Kolegė gyrėsi, kad gimtadienio proga gavo jogurto gaminimo aparatą ir dabar nebeįsivaizduoja gyvenimo be jo. Tačiau tiesa ta, kad naminis jogurtas gali būti pagamintas ir visai be jokio prietaiso. Užtenka paprasto puodo, pieno ir šiek tiek kantrybės. Toks naminis jogurtas pasižymi švelniu skoniu, tiršta konsistencija ir leidžia pamiršti dirbtinius priedus, kurių pilnos parduotuvių lentynos.
Kodėl naminis jogurtas be aparato tampa vis populiaresnis
Vis daugiau žmonių atsigręžia į paprastus, patikrintus gaminimo būdus. Naminis jogurtas leidžia visiškai kontroliuoti sudėtį ir išvengti nereikalingų priedų. Be to, gaminant namuose, galima reguliuoti jogurto tirštumą, rūgštumą ir skonį, o tai ypač svarbu šeimoms su vaikais.
Dar vienas privalumas – jokios papildomos technikos. Naminis jogurtas puode yra ekonomiškas sprendimas, kuris nereikalauja nei elektros sąnaudų, nei papildomos vietos virtuvėje.
Ingredientai, reikalingi naminiam jogurtui
Norint pasigaminti naminį jogurtą, nereikia ilgo ingredientų sąrašo. Pakanka penkių litrų pieno ir trijų arbatinių šaukštelių jogurto bakterijų. Pienas gali būti tiek pirktas parduotuvėje, tiek įsigytas turguje. Svarbiausia, kad jis būtų kokybiškas ir šviežias.
Kaip pagaminti naminis jogurtas puode žingsnis po žingsnio
Į puodą supilkite kambario temperatūros pieną ir kaitinkite ant vidutinės ugnies. Kai pienas užvirs, virkite jį apie penkiolika minučių. Tai padeda išgauti tinkamą būsimo jogurto struktūrą.
Nukėlus puodą nuo ugnies, pieną galima supilti į stiklainius arba palikti tame pačiame inde. Svarbu leisti pienui atvėsti iki maždaug keturiasdešimt penkių laipsnių. Aukštesnėje temperatūroje bakterijos žūsta, todėl šis etapas itin svarbus.
Kai pienas pasiekia tinkamą temperatūrą, įmaišykite jogurto bakterijas. Jei pienas padalytas į kelis stiklainius, bakterijas taip pat padalykite tolygiai. Indus uždenkite popieriniais rankšluosčiais ir lengvai prisukite dangtelius, palikdami galimybę jogurtui „kvėpuoti“.
Stiklainius apgaubkite antklode arba storais rankšluosčiais ir palikite kambario temperatūroje per naktį. Ryte naminis jogurtas jau bus sutirštėjęs ir paruoštas laikyti šaldytuve.
Kaip gardinti ir naudoti naminis jogurtas kasdien
Neutralus naminis jogurtas puikiai tinka pusryčiams su avižiniais dribsniais ar granola. Jį galima gardinti uogiene, medumi, džemu ar šviežiomis uogomis. Taip pat jis puikiai dera ir su sūriais patiekalais, padažais ar kepinių receptais.
Šis paprastas būdas įrodo, kad kartais geriausi sprendimai slypi ne technologijose, o paprastume.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.