Ruduo – ne tik spalvų metas, bet ir gausių gamtos dovanų sezonas. Vienas iš šių rudens lobynų – kaštonai. Daugeliui jie asocijuojasi su dekoracijomis ar vaikystės prisiminimais, tačiau kaštonai turi ir itin naudingų sveikatai savybių. Jie gali pagerinti kraujotaką, palengvinti virškinimo problemas ir net kovoti su odos problemomis.
Kaštonų nauda organizmui
Visos kaštonų dalys – sėklos, žievė, lapai, žiedai – naudojamos liaudies medicinoje. Juose gausu skaidulų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Dėl šių savybių kaštonai gali:
- mažinti organizmo paburkimą ir uždegimus;
- stiprinti kraujotaką ir venų sistemą;
- lengvinti skrandžio bei žarnyno ligų simptomus;
- pasižymėti priešuždegiminiu poveikiu;
- kovoti su celiulitu ir gerinti odos stangrumą.
Be to, kaštonai anksčiau buvo naudojami apsisaugoti nuo blogos energijos, o šiandien jie ypač vertinami dėl savo naudos sveikatai.
Kaip pasigaminti kaštonų tinktūrą
Reikalingi ingredientai:
- apie 12 kaštonų;
- verdantis vanduo;
- 0,5 l degtinės.
Procedūra:
- Kaštonus sudėkite į dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Leiskite šiek tiek pastovėti.
- Nuvarvinkite ir nusausinkite kaštonus, tada supjaustykite mažais gabalėliais.
- Sudėkite juos į stiklinį indą su dangteliu ir užpilkite degtine.
- Gerai išmaišykite, uždenkite dangčiu ir palikite 30 dienų vėsioje, nuo saulės apsaugotoje vietoje.
Kaštonų tinktūros naudojimas
Vartojimas iš vidaus:
- po 5 lašus prieš pusryčius, pietus ir vakarienę;
- arba 5 ml tinktūros ištirpinti stiklinėje vandens ir vartoti du kartus per dieną tarp valgymų.
- Tinktūrą galima naudoti nuo 2 iki 6 mėnesių.
Išorinis naudojimas:
- įtrinti skaudančias sąnarių vietas.
Poveikis:
- stiprina kraujotaką;
- turi antikoaguliacinių savybių;
- kovoja su venų varikoze;
- gerina virškinimą;
- didina odos stangrumą ir mažina celiulitą.
Kaštonai – ne tik graži rudens dovana, bet ir naudingas produktas sveikatai. Surinkite šiuos gamtos lobius ir pasigaminkite savo kaštonų tinktūrą – jūsų kūnas jums padėkos!
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.