Ilgalaikė sveikata tapo aktualia tema, o socialiniuose tinkluose gausu „stebuklingų“ patarimų ir papildų, žadančių ilgesnį ir sveikesnį gyvenimą. Tačiau tik dalis jų turi mokslinį pagrindą. Ekspertai rekomenduoja sutelkti dėmesį į tris pagrindines maistines medžiagas, kurios padeda ne tik išlaikyti energiją, bet ir palaikyti smegenų, širdies bei kaulų sveikatą.
Vitaminas B12
Vitaminas B12 yra ypač svarbus nervų sistemai, smegenų funkcijoms ir energijos apykaitai. Su amžiumi daugeliui suaugusiųjų pasireiškia šio vitamino trūkumas, o vegetarams ir veganams jis pasireiškia dar dažniau.
B12 randamas lašišoje, tuno konservuose, moliuskuose, jautienos kepenyse, piene, jogurte ir fortifikuotuose grūduose. Šio vitamino trūkumas gali sukelti nuovargį, neurologinius pokyčius, tirpimą, anemiją ir net plodumo problemas. Tyrimai rodo, kad B12 padeda apsaugoti smegenų baltąją medžiagą, sumažinti insulto bei demencijos riziką ir lėtina kognityvinį nuosmukį.
Vitaminas D ilgalaikei sveikatai
Vitaminas D stiprina imunitetą, reguliuoja kraujospūdį, gerina nuotaiką ir padeda kaulams išlikti tvirtiems. Žiemos mėnesiais, kai saulės šviesos mažiau, dažnai pasireiškia šio vitamino trūkumas.
Vitamino D gausu lašišoje, tuno konservuose, kiaušinių tryniuose, grybuose ir fortifikuotuose grūduose. Jo trūkumas gali sukelti kaulų silpnumą, raumenų skausmus, plaukų slinkimą, padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką bei pagreitinti biologinį senėjimą. Tyrimai rodo, kad papildomas vitamino D vartojimas gali sumažinti kraujospūdį, cholesterolio lygį ir užkirsti kelią su amžiumi susijusioms ligoms.

Omega-3 riebiosios rūgštys
Omega-3 riebiosios rūgštys, randamos žuvų taukuose, linų sėklose, chia sėklose ir riešutuose, yra būtinos širdies, smegenų ir sąnarių sveikatai. Jos turi stiprių priešuždegiminių savybių, padedančių sumažinti lėtinį uždegimą – vieną iš pagrindinių senėjimo ir su amžiumi susijusių ligų veiksnių.
Tyrimai rodo, kad omega-3 gali pagerinti kraujagyslių funkciją, sumažinti trigliceridų kiekį, palaikyti kognityvines funkcijas ir net sulėtinti biologinį senėjimą. Šių riebalų pakankamas kiekis dietoje siejamas su mažesne tam tikrų vėžio rūšių rizika ir geresne smegenų sveikata.
Šaltinis: bestlifeonline.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.