ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Makaronų patiekalai » Paprastos ir nebrangios tobulų makaronų virimo paslaptys
Makaronų patiekalai

Paprastos ir nebrangios tobulų makaronų virimo paslaptys

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-12-16
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Paprastos ir nebrangios tobulų makaronų virimo paslaptys
Paprastos ir nebrangios tobulų makaronų virimo paslaptys

Šios paprastos taisyklės leis paprastai pagerinti bet kokių makaronų, net ir pilnagrūdžių, skonį. Kartą būnant vasarnamyje, mama manęs paklausė, kodėl mano makaronai tokie skanūs. Atrodo, paprasti makaronai be jokių priedų, bet skonis kitoks. Ir pagalvojau, kad jau daug metų ruošiu makaronus vienodai, o kad galima juos ruošti ir kitaip – atrodo, pamiršau.

Čia papasakosiu kelias paprastas taisykles, kuriomis vadovaujuosi, ir makaronai kaskart išeina puikūs. Idėjų radau senose kulinarinėse laidose, kurios moko, kad net elementariausi produktai gali tapti tikru skonių šedevru, jei laikomasi kelių paprastų principų.

Virkite makaronus dideliame kiekyje vandens

Pirmiausia, labai svarbu pasirinkti pakankamą kiekį vandens. Pagal kulinarines taisykles, 100 gramų makaronų reikia maždaug 1 litrui vandens. Tai gali atrodyti daug, bet didesnis vandens kiekis padeda makaronams virti tolygiai ir nesulipti.

Vanduo turi būti gerai pasūdytas

Makaronus reikia virti sūriame vandenyje, nes tik taip jie bus pilno skonio. Į du litrus vandens dedu pusę šaukštelio druskos. Svarbu atsiminti, kad makaronus sūdyti reikia, o padažą sūdyti daug nereikia – taip gaunamas subalansuotas skonis.

Taip pat skaitykite

Pikantiški varškės ir cukinijų vafliai
Pikantiški varškės ir cukinijų vafliai
2025-07-03
Ryžių pienas. Pasigaminkite veganišką pieno alternatyvą
Ryžių pienas. Pasigaminkite veganišką pieno alternatyvą
2025-11-07
Greitai marinuoti svogūnai
Greitai marinuoti svogūnai – tinka prie visko
2025-06-22
Nebekaitinu pomidorų garuose, kad nuimčiau odeles. Radau geresnį būdą
Nebekaitinu pomidorų garuose, kad nuimčiau odeles. Radau geresnį būdą
2025-10-20

Patarimas: druskos kiekį galite reguliuoti pagal savo skonį, bet per mažai druskos į vandenį dėti neverta, nes tai paveiks makaronų skonį visam patiekalui.

Virimo laikas turi būti tiksliai laikomas

Visos makaronų rūšys virinamos skirtingai – sraigteliai, vamzdeliai, spagečiai ar fusilli – todėl saugiausia yra vadovautis ant pakuotės nurodytu virimo laiku. Net kelių minučių skirtumas gali lemti, kad makaronai bus pervirti arba kieti. Idealiausias rezultatas – „al dente“ konsistencija, kai makaronai išlaiko šiek tiek standumo centre.

Nukoškite ir palikite šiek tiek nuoviro

Nukoškite makaronus per kiaurasamtį, bet nepilkite viso vandens. Palikite apie 50 ml makaronų nuoviro ir atgal į puodą sudėkite makaronus. Nuoviras padeda makaronams neprisvilti, o padažui susimaišyti su makaronais – skonis bus sodresnis.

Svarbu: makaronų negalima plauti šaltu vandeniu, nes tuomet jie praranda krakmolą, o padažas prie jų priglunda prasčiau.

Įdėkite sviesto

Į puodą įdėkite 25–30 gramų sviesto, supjaustyto gabalėliais. Tai vienintelis priedas, kurio reikia, kad makaronai būtų sodraus skonio ir blizgėtų. Jei ruošiate padažą, sviestą galite naudoti mažiau, bet jis vis tiek suteikia subtilų aromatą ir kremiškumą.

Maišykite iš apačios

Labai svarbu šaukštu intensyviai maišyti makaronus iš apačios, keldami juos, kol visas sviestas ištirps ir padengs makaronus. Tai padeda išlaikyti makaronus vientisus, neleidžia jiems sulipti ir garantuoja, kad kiekvienas gabalėlis bus tolygiai padengtas sviestu ar padažu.

Po to galite patiekti makaronus arba sumaišyti su kitais ingredientais – daržovėmis, mėsa ar sūriu. Jei laikotės šių paprastų taisyklių, makaronai visada išeis puikūs, net jei jie be jokių papildomų prieskonių.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Taip pat skaitykite

Piemenėlių pyragas
Piemenėlių pyragas
2025-10-29
Cannelloni makaronai su jautiena
Cannelloni makaronai su jautiena
2025-08-08
Silkės ir bulvių salotos su garstyčiomis
Silkės ir bulvių salotos su garstyčiomis
2025-12-17
Lietiniai blynai su apelsininiu padažu
Lietiniai blynai su apelsininiu padažu
2025-10-30
ŽYMOS:makaronaisviestas

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Dažniausios klaidos, kurios daromos kepant kiaušinienę
Naudinga

Dažniausios klaidos, kurios daromos kepant kiaušinienę

Keto dieta: nauda, rizikos ir ilgalaikės perspektyvos
Sveikata ir grožis

Keto dieta: nauda, rizikos ir ilgalaikės perspektyvos

Ar galima valgyti keptus svogūnus, jei sergate cukriniu diabetu?
Sveikata ir grožis

Ar galima valgyti keptus svogūnus, jei sergate cukriniu diabetu?

Neįprastas baklažanų, kuriais galėsite pasimėgauti, receptas
Receptai

Neįprastas baklažanų, kuriais galėsite pasimėgauti, receptas

Ekspertai įvardino nuotolinio darbo pavojus
Gyvenimas

Ekspertai įvardino nuotolinio darbo pavojus

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?