Cukrus nėra tas maisto produktas, kurio reikėtų daug vartoti, ypač jei siekiate išlaikyti sveikatą ir energiją kasdien. Ekspertai vieningai rekomenduoja apriboti jo kiekį ir rinktis natūralius, visavertį maistą turinčius produktus.
 
			Gydytoja endokrinologė Antonina Gureeva pažymi, kad žmogui, suvartojančiam apie 2000 kalorijų per dieną, cukraus kiekis neturėtų viršyti 50 gramų. Per didelis šio produkto vartojimas gali turėti neigiamų pasekmių sveikatai ir bendrai savijautai.
Cukraus pertekliaus simptomai
Vienas pirmųjų cukraus pertekliaus požymių – susilpnėjusi imuninė sistema. Organizmas tampa labiau pažeidžiamas infekcijoms ir dažniau jaučiami nuovargio simptomai. Taip pat gali atsirasti staigūs cukraus kiekio kraujyje šuoliai, kurie sukelia energijos svyravimus. Jeigu žmogus nuolat jaučia poreikį suvalgyti ką nors saldaus, tai gali būti ženklas, kad jo mityboje cukraus per daug.
Be to, perteklinis cukraus vartojimas gali sukelti virškinimo sutrikimus. Dažniausiai pasireiškia vidurių pūtimas, viduriavimas ar užkietėję viduriai. Tai signalizuoja, kad organizmas negali tinkamai susidoroti su per dideliu cukraus kiekiu ir reikia keisti mitybos įpročius.
Kaip sumažinti cukraus kiekį dietoje
Svarbu pasirinkti natūralius, maistingus produktus. Puikus pasirinkimas yra nesmulkintų grūdų produktai, švieži vaisiai ir daržovės. Jie aprūpina organizmą vitaminais, mineralais ir skaidulomis, kurios palaiko energijos lygį ir stiprina imuninę sistemą.
Jei esate įpratę reguliariai vartoti saldumynus, pradėkite nuo jų ribojimo. Kuo mažiau saldumynų valgysite, tuo silpnesnis bus jūsų organizmo poreikis saldumynams. Taip palaipsniui išvengsite cukraus sukeliamų energijos šuolių ir pagerinsite virškinimo sistemą.
Ribojant cukraus kiekį mityboje, organizmas išlieka sveikesnis, energingesnis ir geriau pasisavina naudingąsias medžiagas iš maisto. Šis paprastas, bet efektyvus žingsnis padeda išlaikyti gerą savijautą bei sumažina įvairių ligų riziką.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		