Kiekvienoje šalyje gyvuoja skirtingos Kalėdinės tradicijos. Italijoje nė vienos Kalėdos nepraeina be saldžiai aštraus pyrago „Panforte“. Tradiciškai šio pyrago sudėtyje buvo 17 ingredientų, tačiau šiandien galime išbandyti ir šiek tiek supaprastintas arba patobulintas versijas. Siūlome vieną iš jų – tikrą Kalėdų skonio džiaugsmą jūsų namams.
Kalėdinis pyragas „Panforte“: receptas
Ingredientai:
- 100 g graikinių riešutų
- 100 g anakardžių
- 50 g džiovintų slyvų
- 100 g žemės riešutų
- 100 g razinų
- 50 g džiovintų abrikosų
- 160 g miltų
- 100 g šokolado
- 200 g medaus
- Citrinos žievelės
- Imbiero
- Cinamono
- (Pasirinktinai – kardamono)
1. Riešutų ir vaisių paruošimas
Pirmiausia paskrudinkite riešutus. Džiovintus vaisius užpilkite karštu vandeniu ir palikite pastovėti, kol jie išbrinks. Vandenį nupilkite.
2. Mišinio paruošimas
Susmulkinkite paskrudintus riešutus ir sumaišykite su smulkintais džiovintais vaisiais. Įmaišykite tarkuotos citrinos žievelės, imbiero, cinamono ir, jei norite, kardamono. Suberkite miltus ir gerai išmaišykite.
3. Šokolado tirpinimas
Vandens vonelėje arba mikrobangų krosnelėje ištirpinkite šokoladą. Supilkite jį į vaisių ir riešutų mišinį. Įmaišykite medų ir likusius miltus. Iš pradžių ingredientus gerai sumaišykite mentele arba šaukštu, o paskui rankomis, kad tešla būtų vientisa.
4. Kepimas
Kepimo formą padenkite pergamentiniu popieriumi. Supilkite tešlą į formą ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 160 °C, apie 30 minučių.
5. Papuošimas ir patiekimas
Prieš patiekdami, pabarstykite pyragą cukraus pudra arba apliekite tirpintu šokoladu. Ant viršaus galite pabarstyti ir šiek tiek riešutų – pyragas atrodys šventiškai ir kvapniai.
„Panforte“ – puikus pasirinkimas Kalėdoms ar kitoms šventėms, kai norisi originalaus, aromatingo ir tradicinio pyrago. Skanaus!