Sviestas – maisto produktas, kuris dažnai sulaukia prieštaringų nuomonių. Nors kai kurie informacijos šaltiniai teigia, kad pieno riebalai gali kelti riziką aterosklerozei, kiti šaltiniai šį teiginį neigia. Daug žmonių vis dar vengia sviesto dėl šių prieštaravimų, tačiau šiame straipsnyje aptarsime keturias svarbias priežastis, kodėl lydytas sviestas gali tapti sveikos mitybos dalimi.
Lydytas sviestas ir mitai apie sveikatą
Dažnai girdime, kad sviesto vartojimas gali padidinti aterosklerozės riziką, sulėtinti lipidų apykaitą ir prisidėti prie riebalinio audinio didėjimo. Tačiau moksliniai tyrimai nepatvirtina šių teiginių. Priešingai – daugelis mokslininkų teigia, kad nėra įrodymų, kad sviestas kelia rimtą grėsmę šiems sveikatos faktoriams. Tai nereiškia, kad sviestą galima valgyti be apribojimų, tačiau svarbu žinoti, kad jo vartojimas, saikingai, gali turėti ir teigiamų poveikių sveikatai.
Sviestas gali padėti mažinti kūno riebalus
Nors gali atrodyti keista, tačiau tyrimai rodo, kad sviesto vartojimas gali padėti mažinti kūno riebalų kiekį. Mokslininkai atliko analizę, kuri parodė, kad nėra svarių įrodymų, jog sviesto vartojimas skatintų svorio augimą. Priešingai, žmonės, kurie valgo daugiau sviesto, dažnai turi mažesnį kūno masės indeksą ir lieknesnę kūno sudėtį. Tai gali reikšti, kad sviestas, priešingai nei manoma, nėra riebalų kaupimo šaltinis, o netgi gali prisidėti prie lieknesnės figūros.
Sviestas yra vertingas vitaminų ir riebalų šaltinis
Be riebalų rūgščių, sviestas taip pat yra vertingų vitaminų šaltinis. Pieno riebaluose gausu vitamino A, kuris būtinas sveikai odai, regai ir imunitetui. Be to, svieste randami ir vitaminai E, K bei D, kurie atlieka svarbų vaidmenį organizmo funkcijose, nuo kaulų sveikatos iki antioksidacinės apsaugos. Sviestas taip pat turi konjuguotos linolo rūgšties (CLA), medžiagos, kuri dažnai naudojama svorio metimo papilduose dėl jos galimo poveikio riebalų mažinimui.
Lydytas sviestas – puikus pasirinkimas kepimui
Lydytas sviestas turi dar vieną didelį pranašumą – jis yra puikus pasirinkimas kepimui. Dėl savo aukštos temperatūros atsparumo, lydytas sviestas puikiai tinka maistui ruošti aukštoje temperatūroje, nes jis nesuyra ir nesudaro kenksmingų medžiagų, kaip kai kurie aliejai. Be to, jis suteikia patiekalams išskirtinį skonį ir aromatą, todėl jis tampa ne tik maistingu, bet ir gardžiu pasirinkimu ruošiant įvairius patiekalus.
Išvada
Nors sviestas vis dar susilaukia kritikos dėl gyvulinės kilmės riebalų turinio, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad jo vartojimas nėra toks pavojingas, kaip kartais vaizduojama. Lydytas sviestas ne tik suteikia reikalingų vitaminų ir riebalų, bet ir gali padėti mažinti kūno riebalus bei pagerinti kepimo rezultatą. Žinoma, svarbu išlaikyti pusiausvyrą ir vartoti sviestą saikingai, kad pasiektume geriausią naudą sveikatai.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.