ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Ar laikote česnakus šaldytuve? Daugiau niekuomet taip nedarykite!
Naudinga

Ar laikote česnakus šaldytuve? Daugiau niekuomet taip nedarykite!

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-12-03
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
Ar laikote česnakus šaldytuve? Daugiau niekuomet taip nedarykite!
Ar laikote česnakus šaldytuve? Daugiau niekuomet taip nedarykite!

Šią aromatingą daržovę žino visi, tik ne visi moka ją tinkamai laikyti, kad ji neprarastų skonio ir savybių. Dėl šios dažnos klaidos česnakai tampa netinkami valgyti.

Česnakai yra pagrindinis daugelio patiekalų ingredientas, nes suteikia jiems išskirtinį ir aštrų skonį. Vos kelios skiltelės gali padaryti didelį skirtumą. Tačiau dažnai turime problemų su jų laikymu. Dėl to jie pasidaro kartūs ir sugadina patiekalo skonį. Tačiau to galima išvengti.

Kodėl česnakas tampa kartaus skonio?

Šios daržovės skonio pasikeitimo kaltininkas yra netinkamas jos laikymas. Labai dažnai parduotuvėse esantis česnakas taip pat prastai eksponuojamas. Tačiau tiesa ta, kad apsipirkdami plika akimi kartaus česnako neatpažinsime.

Tam didelę įtaką daro dėžės, kuriose laikomos daržovės. Jos turi būti vėdinamos, antraip česnakai pradės pūti. Namuose daržovę laikome sandariai uždarytose pakuotėse, kurios prisideda prie kartaus česnako skonio.

Taip pat skaitykite

Marokietiška sriuba su avinžirniais
Marokietiška sriuba su avinžirniais
2025-07-17
Keptos bulvės su citrina ir rozmarinais
Keptos bulvės su citrina ir rozmarinais
2025-06-04
Vištienos karis
Vištienos karis – aromatinga vakarienė
2025-10-21
Čimičiuri padažas
Čimičiuri padažas
2025-10-02

Taip pat nėra gera idėja česnakus laikyti šaldytuve. Labai dažnai dėl žemos temperatūros daržovė praranda savo aromatą. Šaltis ne tik pakeičia tekstūrą, bet ir pagreitina skilčių dygimą, todėl česnakas tampa minkštas ir praranda ryškų, natūralų skonį.

Kaip tinkamai laikyti česnaką?

Visų pirma, turite rasti gerą vietą, kuri turėtų būti erdvi. Todėl geriausia rinktis kambario temperatūros kambarį. Nelaikykite česnakų šiltoje vietoje.

Nusipirkę česnaką dėkite jį į popierinį maišelį su skylutėmis arba į daržovių krepšelį. Tada jis tikrai ilgai išliks šviežias ir nepraras savo skonio. Venkite plastikinių maišelių, nes drėgmė juose kaupiasi daug greičiau, o tai skatina pelėsio atsiradimą.

Svarbu nepamiršti ir to, kad česnakai nemėgsta būti arti bulvių. Abi daržovės skleidžia natūralias dujas, kurios pagreitina viena kitos gendimą, todėl laikykite jas atskirai.

Ar laikote česnakus šaldytuve? Daugiau niekuomet taip nedarykite!. Kaip tinkamai laikyti česnaką

Naudingi patarimai, kaip prailginti česnako šviežumą

Jeigu norite, kad česnakai tarnautų ilgiau, galite pasinaudoti vienu triuku, kurį naudoja profesionalūs virtuvės šefai – laikyti visą galvutę neardant. Suskaldytos skiltys genda daug greičiau, todėl visada atskirkite tik tiek, kiek planuojate sunaudoti.

Kitas veiksmingas metodas – patalpinti česnaką į tinklinį maišelį, kuris leidžia oro cirkuliacijai vykti laisvai. Toks būdas ne tik apsaugo nuo drėgmės, bet ir padeda išlaikyti natūralią česnako tekstūrą bei aromatą.

Dar vienas triukas – laikyti česnaką tamsioje vietoje. Tiesioginiai saulės spinduliai arba stipri virtuvės lempos šviesa skatina dygimą, todėl česnakas greičiau praranda tiek skonį, tiek vitaminus.

