Sriuba – tai ne tik skanus ir šiltas patiekalas, bet ir labai naudingas sveikatai. Nuo vaikystės mums yra sakoma, kad sriuba turi būti kasdieniniame racione, tačiau suaugus dažnai pamirštame šią paprastą, bet svarbią taisyklę. Toksikologas Michailas Kutušovas paaiškina, kodėl sriuba yra vertingas maistas ir kodėl ji turėtų būti mūsų kasdieniuose valgiuose.
Sriuba kaip maistinių medžiagų šaltinis
Pasak Kutušovo, sriuba yra savotiškas „ekstraktas”, kuriame telpa daug maistinių medžiagų. Sriuboje gausu vitaminų, mineralų ir kitų reikalingų medžiagų, kurios padeda palaikyti organizmo sveikatą. Ypač šaltuoju metų laiku, kai energijos reikia daugiau, šiltas skystas patiekalas ne tik suteikia šilumos, bet ir padeda išlaikyti gerą savijautą.
Šiltas skystis padeda organizmui lengviau įsisavinti maistines medžiagas ir pagerina virškinimą. Be to, sriuba mažina virškinimo sistemai tenkančią apkrovą ir padeda greičiau pasisavinti maistą, todėl ji yra ypač tinkama tiems, kurie turi virškinimo problemų arba sveikatos sutrikimų.
Įvairovė – raktas į sveiką mitybą
Specialistas pabrėžia, kad sriubos turėtų būti įvairios. Kuo įvairesnė sriubų sudėtis, tuo didesnė tikimybė, kad jūsų organizmas gaus visus reikalingus mikroelementus ir kalorijas. Į sriubas turėtume dėti ne tik daržovių, bet ir žolelių, ankštinių augalų, o dešros ir mėsos produktų turėtų būti mažiau. Toks požiūris į maistą ne tik praturtina patiekalus skoniu, bet ir daro juos naudingus sveikatai.
Svarbu atsiminti, kad valgant sriubas, reikia rinktis natūralius ingredientus, kad į organizmą nepatektų papildomų kenksmingų medžiagų. Perdirbti maisto produktai, tokie kaip per didelis kiekis dešrų ar rūkytos mėsos, neturėtų būti pagrindiniai sriubų ingredientai, kad patiekalas būtų tikrai sveikas.
Sriubos svarba sergant gastritu
Gydytojas taip pat pažymėjo, kad sriubos yra ypač svarbios sergant gastritu. Ši liga dažnai sukelia virškinimo sistemos sutrikimus, tačiau tinkamai paruoštos sriubos gali padėti sušvelninti simptomus ir pagerinti virškinimo procesus. Visgi, sergant gastritu, reikia atsisakyti kai kurių sriubų ingredientų. Pavyzdžiui, pieno ir pupelių sriubos gali būti per sunkios virškinimui, todėl rekomenduojama jų vengti. Taip pat nerekomenduojama valgyti sriubų su kopūstais ar rūkyta mėsa, nes jos gali dirginti skrandžio gleivinę.
Svarbu ir druskos kiekis: sergant gastritu rekomenduojama valgyti sriubas, kuriose druskos kiekis yra kuo mažesnis, kad neapsunkintumėte skrandžio.
Sriuba ir duona
Gydytojas taip pat pastebėjo, kad daug žmonių įpratę valgyti sriubą su duona, tačiau šį derinį reikėtų vartoti saikingai. Duona, ypač baltieji kepiniai, gali būti sunkiai virškinami, todėl vartoti ją reikia atsargiai, ypač tiems, kurie nori palaikyti sveiką virškinimo sistemą ir sveiką kūno svorį.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.