ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Jeigu džiovintus grybus mirkysite tokiame vandenyje, jie bus minkšti ir aromatingi. Puikiai tiks įdarams!
Naudinga

Jeigu džiovintus grybus mirkysite tokiame vandenyje, jie bus minkšti ir aromatingi. Puikiai tiks įdarams!

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-12-17
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
Jeigu džiovintus grybus mirkysite tokiame vandenyje, jie bus minkšti ir aromatingi. Puikiai tiks įdarams!
Jeigu džiovintus grybus mirkysite tokiame vandenyje, jie bus minkšti ir aromatingi. Puikiai tiks įdarams!

Šventinis laikotarpis daugeliui neatsiejamas nuo specifinių kvapų, kurie akimirksniu nukelia į vaikystę ar šeimos tradicijas. Cinamonas, aguonos, troškinti kopūstai ir, žinoma, džiovinti grybai – aromatas, be kurio sunku įsivaizduoti Kūčių stalą. Tačiau ne vienas yra nusivylęs: grybai kieti, blankaus skonio, o jų kvapas kažkur pradingęs. Nors atrodo, kad džiovintus grybus paruošti paprasta, būtent šiame etape dažniausiai daromos lemtingos klaidos. Tiesa ta, kad viską lemia vienas esminis dalykas – vanduo, kuriame jie mirkomi, ir tai, kaip su juo elgiamasi vėliau.

Kodėl džiovinti grybai taip lengvai „praranda save“

Džiovinimas – vienas seniausių grybų konservavimo būdų, leidžiantis išsaugoti jų skonį mėnesiams ar net metams. Tačiau džiovinant iš grybų pasišalina ne tik vanduo, bet ir dalis lakųjų aromatinių junginių. Netinkamai mirkant, šis procesas tarsi „užbaigiamas“ – kvapas ir skonis tiesiog išplaunami. Būtent todėl daugelis žmonių, nors ir naudoja geros kokybės baravykus ar lepšes, galutiniame patiekale jaučia tik blankią grybų užuominą.

Virtuvės profesionalai sutaria: džiovinti grybai reikalauja kantrybės ir pagarbos. Negalima jų tiesiog užpilti šaltu vandeniu ir pamiršti. Kiekvienas žingsnis – nuo plovimo iki virimo – turi reikšmę.

Kokiame vandenyje mirkyti, kad grybai būtų minkšti ir kvapnūs

Didžiausia klaida – mirkyti grybus šaltame arba labai karštame vandenyje. Šaltas vanduo neleidžia grybams tolygiai suminkštėti, o per karštas gali „užrakinti“ baltymus ir išplauti aromatą. Idealus pasirinkimas – virintas, bet šiltas vanduo. Jo temperatūra turi būti maloni rankai, svarbu, kad vanduo nebūtų nei atvėsęs, nei verdantis.

Taip pat skaitykite

Šokoladinis karamelės flanas
Šokoladinis karamelės flanas
2025-10-20
30 virtuvės šefo patarimų
30 praktiškų virtuvės šefo patarimų
2025-07-31
Šiltos bulvių salotos su ridikėliais
Šiltos bulvių salotos su ridikėliais
2025-06-05
Avinžirnių mėsainis
Avinžirnių mėsainis
2025-12-10

Prieš mirkymą grybus būtina kruopščiai nuplauti drungname vandenyje, kad būtų pašalintos dulkės, smėlis ar smulkios miško šiukšlės. Tik tuomet jie dedami į indą ir užpilami šiltu virintu vandeniu. Vandens turi būti tiek, kad jis vos apsemtų grybus – ne daugiau. Per didelis kiekis tiesiog „ištrauks“ skonį iš kepurėlių ir kotų.

Labai svarbu: šio vandens negalima išpilti. Būtent jame slypi didžioji dalis grybų aromato. Mirkymo metu grybus verta kartkartėmis pamaišyti, kad jie sugertų drėgmę tolygiai. Tai ypač aktualu, jei grybai stambesni arba labai sausi.

Jeigu džiovintus grybus mirkysite tokiame vandenyje, jie bus minkšti ir aromatingi. Puikiai tiks įdarams! Kokiame vandenyje mirkyti

Kiek laiko mirkyti ir ar tikrai verta palikti per naktį

Mirkymo laikas priklauso nuo grybų rūšies. Baravykai ir lepšės dažniausiai suminkštėja per maždaug dvi valandas. Smulkesni ar ploniau pjaustyti grybai gali būti paruošti ir greičiau, tačiau juos reikia stebėti. Grybai turi tapti elastingi, minkšti, bet ne suirti.