Kiti šviežio česnako naudojimo būdai

Česnakas yra skanus, kuris jis puikiai tinka daugeliui patiekalų. Daržovę galima dėti į aliejų, marinatą arba actą (viską priklauso nuo mūsų vaizduotės). Daugelis taip pat naudoja įvairius prieskonius, kurie pagerina česnako skonį.

Taip pat skaitykite

Naminiai kalėdiniai saldainiai pagal senovinį receptą: tiesiog privalote tai išbandyti!
Naminiai kalėdiniai saldainiai pagal senovinį receptą: tiesiog privalote tai išbandyti!
2025-12-02
Mini morengai su avietiniu pertepimu
Mini morengai su avietiniu pertepimu: gardus desertas
2025-07-22
Labai šokoladiniai keksiukai su šokoladu
Labai šokoladiniai keksiukai su šokoladu
2025-08-09
Kai užuodžiu nemalonų kvapą šaldytuve, greitai iš spintos išimu tai, ko seniai nenaudojau
Kai užuodžiu nemalonų kvapą šaldytuve, greitai iš spintos išimu tai, ko seniai nenaudojau
2025-10-03

Česnakas alyvuogių aliejuje yra alternatyvus pasirinkimas, tačiau prieš naudojant daržovę verta ją smulkiai supjaustyti. Šalta patalpa pailgins jo šviežumą iki metų! Tiesiog suvyniokite nuluptas česnako skilteles į foliją ir įdėkite į šaldiklį. Dėl to česnakas visada bus aromatingas ir paruoštas naudoti.

Džiovinimas yra kitas būdas, kurį tikrai naudojo mūsų močiutės. Taikant šį metodą svarbu pasirinkti sausą ir erdvią vietą namuose. Jei česnaką auginote patys, tiesiog nupjaukite šaknis ir apvyniokite pynėmis. Po to galite pakabinti česnako virvę ant lubų ir jis tikrai ilgai išliks šviežias.

Kaip atpažinti, kad česnakas jau netinkamas?

Svarbu žinoti, kada česnaką geriau išmesti. Jei skiltys tampa minkštos, permatomos arba jose atsiranda tamsių dėmių, toks česnakas jau nėra tinkamas vartoti.

Jei pajuntate rūgštų arba nemalonų kvapą, tai dar vienas aiškus ženklas, kad česnakas sugadintas. Sveikas, šviežias česnakas turi būti kietas, sausas, o jo kvapas – stiprus, bet natūralus.

Įdėmiai tikrinkite ir sudygusias skiltis: nors jos nėra pavojingos, daigai suteikia kartumo, o skiltis tampa sausesnė ir praranda skonį. Tokį česnaką geriau naudoti tik termiškai apdorotuose patiekaluose.

Ar laikote česnakus šaldytuve? Daugiau niekuomet taip nedarykite! Kaip atpažinti kad česnakas netinkamas

Ar verta pirkti jau paruoštą smulkintą česnaką?

Parduotuvėse galima rasti jau sumaltą ar susmulkintą česnaką stiklainiuose, tačiau tokie produktai dažnai turi konservantų ir praranda dalį skonio. Šviežiai supjaustytas česnakas visada aromatingesnis ir sveikesnis.

Be to, stiklainiuose esantis česnakas neretai turi rūgštelės ar kartumo poskonį, nes skystis, kuriame jis laikomas, keičia natūralias česnako savybes. Todėl geriausia visada rinktis šviežią produktą ir smulkinti jį tik prieš ruošiant maistą.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:ČesnakaiMaisto PatarimaiŠaldytuvas

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Svorio metimo tempas: kiek kilogramų yra saugu numesti per savaitę?
Sveikata ir grožis

Svorio metimo tempas: kiek kilogramų yra saugu numesti per savaitę?

Mitybos specialistai įvardijo 12 maisto produktų, kurie padeda mažinti apetitą
Sveikata ir grožis

Mitybos specialistai įvardijo 12 maisto produktų, kurie padeda mažinti apetitą

Sviestiniai raguoliai vos iš kelių ingredientų
Desertai

Sviestiniai raguoliai vos iš kelių ingredientų: rezultatas jus tikrai maloniai nustebins!

Sužinokite, kodėl magnis labai svarbus jūsų smegenims
Sveikata ir grožis

Sužinokite, kodėl magnis labai svarbus jūsų smegenims

Stipriausios moterys pagal Zodiako ženklą: jų yra tik keturios
Horoskopai

Stipriausios moterys pagal Zodiako ženklą: jų yra tik keturios

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?