ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » 5 didžiausi ryžių privalumai sveikatai: ką svarbu žinoti
Sveikata ir grožis

5 didžiausi ryžių privalumai sveikatai: ką svarbu žinoti

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-07-09
Komentarų: 0
4 min. skaitymo

Ryžiai – tai ne tik vienas populiariausių produktų pasaulyje, bet ir svarbi daugelio tautų virtuvės dalis. Indijoje, Kinijoje, Pietryčių Azijoje ir kitose šalyse ryžiai sudaro didelę mitybos raciono dalį. Tačiau ar tikrai žinome, ką valgome? Ar visų rūšių ryžiai vienodai naudingi sveikatai? Panagrinėkime plačiau, kokie galimi ryžių privalumai.

5 didžiausi ryžių privalumai sveikatai: ką svarbu žinoti
5 didžiausi ryžių privalumai sveikatai: ką svarbu žinoti

Ryžiai (lot. Oryza sativa) – tai javų šeimos augalo sėklos, laikomos vienu pagrindinių angliavandenių šaltinių pasaulyje. Maždaug pusė pasaulio gyventojų ryžius vartoja kasdien. Dažniausiai jie verdami arba garinami, tačiau iš jų taip pat gaminami miltai, kurie tinka žmonėms, netoleruojantiems gliuteno. Ryžių rūšių yra daugybė, tačiau paprastai jos skirstomos pagal grūdų formą (trumpagrūdžiai, ilgagrūdžiai) ir spalvą – baltieji arba rudieji (pilno grūdo) ryžiai.

Ryžių maistinė vertė

100 g virtų baltųjų ilgagrūdžių ryžių:

  • 131 kcal
  • 2,8 g baltymų
  • 0,4 g riebalų
  • 31,1 g angliavandenių
  • 0,5 g skaidulų

100 g virtų rudųjų ryžių:

Taip pat skaitykite

Obuolių dieta. Laikykitės jos tinkamai ir svoris kris savaime
Obuolių dieta. Laikykitės jos tinkamai ir svoris kris savaime
2025-10-01
Kodėl verta valgyti medų prieš miegą: 5 priežastys
Kodėl verta valgyti medų prieš miegą: 5 priežastys
2025-10-01
Rudenį gerinkite smegenų veiklą su tinkamu maistu
Rudenį gerinkite smegenų veiklą su tinkamu maistu
2025-09-23
Odos priežiūra rudenį. 10 patarimų
10 svarbiausių odos priežiūros patarimų rudeniui
2025-08-28
  • 132 kcal
  • 3,6 g baltymų
  • 0,9 g riebalų
  • 29,2 g angliavandenių
  • 1,5 g skaidulų
  • 48 mg magnio
  • 125 mg fosforo
Ryžių privalumai sveikatai

Ryžių privalumai sveikatai

1. Rudi ryžiai padeda palaikyti sveiką svorį

Rudieji ryžiai yra pilno grūdo produktas, kuriame išsaugotas luobelės sluoksnis ir gemalas. Juose gausu skaidulų ir baltymų, kurie padeda ilgiau jaustis sotiems. Dėl mažesnio glikeminio indekso cukrus kraujyje kyla lėčiau, todėl sumažėja potraukis saldumynams ir nekontroliuojamam užkandžiavimui.

Tuo tarpu apie baltųjų ryžių įtaką svoriui nuomonės išsiskiria – kai kurie tyrimai rodo galimą ryšį su svorio priaugimu, ypač jei jų vartojama dažnai ir dideliais kiekiais. Vis dėlto, saikingas baltųjų ryžių vartojimas nėra laikomas pavojingu.

2. Rudi ryžiai gali apsaugoti nuo lėtinių ligų

Rudieji ryžiai išsaugo flavonoidų – apsauginių augalinių junginių, tokių kaip apigeninas ir kvercetinas. Ryžių privalumai – Jie gali sumažinti širdies ligų, tam tikrų vėžio formų (pvz., kasos ar skrandžio) ir 2 tipo diabeto riziką. Dėl savo antioksidacinių savybių šios medžiagos prisideda prie bendros organizmo apsaugos nuo uždegiminių procesų.

