Net patyrusioms šeimininkėms kartais sunku nulupti labai šviežius kiaušinius. Lukštas gali prilipti prie baltymo, sutrupinti trynį ir sugadinti patiekalą. Laimei, yra paprastos gudrybės, kurios padeda pašalinti lukštą greitai ir be vargo.
Kiaušinių šviežumo patikrinimas
Prieš lupant kiaušinius, svarbu įsitikinti jų kokybe. Paprastas būdas – panardinti kiaušinį į šaltą vandenį. Jei kiaušinis nugrimzta, jis labai šviežias. Jei bukas galas laikosi virš vandens paviršiaus, kiaušinį naudokite tik virti. Jei kiaušinis iškyla į paviršių – geriau jį išmesti.
Galite patikrinti šviežumą ir kitaip: pakratykite prie ausies – jei nėra pašalinių garsų, kiaušinis tinkamas vartoti. Galutinį patikrinimą atlikite pramušdami kiaušinį ir įvertindami baltymą bei trynį – jie turi būti tankūs ir kvapas neturi būti nemalonus.
Kaip paprastai ir greitai nulupti kiaušinį
Norint greitai nulupti net labai šviežius kiaušinius, prireiks druskos ir acto.
- Švelniai panardinkite kiaušinius į puodą su šaltu vandeniu, kad vanduo juos visiškai padengtų. Palikite 10–15 minučių.
- Įberkite 1 valgomąjį šaukštą druskos ir užvirkite vandenį. Virkite labai lėtai.
- Po 5 minučių išjunkite ugnį ir palikite kiaušinius puode dar tiek pat laiko.
- Paruoškite gilų indą su šaltu vandeniu, įpilkite 1 valgomąjį šaukštą acto. Perkelkite kiaušinius į šį vandenį ir leiskite visiškai atvėsti.
Actas reaguoja su lukšte esančiu kalciu, todėl lukštas tampa trapus ir lengvai atsiskiria nuo baltymo. Tokiu būdu kiaušinius nulupsite vos per kelias sekundes.
Svečiai prie slenksčio: greitos salotos su kiaušiniais
Jei netikėtai užklupo svečiai, kiaušiniai puikiai tinka greitoms salotoms.
Nicos salotos
Ingredientai:
- 2 kiaušiniai
- 6 vyšniniai pomidorai
- 50 ml alyvuogių aliejaus
- 1 paprika
- 2 agurkai
- 80 g alyvuogių
- 100 g konservuoto tuno
- Svogūnų laiškai
- Česnakas pagal skonį
- Prieskoniai
Gaminimo eiga:
- Išvirkite kiaušinius aukščiau aprašytu būdu. Supjaustykite daržoves ir sutrinkite tuną.
- Supjaustykite nuluptus kiaušinius kubeliais ir sumaišykite su daržovėmis, prieskoniais, česnaku ir alyvuogėmis. Nepamirškite pagardinti alyvuogių aliejumi.
- Salotos paruoštos – skanu patiekti prie duonos, skrebučių ar vienas.
Naudodami šias gudrybes, kiaušinių lupimas taps paprastas, o jūsų patiekalai atrodys tobulai.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.