Įprasti vaisiai, kuriuos randame prekybos centruose, gali būti tikras sveikatos šaltinis. Nereikia rinktis brangių egzotinių vaisių, kad palaikytume gerą savijautą. Specialistai pataria, kad kasdienio raciono pagrindą turėtų sudaryti paprasti ir lengvai prieinami vaisiai. Remiantis tyrimais ir ekspertų patarimais, šiame straipsnyje aptarsime penkis vaisius, kurių naudą sveikatai reikėtų įvertinti kiekvieną savaitę.

Obuoliai – naudingas vaisius sveikatai
Obuoliai dažnai laikomi vienu populiariausių vaisių. Jie yra puikus tirpių skaidulų, pektino, šaltinis, kuris padeda lėtinti cukraus išsiskyrimą į kraują. Tyrimai rodo, kad kasdien suvalgę tik du obuolius, galima sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį net 4%. Be to, obuoliai yra puikus antioksidantų šaltinis ir gerina virškinimą.
Kaip valgyti
Geriausia obuolius valgyti su žievele, nes joje yra didžiausias kiekis skaidulų ir antioksidantų.

Mėlynės – nauda kraujagyslėms ir diabeto prevencijai
Mėlynės, kaip ir kiti uoginiai vaisiai, yra žinomos dėl savo naudingų savybių. Jos turi daug antocianinų, stiprių antioksidantų, kurie suteikia vaisiams ryškią mėlyną spalvą. Šie junginiai padeda atsipalaiduoti kraujagyslėms ir gerina kūno jautrumą insulinui, taip sumažindami 2 tipo diabeto riziką.
Kaip valgyti
Mėlynes galima valgyti tiek šviežias, tiek šaldytas. Šaldymas nesumažina jų maistinių savybių. Puikiai tinka pridėti prie košių ar salotų.
Kriaušės – puikus pasirinkimas saldžioms užkandžiams
Kriaušės yra labai panašios į obuolius, tačiau su savomis unikaliomis savybėmis. Jos taip pat yra turtingos tirpiomis skaidulomis, kurios padeda subalansuoti cukraus kiekį kraujyje ir užkirsti kelią jo šuoliams.
Kaip valgyti
Geriausia kriaušes valgyti žalią, su žievele, kad gautumėte kuo daugiau skaidulų.
Granatai – cukraus šuolių kontrolė po valgymo
Granatai yra ne tik skanūs, bet ir labai naudingi sveikatai. Šių vaisių sėklos ir sultys turi unikalių junginių, kurie padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje po valgymo. Tai ypač naudinga tiems, kurie nori palaikyti sveiką cukraus kiekį po gausesnių valgių.
Kaip valgyti
Geriausia valgyti šviežias granato sėklas, nes jos suteikia ir skaidulų, ir antioksidantų. Granatų sultis rekomenduojama gerti mažais kiekiais ir geriausia su maistu.
Avietės – daug skaidulų ir mažai cukraus
Avietės yra tikras skaidulų šaltinis. Jos turi daug ląstelienos ir mažai natūralaus cukraus, todėl yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Kaip valgyti
Avietes galima valgyti tiek šviežias, tiek šaldytas. Jos puikiai dera su avižomis, jogurtu ar chia sėklomis, sudarydamos sotų ir sveiką valgių derinį.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.