3. Baltieji ryžiai greitai atstato energiją po fizinio krūvio

Sportininkai dažnai renkasi baltuosius ryžius dėl jų gebėjimo greitai papildyti raumenų glikogeno atsargas po treniruočių. Kadangi tai – greitai pasisavinami angliavandeniai, jie puikiai tinka po intensyvios fizinės veiklos.

4. Lengvas virškinimas

Taip pat skaitykite

Kodėl gazuoti gėrimai yra pavojingi
Mitybos specialistai dalijasi priežastimis, kodėl gazuoti gėrimai yra pavojingi
2025-07-09
Kodėl odą reikėtų šveisti prieš skutimąsi ir kaip tai daryti teisingai?
Kodėl odą reikėtų šveisti prieš skutimąsi ir kaip tai daryti teisingai?
2025-06-04
Vynuogės: supermaistas, kuris palaiko širdį, smegenis ir žarnyną
Vynuogės: supermaistas, kuris palaiko širdį, smegenis ir žarnyną
2025-08-21
Vienas rytinis įprotis, kuris pakeis jūsų energijos lygį visai dienai
Vienas rytinis įprotis, kuris pakeis jūsų energijos lygį visai dienai
2025-08-25

Baltieji ryžiai yra mažai skaidulų turintis produktas, todėl jie labai lengvai virškinami. Dėl to jie tinka žmonėms, turintiems jautrią virškinimo sistemą, sergantiems gastritu, refliuksu ar Krono liga. Taip pat tai geras pasirinkimas esant pykinimui ar skrandžio diskomfortui.

5. Natūraliai be gliuteno

Ryžiai – tai grūdai be gliuteno, todėl jie puikiai tinka žmonėms, sergantiems celiakija ar turintiems gliuteno netoleravimą. Rudieji ryžiai taip pat naudingi žarnyno sveikatai, nes juose esančios skaidulos skatina gerųjų žarnyno bakterijų augimą.

Ar ryžiai tinka visiems?

Nors ryžiai yra svarbus maisto produktas, kai kurie tyrimai kelia susirūpinimą dėl arseno kiekio. Šis sunkusis metalas natūraliai gali kauptis grūduose, ypač išoriniame sluoksnyje – todėl rudieji ryžiai gali turėti jo daugiau nei baltieji.

Ryžiai, vartojami saikingai ir kartu su kitomis sveikomis maisto grupėmis, gali būti vertinga kasdienės mitybos dalis. Rinkdamiesi rudus ryžius gausite daugiau maistinių medžiagų ir skaidulų, tačiau ir baltieji turi savo privalumų – ypač tiems, kuriems reikalingas lengvas virškinimas ar greita energija po fizinio krūvio.

Šaltinis: https://www.bbcgoodfood.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:ryžiaisveikata

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Okinavos gyventojų ilgaamžiškumo paslaptis
Sveikata ir grožis

Okinavos gyventojų ilgaamžiškumo paslaptis: mokslininkai pasakė, į ką atkreipti dėmesį

Šaldyta mėsa. Šis triukas padės atšildyti maltą mėsą per 20 minučių
Naudinga

Kaip atšildyti maltą mėsą per 20 minučių? Patarimais dalijasi virtuvės šefas

Prietarai apie rastus ir pamestus pinigus, kurių galbūt nežinojote
Įdomu

Prietarai apie rastus ir pamestus pinigus, kurių galbūt nežinojote

Gardus slyvų padažas žiemai: puikiai dera su mėsos patiekalais!
Naudinga

Gardus slyvų padažas žiemai: puikiai dera su mėsos patiekalais!

Joninės: kodėl švenčiame ir kokias paslaptis slepia ilgiausia metų naktis?
Įdomu

Joninės: kodėl švenčiame ir kokias paslaptis slepia ilgiausia metų naktis

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?