaus purslų pavojų?
Saulėgrąžų aliejus „nešaudys“, jei į jį įbersite šiek tiek druskos. Druska sumažina paviršiaus įtempimą, todėl vandens lašeliai nepavirsta purslais. Toks metodas ypač tinka kepant daržoves ar mėsą, kai iš jų išsiskiria skysčiai.
Galima greitai ir lengvai susidoroti su šia užduotimi. Reikia į aliejų įberti šiek tiek druskos. Taip pat galima naudoti specialius aliejaus dangčius ar tinklelius, kurie fiksuoja purslus ir leidžia matyti kepamą maistą.
Papildomos priemonės virtuvėje
Keptuvės dugną galite padengti kepimo popieriumi. Tai ne tik apsaugo nuo purslų, bet ir palengvina valymą. Popierius sugeria dalį aliejaus, todėl jis ne taip lengvai „šaudo“ į šalis. Naudodami šį metodą, galite gaminti daug riebesnius patiekalus be baimės išpurkšti visą virtuvę.
Kitas būdas – sausą keptuvės dugną padengti kepimo popieriumi. Na, tada galite kepti bet ką įprastu būdu. Aliejus nesitaško, o ir keptuvę lengva valyti. Taip pat verta priminti, kad reguliariai valant keptuvę ir pašalinant susidariusį riebalų sluoksnį, aliejus įkaista tolygiau ir „šaudymas“ pasitaiko žymiai rečiau.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.