Jei žinote keletą gudrybių, prailginti duonos galiojimo laiką – paprasta užduotis. Šviežia ir minkšta duona gali išlikti ilgai, jei tinkamai ją laikysite. Svarbiausia žinoti, kaip elgtis, kad greitai nesusidarytų pelėsis ar kieta pluta. Šiame straipsnyje rasite svarbiausius patarimus, kurie padės mėgautis duona ilgiau.
Kodėl duona greitai genda ir supelija
Dažniausios klaidos, dėl kurių duona sugenda, yra laikymas netinkamoje vietoje ir netinkami maišeliai. Tačiau jų galima lengvai išvengti, jei žinote keletą svarbių niuansų.
Pamirškite šaldytuvą
Nors daugelis mano, kad šaldytuvas tinka duonai laikyti, tai – klaida. Krakmolo molekulės duonoje šaltame ore pradeda kristalizuotis, todėl produktas greičiau kietėja ir praranda skonį.
Nebenaudokite plastikinių maišelių
Plastikiniame maišelyje duona greičiau genda. Geriau naudoti medžiaginį maišelį arba kepimo popierių. Duona tokiuose maišeliuose išsilaikys daug ilgiau. Tereikia ją suvynioti ir palikti sausoje vietoje.
Papildomi patarimai šviežumui išlaikyti
Maisto produktai, kurie padeda duonai išlikti minkštai
Į duoną galima įmaišyti šiuos produktus:
- Gabalėlį obuolio
- Žiupsnelį druskos
- Šaukštelį cukraus
- Salierą
Šie ingredientai suteikia duonai drėgmės, todėl ji ilgiau išlieka minkšta.
Tinkamas pirmos riekės pjūvis
Svarbu, iš kurios pusės pjaunate pirmąją duonos riekę. Patartina pradėti nuo vidurio, o ne nuo krašto. Tai padeda išlaikyti drėgmę, nes abi duonos dalys stipriai prilips viena prie kitos. Paskui jas pakanka palikti medžiaginiame maišelyje.
Teisinga duoninės medžiaga
Jei laikote duoną duoninėje, geriausias pasirinkimas – medinė duoninė, uždengta lininiu audeklu. Metalas nėra tinkamas, nes jis nepraleidžia oro ir gali sukelti drėgmės perteklių ar pelėsio susidarymą. Su medine duonine jūsų duona išliks šviežia daug ilgiau.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.