Mums liko vos kelios dienos iki Kalėdų. Tai ne tik susitikimų su artimaisiais, bet ir kalėdinių patiekalų valgymo metas. Daugelis žmonių tikrai nerimauja dėl savo figūros per šventes po gabalėlio žuvies ar sūrio pyrago. Nereikia panikuoti, jei protingai valgote kalėdinius skanėstus. Šventinis laikotarpis yra puiki proga pasimėgauti mylimais patiekalais, tačiau svarbu išlaikyti balansą, kad jūsų organizmas jaustųsi lengvai ir energingai.
Kiekvienas iš mūsų tikrai susigundys paragauti kuo daugiau patiekalų, bet kaip rasti jiems vietos? Nenorime įžeisti šeimininko, bet nereikia ir persistengti su maistu. Per šventes reikia rasti aukso vidurį ir nepriaugti svorio. Yra keletas veiksmingų taisyklių, kurios padės tai padaryti. Pavyzdžiui, prieš didelį valgymą galite suvalgyti nedidelę salotų porciją ar vaisių, kurie padės jums greičiau pasijusti sotiems ir sumažins pagundą persivalgyti. Taip pat svarbu valgyti lėtai – skrandis turi laiko perduoti smegenims signalą, kad esate sotūs.
Kaip valgyti per šventes?
Daugelis žmonių jau seniai laukia švenčių, mes ypač pasiilgome jų nepakartojamos atmosferos. Žinoma, kiekvienas turi savo Kalėdų skonį ir kvapą, kuris nukelia į vaikystės metus. Daugumą Kūčių ir šventinių patiekalų valgome tik kartą per metus, labai dažnai jie gaminami pagal seną močiutės ar tolimų protėvių receptą. Tada negalime jų neparagauti. Svarbu atkreipti dėmesį į porcijų dydį – nedidelis kiekis leidžia mėgautis visomis skonių niuansų detaliai, bet neapkrauna organizmo pertekliniais kalorijų kiekiais.
Nepaisant to, labai lengva prarasti sveiką protą ir persivalgyti, o tai mūsų organizmui visiškai nereikalinga. Ypač kai norime turėti gražią figūrą. Tada Kalėdos tampa sunkiausio išbandymo metas, bet ar turėtume pereiti nuo vieno kraštutinumo prie kito? Visiškai atsisakydami valgyti savo mėgstamą pyragą ar patiekalą, nepasijusite geriau. Būtina prisiminti, kad emocinė gerovė per šventes yra tokia pat svarbi kaip ir fizinė – smagi nuotaika ir bendravimas su artimaisiais prisideda prie bendros sveikatos.

Šventinis maistas: kaip valgyti saikingai?
Kūčių dieną nevalgome mėsos. Ant stalų dažnai dominuoja miltiniai patiekalai. Tai nereiškia, kad galime jų valgyti tiek, kiek norime, turime laikytis saiko. Geriant daug vandens tarp valgymų, kūnas pasisotins, todėl daugiau nei reikia saldumynų nenorėsite. Žolelių, pavyzdžiui, mėtų ar imbiero, užpilai taip pat puikiai tiks, nes jie palaikys virškinimą ir apsaugos nuo vidurių pūtimo. Be to, žolelių arbatos gali padėti sumažinti per didelį cukraus kiekį kraujyje po saldžių patiekalų.
Valgykite įprastai per Kūčių vakarienę, persivalgymas vakare padarys daugiau žalos nei naudos. Tačiau jei kalėdinį maistą gaminate patys, nepamirškite nepersistengti. Daugelis žmonių yra linkę persistengti, jie ruošia per daug patiekalų mažam žmonių skaičiui. Tas pats pasakytina ir apie patiekalų kaloringumą. Ši taisyklė galioja ir kepant pyragus, todėl vietoj cukraus vertėtų naudoti sveikesnius pakaitalus. Taip pat galite rinktis pilno grūdo miltus arba mažiau riebalų turinčius ingredientus, kad patiekalai būtų lengvesni ir mažiau apkrautų virškinimo sistemą.
Per šventes nepamirškite judėjimo
Jei dažniausiai nuo Kūčių stalo pereinate prie sofos, greitai pakeiskite savo įpročius. Kalėdinis pasivaikščiojimas bus naudingas sveikatai ir iš karto pagerins savijautą. Tai ne tik padeda sudeginti dalį suvartotų kalorijų, bet ir gerina kraujotaką bei mažina įtampą raumenyse. Tačiau jei treniruojatės kiekvieną dieną, taip pat neatsisakykite mankštos. Lengva rytinė joga arba trumpa treniruotė prieš šventinę vakarienę gali padėti išlaikyti raumenų tonusą ir pagerinti bendrą energijos lygį per šventes. Net paprastas pasivaikščiojimas su šeima ar draugais suteikia malonų fizinį aktyvumą ir padeda kontroliuoti apetitą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.