ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Namai ir patarimai » Shiitake grybai: Japonijoje juos vertina šimtmečius, o padeda nuo dažnos lietuvių ligos
Gyvenimas

Shiitake grybai: Japonijoje juos vertina šimtmečius, o padeda nuo dažnos lietuvių ligos

Silvija Moti
Autorius Silvija Moti
Publikuota: 2025-12-17
Komentarų: 0
6 min. skaitymo
Shiitake grybai: Japonijoje juos vertina šimtmečius, o padeda nuo dažniausios lietuvių ligos
Shiitake grybai: Japonijoje juos vertina šimtmečius, o padeda nuo dažniausios lietuvių ligos / Šaltinis: canva.com

Kai kurie gamtos stebuklai keliauja per žemynus šimtmečius, kol pagaliau pasiekia mūsų stalus. Shiitake grybai – vienas tokių atradimų, kuris Azijoje garsėja jau kelis tūkstančius metų, o dabar vis labiau populiarėja ir Lietuvoje. Šie nepretenzingos išvaizdos grybai slepia savyje ingredientus, kuriuos mokslininkai vadina tikrais gamtos vaistais. Ypač įdomu tai, kad jie gali padėti kovoti su problema, kuri kamuoja didžiąją dalį lietuvių – aukštu cholesterolio kiekiu kraujyje. Tai nėra dar vienas madingų supermaistų burbulas, o moksliniais tyrimais pagrįsta informacija, kurią verta žinoti kiekvienam, besirūpinančiam savo sveikata.

Pats pavadinimas shiitake kilęs iš japonų kalbos. „Shii” reiškia ąžuolo rūšį Quercus cuspidata, ant kurios šie grybai natūraliai auga, o „take” japoniškai tiesiog reiškia grybą. Gamtoje shiitake randami Rytų Azijoje, ypač Kinijoje, Japonijoje ir Indokinijos pusiasalyje. Šie grybai pasižymi unikaliu aromatu ir skoniu, todėl azijietiškoje virtuvėje jie vertinami ne tik dėl sveikumą stiprinančių savybių, bet ir dėl gebėjimo suteikti patiekalams to ypatingo umami skonio, kurio taip ieško kulinarijos meistrai visame pasaulyje.

Stebuklingas ingredientas, kurio pavydi farmacijos pramonė

Kinų medicinoje shiitake grybų nauda aprašoma jau tūkstančius metų. Jie tradiciškai naudoti peršalimo ligoms gydyti, širdies veiklai stiprinti, aukštam kraujospūdžiui mažinti ir imunitetui palaikyti. Tačiau tikrasis perversmas įvyko 1972 metais, kai mokslininkai iš shiitake grybų išskyrė unikalų junginį – eritadeniną. Ši medžiaga veikia kaip natūralus cholesterolį mažinančių vaistų atitikmuo, tik be šalutinio poveikio, kuriuo dažnai pasižymi sintetiniai preparatai.

Eritadeninas mažina kraujospūdį, trigliceridų kiekį ir laisvojo cholesterolio koncentraciją kraujo serume. Nors jo pasisavinimas organizme siekia tik apie dešimt procentų, jo efektyvumas išlieka stebėtinai aukštas, o toksiškumas – minimalus. Šis junginys veikia kepenų fosfolipidų metabolizmą ir pagreitina cholesterolio išskyrimą bei skaidymą. Kitaip tariant, shiitake grybai padeda organizmui natūraliai atsikratyti perteklinio cholesterolio, o tai ypač aktualu lietuviams, kurie dėl mitybos įpročių ir klimato dažnai susiduria su širdies ir kraujagyslių problemomis.

Taip pat skaitykite

Cukrinis žvyninukas namų kenkėjas.
Pastebėjote šiuos gyvius namuose? Kuo greičiau jų atsikratykite!
2025-06-10
Kodėl verdant sriubą nereikėtų jos pervirti?
Kodėl verdant sriubą nereikėtų jos pervirti?
2025-09-19
Kokias klaidas darome ir jomis pritraukiame vagis?
Kokias klaidas darome namuose ir jomis pritraukiame vagis?
2025-07-18
Kvepalai moterims
Kokie kvepalai labiausiai patinka vyrams? Likite nepamirštama
2025-07-30
Shiitake grybai: Japonijoje juos vertina šimtmečius, o padeda nuo dažniausios lietuvių ligos. Stebuklingas ingredientas, kurio pavydi farmacijos pramonė

Lentinanas – gamtos dovana onkologiniams ligoniams

Eritadeninas nėra vienintelis vertingas shiitake grybų komponentas. Juose taip pat yra lentinano – polisacharido, kuris stiprina imuninę sistemą ir padeda organizmui kovoti su sunkiomis ligomis. Šis junginys sulaukė ypatingo mokslininkų dėmesio dėl savo gebėjimo palaikyti chemoterapijos ir radioterapijos efektyvumą.

Japonijoje lentinanas nuo 1985 metų yra oficialiai patvirtintas kaip papildomas vaistas, skiriamas kartu su chemoterapija ar radioterapija. Jis ypač plačiai taikomas gydant skrandžio, plaučių ir krūties vėžį. Tai reiškia, kad shiitake grybai nėra tik liaudies medicinos reliktas – jų gydomosios savybės pripažintos oficialioje medicinoje ir naudojamos realioje klinikinėje praktikoje. Suprantama, grybai negali pakeisti pilnaverčio gydymo, tačiau kaip papildoma priemonė jie gali būti neįkainojami.

