Tik vienas puodelis kavos tuščiame skrandyje yra tikras šokas organizmui, įspėja „Revista Sufletului”. Šis įprotis gali sukelti ne tik diskomfortą, bet ir ilgalaikius sveikatos sutrikimus, ypač virškinimo sistemoje. Kava pati savaime yra sveika, tačiau jos vartojimas tuščiu skrandžiu reikalauja atsargumo.
Kava yra svarbus antioksidantų šaltinis, kuris efektyviai padeda apsisaugoti nuo įvairių ligų, įskaitant kai kurias vėžio formas. Jos sudėtyje esanti chlorogeno rūgštis (CGC) veikia kaip natūralus antioksidantas, kuris padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje ir palaikyti energijos balansą. Tačiau dėl šio pačio mechanizmo jos vartojimas tuščiu skrandžiu gali turėti neigiamą poveikį virškinimui.
CGC sulėtina cukraus įsisavinimą iš maisto, išlaikydama pastovų gliukozės kiekį ir slopindama alkio jausmą. Ji taip pat reguliuoja nervų sistemą, mažina atsaką į stresą ir padeda kontroliuoti poodinių riebalų uždegimą. Šis poveikis gali padėti išvengti celiulito ir pagerinti odos būklę, tačiau norint pasinaudoti šiais privalumais, svarbu vartoti kavą po pusryčių, o ne tuščiu skrandžiu.
Kaip kava veikia virškinimą tuščiu skrandžiu
Vienas puodelis juodos kavos stimuliuoja druskos rūgšties gamybą skrandyje. Tai ypač pavojinga žmonėms, turintiems polinkį į gastritą ar refliuksą. Net sveikiems žmonėms padidėjusi rūgštingumo gamyba gali trikdyti baltymų virškinimą ir sukelti pilvo pūtimą, dirginimą ar net žarnyno uždegimą. Ilgainiui tai gali sukelti rimtesnes sveikatos problemas, įskaitant skrandžio opas ar lėtines virškinimo sutrikimų formas.
Svarbu pabrėžti, kad kava tuščiu skrandžiu taip pat gali sukelti neramumą, širdies plakimą ir galvos svaigimą. Šie simptomai dažniausiai išnyksta vartojant kavą po valgio arba kartu su lengvu užkandžiu. Pavyzdžiui, net mažas duonos gabalėlis ar vaisius gali sumažinti neigiamą poveikį skrandyje ir pagerinti kofeino absorbciją.

Kortizolio poveikis ir streso hormonų balansavimas
Kava tuščiu skrandžiu stimuliuoja kortizolio gamybą – steroidinio hormono, kurį gamina antinksčių liaukos. Kortizolis, dažnai vadinamas „streso hormonu“, reguliuoja daugelį organizmo funkcijų, įskaitant kraujo spaudimą, imuninę sistemą ir medžiagų apykaitą. Nors kortizolis būtinas organizmui, jo perteklius gali sukelti miego sutrikimus, padidinti nerimą ir skatinti riebalų kaupimąsi pilvo srityje.
Reguliariai geriant kavą tuščiu skrandžiu kortizolio lygis gali išlikti nuolat aukštas, todėl kūnas patiria lėtą stresą. Tai gali turėti ilgalaikių pasekmių, tokių kaip hormoninis disbalansas, nuovargis ar net svorio padidėjimas. Ekspertai rekomenduoja gerti kavą po pusryčių, kad natūraliai sumažintumėte šio hormono perprodukciją ir išlaikytumėte energijos balansą visą dieną.
Kaip mėgautis kava saugiai
Jei ryte negalite valgyti, bent įpilkite į kavą pieno, augalinio pieno ar sviesto, kad sumažintumėte kenksmingą poveikį skrandyje. Šis metodas taip pat padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir sumažina rūgštingumą. Be to, galite rinktis kavos ruošimo būdus, kurie mažina kofeino koncentraciją, pavyzdžiui, filtrinę kavą ar espresso su pienu.
Dar vienas patarimas – vartoti kavą palaipsniui, pradėti nuo pusės puodelio ir stebėti organizmo reakciją. Taip išvengsite staigių kortizolio šuolių, pilvo diskomforto ir nervingumo. Tinkamas laikas kavai yra po pusryčių arba bent valandą po pabudimo. Tokiu būdu galėsite mėgautis mėgstamu gėrimu ir išlaikyti savo sveikatą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.