Kai kurie virtuvės meistrai rekomenduoja mirkyti grybus per naktį. Šis metodas ypač tinka itin kietiems, seniau džiovintiems grybams. Tačiau ir tokiu atveju svarbu naudoti ne šaltą, o šiek tiek šiltą vandenį, o indą laikyti vėsioje vietoje. Ilgesnis mirkymas leidžia grybams atgauti beveik pirminę tekstūrą, tačiau vandens kiekio kontrolė išlieka kritiškai svarbi.

Kai grybai pasiekia norimą minkštumą, juos reikia švelniai nuspausti, bet negręžti. Vanduo lieka – jis dar bus naudojamas.

Kaip virti, kad nepradingtų skonis

Kitas svarbus etapas – virimas. Jei grybus mirkėte teisingai, pusė darbo jau padaryta. Virti juos reikia tame pačiame vandenyje, kuriame jie buvo mirkyti. Jei pastebite smulkių nešvarumų, vandenį galima perkošti per smulkų sietelį ar marlę, bet jokiu būdu jo nepilti lauk.

Iš anksto pamirkytiems grybams virti paprastai pakanka 20–30 minučių. Jie verdami ant silpnos ugnies, uždengus dangčiu. Lėtas virimas leidžia aromatui išlikti, o skoniui – susikoncentruoti. Reikia prisiminti, kad kuo grybas didesnis ir kietesnis, tuo daugiau laiko jam gali prireikti. Skubėjimas čia – didžiausias priešas.

Tinkamai išvirti grybai tampa ne tik minkšti, bet ir intensyvaus kvapo. Būtent tokie jie idealiai tinka grybų bandelėms, virtiniams, įdarams ar tradiciniam Kūčių bigui.

Taip pat skaitykite

Sotūs pusryčiai, kuriuos paruošite iš avižinių dribsnių ir obuolių
Sotūs pusryčiai, kuriuos paruošite iš avižinių dribsnių ir obuolių: numesti kilogramai nebegrįš!
2025-09-14
Avižinė košė su bananais
Avižinė košė su bananais
2025-07-23
vištienos kepsniai sūrio-česnako tešloje
Labai skanūs vištienos kepsniai sūrio-česnako tešloje: paruošite greitai ir be didelių pastangų!
2025-09-24
Du pigūs avokadų receptai, kuriuos išbandę nebegrįšite prie senų patiekalų
Du pigūs avokadų receptai, kuriuos išbandę nebegrįšite prie senų patiekalų
2025-11-26

Maža detalė, kuri pakeičia visą patiekalą

Džiovinti grybai – tai ne tik ingredientas, bet ir skonio pagrindas. Jų mirkymo ir virimo vanduo gali tapti sultinio ar padažo baze, suteikiančia patiekalui gilumo ir sodrumo. Šis aromatingas skystis dažnai nuvertinamas, nors būtent jis paverčia paprastą patiekalą šventiniu.

Laikantis šių paprastų, bet tikslių taisyklių, džiovinti grybai atsiskleidžia visu savo potencialu. Jie tampa minkšti, kvapnūs ir turtingo skonio – tokie, kokius prisimename iš geriausių šventinių vakarienių. Kartais vienas teisingas sprendimas virtuvėje iš tiesų gali pakeisti viską.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Džiovinti grybaiMaisto ruošimo patarimai

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kas nutiks jūsų organizmui, jei kasdien suvalgysite po žalią obuolį?
Sveikata ir grožis

Kas nutiks jūsų organizmui, jei kasdien suvalgysite po žalią obuolį?

Testas: pasirinkite monetą ir sužinokite, kas jūsų laukia ateityje
Horoskopai

Testas: pasirinkite monetą ir sužinokite, kas jūsų laukia ateityje

Ar tiesa, kad skystai virtas kiaušinis yra pats sveikiausias? Atsakysime kartą ir visiems laikams
Sveikata ir grožis

Ar tiesa, kad skystai virtas kiaušinis yra pats sveikiausias? Atsakysime kartą ir visiems laikams

Štai kaip akimirksniu atskirti tikrą medų nuo dirbtinio!
Gyvenimas

Štai kaip akimirksniu atskirti tikrą medų nuo dirbtinio!

Sužinokite, kaip teisingai laikyti druską
Gyvenimas

Sužinokite, kaip teisingai laikyti druską

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?