Devintojo dešimtmečio pradžioje mokslininkai iš shiitake išskyrė dar vieną svarbų junginį – nukleazę, pasižyminčią antikoaguliaciniu poveikiu. Tai reiškia, kad šie grybai gali padėti palaikyti normalų kraujo krešumą ir užkirsti kelią trombų susidarymui. Pridėjus prie viso to aukštą kalcio kiekį – didesnį nei kituose grybuose – taip pat kalį, magnį, natrį, cinką ir fosforą, shiitake tampa tikru mineralų ir naudingųjų medžiagų lobynu.

Kiek valgyti ir kaip ruošti

Gera žinia ta, kad norint pajusti shiitake grybų naudą, nereikia jų valgyti kilogramais. Specialistai teigia, kad užtenka vos kelių grybų per savaitę, kad organizmas gautų vertingų medžiagų. Shiitake galima valgyti kasdien, tačiau net ir saikingai į mitybą įtraukti grybai ilgainiui gali turėti teigiamą poveikį sveikatai.

Lietuvoje shiitake dažniausiai parduodami džiovinti, dažniausiai sveiki. Paruošti juos labai paprasta – užtenka pamerkti kelioms minutėms šiltame vandenyje, ir grybai suminkštėja, atgauna savo formą bei aromatą. Juos galima dėti į sultinį, sriubas, troškinius, kepti su daržovėmis ar mėsa. Shiitake suteikia patiekalams to ypatingo umami skonio – penktojo skonio, kurį japonai atrado ir išpopuliarino visame pasaulyje. Tai gilaus, sodraus, beveik mėsiško skonio pojūtis, kuris praturtina bet kurį patiekalą.

Shiitake grybai: Japonijoje juos vertina šimtmečius, o padeda nuo dažniausios lietuvių ligos. Kiek valgyti ir kaip ruošti

Shiitake auginimas namuose – paprasčiau nei manote

Jei norite būti tikri dėl grybų kokybės ir šviežumo, galite juos auginti patys. Shiitake mėgsta drėgmę ir tamsą, todėl puikiai auga rūsiuose ar kitose tamsiose patalpose. Namuose juos galima auginti ant nupjautų medžių kamienų ar net ant pjuvenų. Internete nesunkiai rasite grybienos, kaištukų su grybų miceliu ar paruoštų rinkinių grybams auginti.

Jei pasirinksite auginimą ant kamienų, reikės išgręžti skylutes ir įdėti į jas grybieną. Po kurio laiko, esant tinkamoms sąlygoms, pradės dygti grybai. Tai gali būti įdomus hobis, kuris ne tik suteiks malonumą stebint augimo procesą, bet ir aprūpins šviežiais, ekologiškais grybais ištisus metus.

Intensyvių auginimo metodų įdiegimas leido shiitake produkciją išplėsti toli už jų natūralios klimato zonos ribų. Masinė gamyba paplito Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Europoje. Dėl to shiitake šiandien užima lyderio poziciją šalia pievagrybių tarp maždaug trisdešimties grybų rūšių, auginamų pramoniniams tikslams visame pasaulyje. Tai reiškia, kad šie vertingi grybai tapo prieinami praktiškai kiekvienam, nepriklausomai nuo to, kur jis gyvena.

Taip pat skaitykite

Jei jūsų namuose reikalingas kapitalinis valymas, šie 11 triukų yra jūsų išgelbėjimas
Jei jūsų namuose reikalingas kapitalinis valymas, šie 11 triukų yra jūsų išgelbėjimas
2025-12-08
6 daiktai virtuvėje, kuriuos turėtumėte keisti dažniau, nei galvojate
6 daiktai virtuvėje, kuriuos turėtumėte keisti dažniau, nei galvojate
2025-07-04
Šiuos produktus visi deda į šaldiklį, nors tai gali sugadinti maistą ir pakenkti sveikatai.
Šiuos produktus visi deda į šaldiklį, nors tai gali sugadinti maistą ir pakenkti sveikatai
2025-12-10
Kaip pasitelkti actą kasdieniniame gyvenime: 6 naudingi patarimai
Kaip pasitelkti actą kasdieniniame gyvenime: 6 naudingi patarimai
2025-10-30

Shiitake grybai – tai ne egzotinė prabanga, o realus būdas natūraliai pasirūpinti savo sveikata. Jų nauda pagrįsta moksliniais tyrimais, o skonis nudžiugins net išrankiausius gurmanų gomurį.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:CholesterolisgrybaiimunitetasMaistas vaistasnatūrali medicinaShiitake grybaisveikata

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Geros priežastys įtraukti ispaninio šalavijo sėklas į mitybą. Naudingi receptai
Sveikata ir grožis

Geros priežastys įtraukti ispaninio šalavijo sėklas į mitybą. Naudingi receptai

Grilyje kepti vištų sparneliai
Mėsos patiekalai

Grilyje kepti vištų sparneliai

Katės šildo žmogaus skaudamas vietas
Gyvenimas

Kodėl katės miega ant žmonių skaudamų vietų? Atsako ekspertai

Ką valgyti, kad išsaugotumėte sveikas akis
Sveikata ir grožis

Ką valgyti, kad išsaugotumėte sveikas akis

Tobulo skonio morkų pyragas
Desertai

Tobulo skonio morkų pyragas – paprastas receptas kiekvienai progai

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?