ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » 10 naudingiausių žuvų sveikatai stiprinti ir ilgaamžiškumui
Sveikata ir grožis

10 naudingiausių žuvų sveikatai stiprinti ir ilgaamžiškumui

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-07-09
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
10 naudingiausių žuvų sveikatai stiprinti ir ilgaamžiškumui
10 naudingiausių žuvų sveikatai stiprinti ir ilgaamžiškumui

Žuvys – ne tik gardus, bet ir itin vertingas maisto produktas, turtingas baltymų, omega-3 riebalų rūgščių bei svarbių vitaminų. Vis dėlto ne visos žuvys yra vienodai naudingos sveikatai. Čia – dešimt pačių naudingiausių žuvų rūšių, kurias verta įtraukti į savo mitybą, jei siekiate stiprinti širdį, gerinti smegenų veiklą ir gyventi ilgiau.

10 naudingiausių žuvų rūšių sveikatai

1. Sardinės

Konservuotos sardinės – tikras omega-3 riebalų rūgščių lobis, padedančių mažinti uždegimą, saugančių širdį, kraujotaką ir net smarkiai gerinančių smegenų veiklą. Be to, vienoje skardinėje yra tiek kalcio, kiek stiklinėje pieno, todėl tai puikus pasirinkimas tiems, kurie vengia pieno produktų. Sardinės taip pat gausu vitamino D, būtinojo ne tik kaulų stiprumui, bet ir imuninės sistemos bei nuotaikos palaikymui.

2. Lašiša

Lašiša – dar viena riebioji žuvis, turinti vertingų omega-3 riebalų rūgščių bei aukštos kokybės baltymų. Jos švelnus skonis tinka tiems, kam sardinės per stiprios. Patogu žinoti, kad atitinkamai auginama ir užauginta lašiša paprastai turi mažai gyvsidabrio, tad ją valgyti saugu.

3. Upėtakis

Tarp naudingiausių žuvų yra upėtakis. Tai puiki alternatyva lašišai: aromatas lengvesnis, o skonis dar švelnesnis. Ši žuvis taip pat gausi omega-3 riebalų rūgščių, baltymų ir vitamino D. Upėtakis tinka tiek kepimui, tiek garinimui ar kepimui ant grotelių.

4. Arktinė menkė

Arktinė menkė (dar vadinama challet) iš pirmo žvilgsnio primena šviežią lašišą: ji šiek tiek mažiau rausva, o skonis primena upėtakį. Puikiai tinka receptams, kur norisi švelnios, bet tuo pačiu maistingos žuvies.

5. Atlanto menkė

Šių baltųjų žuvų filė dažniau parduodama kaip „steikai“, todėl puikiai tinka kepimui ant grotelių. Be išskirtinio baltymų kiekio, halibutas aprūpina didžiąją dalį paros vitamino B12 normos, svarbaus nervų sistemos sveikatai ir energijos gamybai. Tačiau dėl padidesnio gyvsidabrio kiekio verta jo valgyti ne dažniau nei kartą per savaitę.

10 naudingiausių žuvų rūšių sveikatai: menkė

6. Menkė

Menkė – viena liesiausių jūros žuvų: 100 g virtos menkės turi apie 100 kcal ir net 23 g baltymų. Be to, menkėje gausu B grupės vitaminų, padedančių paversti maistą į energiją, reikalingą visų ląstelių darbui.

7. Jūrinė lydeka (Branzinas)

Branzinas – subtilaus skonio Viduržemio jūros lydeka. Tai puikus liesų baltymų ir vitamino D šaltinis, stiprinantis imunitetą, kaulus ir reguliuojantis cukraus apykaitą.

8. Ančiuviai

Smulkieji ančiuviai – tarsi natūralūs maisto papildai: baltymų, omega-3 riebiųjų rūgščių, kalcio ir seleeno šaltinis. Pastarasis – stiprus antioksidantas, saugantis ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos, galinčios sukelti širdies ligas ir vėžį.

9. Lydeka

Trys ketvirčiai porcijos lydekos suteikia mažiau nei 100 kcal ir apie 15 g baltymų. Keisdami raudoną mėsą žuvimi, galite sumažinti širdies ligų, vėžio ar antro tipo diabeto riziką.

10. Tunas

Konservuotas tunas – ekonomiškas ir patogus baltymų šaltinis, turtingas omega-3 riebalų rūgščių, vitamino B12, geležies bei seleeno. Vietoje įprastinės tuno salotų versijos, pabandykite sumaišyti tuną su graikišku jogurtu ir Dižono garstyčiomis arba derinkite su pomidorais, alyvuogėmis ir balzamiko actu – gausite Viduržemio jūros skonių kupiną užkandį.

Kodėl verta valgyti žuvį bent du kartus per savaitę?

  1. Aukštos kokybės baltymai. Žuvyje esančios nepakeičiamos amino rūgštys padeda ilgiau jaustis sotesniems, gerina raumenų masės išlaikymą ir spartina medžiagų apykaitą – ypač svarbu senstant.
  2. Natūralus vitamino D šaltinis. Daugelyje maisto produktų trūksta vitamino D, o riebios žuvys – viena geriausių alternatyvų. Šis vitaminas būtinas ne tik stipriems kaulams, bet ir stipriai imuninei sistemai bei uždegimų kontrolei.
  3. Lėtinės ligos kontroliavimas. Tyrimai rodo, kad reguliarus žuvies vartojimas siejamas su mažesne aukšto kraujo spaudimo, širdies ligų, depresijos, reumatoidinio artrito ir demencijos rizika.

Įtraukite šias naudingiausių žuvų rūšis į savaitės meniu ir mėgaukitės ne vien gardžia, bet ir jūsų sveikatą puoselėjančia virtuve!

Šaltinis: rbc.ua

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:sveikatažuvies patiekalaiŽuvis

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Ar baltymai gali trumpinti gyvenimo trukmę?
Sveikata ir grožis

Ar baltymai gali trumpinti gyvenimo trukmę? Ką reikia žinoti apie IGF-1 ir sveiką mitybą

2025-06-03
Ricinos aliejus odai, plaukams ir nagams
Sveikata ir grožis

Šis aliejus yra neįkainojamas visapusiškam jūsų grožiui

2025-06-04
kenkimas jūsų akims
Sveikata ir grožis

Gydytojai įspėja: kiekviena papildoma šio įpročio valanda pavojinga akims

2025-07-03
Pradėjo sluoksniuotis nagai? Štai keli veiksmingi būdai kaip sau padėti
Sveikata ir grožis

Pradėjo sluoksniuotis nagai? Štai keli veiksmingi būdai kaip sau padėti

2025-06-05

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?