ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » 5 klaidos, kurias daro daugelis, virdami morkas
Naudinga

5 klaidos, kurias daro daugelis, virdami morkas

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-09-23
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
5 klaidos, kurias daro daugelis, virdami morkas
5 klaidos, kurias daro daugelis, virdami morkas

Atrodytų, kas gali būti lengviau nei virti daržoves. Ypač kalbant apie morkas: net vaikas gali susidoroti su šia užduotimi. Tačiau šį produktą taip pat lengva sugadinti. Pervirusi daržovė neišlaikys formos ir tiesiog subyrės – kaip piure. O tai ypač liūdina, jei pavyzdžiui, salotoms reikia kubeliais pjaustytų morkų. Žinoma, tuomet turėsite virti morkas iš naujo. Šiandien jums pasakysime, kaip virti morkas, kad jos neprarastų formos ir naudingų mikroelementų.

Paprastos taisyklės, kaip virti morkas

Šiuos triukus mums papasakojo vieno restorano darbuotojai. Paaiškėjo, kad ten daržoves verda visai kitaip, nei darydavome mes. Esame tikri, kad jūs taip pat nustebsite.

Nereikia skusti

Paprastai, prieš dedant virti morkas, jas nulupame. Jūs tikrai neturėtumėte to daryti. Pakanka tik gerai nuplauti daržovę po tekančiu vandeniu, kad visiškai pašalintumėte nešvarumus. Be to, išvirusias morkas daug lengviau nulupti. Priežastis, kodėl nereikia nulupti daržovės, yra gana akivaizdi – be žievelės vitaminai ir kitos naudingos medžiagos pasišalins daug greičiau.

Negalima užpilti morkų šaltu vandeniu

Žinoma, visi taip darome – daržoves užpilame vandeniu ir tik tada dedame ant viryklės virti. Tačiau morkos išlaiko daug daugiau naudos, kai yra dedamos į karštą vandenį. Tai yra, iš pradžių palaukite, kol vanduo užvirs ir tik tada į puodą sudėkite daržoves.

Taip pat skaitykite

Feta sūris, jo atsiradimas ir 3 idėjos, ką pagaminti.
Feta sūris, jo atsiradimas ir 3 idėjos kaip jį panaudoti?
2025-08-09
Plakti kiaušiniai su špinatais ir lapiniais kopūstais (kale)
Plakti kiaušiniai su špinatais ir lapiniais kopūstais (kale)
2025-06-05
Kaip išsirinkti švelniausio skonio alyvuogių aliejų.
Kaip išsirinkti švelniausio skonio alyvuogių aliejų? Virtuvės šefo patarimai
2025-07-18
Šis vienas triukas su vanilinu pavers jūsų kepinius nuostabiai aromatingais
Šis vienas triukas su vanilinu pavers jūsų kepinius nuostabiai aromatingais
2025-11-27
5 klaidos, kurias daro daugelis, virdami morkas. Negalima užpilti šaltu vandeniu

Morkų pjaustyti nereikia

Šis punktas pagrįstas tuo, ką rašėme aukščiau. Supjausčius daržovę, virimo metu pasišalins visos naudingosios medžiagos. Geriau nepatingėti, susirasti didesnį puodą ir ten virti nesmulkintas morkas.

Išlaikykite ugnies intensyvumą

Kad morkos išvirtų tolygiai, ugnies intensyvumo keisti nereikia. Veiksmingiausia išlaikyti vidutinę kaitrą. Tada produktas greitai išvirs. Puodą būtinai uždenkite dangčiu. Tai pagreitins virimo procesą.

Saugokitės, kad nepervirtumėte

Kaip minėjome, per ilgai virtos morkos negalės būti tinkamai supjaustytos. Be to, minkštime nebus vitaminų, dėl kurių taip vertiname šią daržovę. Vidutiniškai pakanka maždaug 25 minučių, kad morkos visiškai išvirtų, tačiau tuo pačiu neprarastų savo savybių. Jei daržovės mažesnės nei vidutinės, tam prireiks mažiau laiko.

Be abejonės, gaminant maistą būtina atsižvelgti ir į tokius mažus niuansus. Dabar jūs jau žinote, kaip tinkamai virti morkas. Daugiau nebereikės jų virti pakartotinai, nes pirmą kartą pervirėte. Taip sutaupysite produktus ir gaminimo laiką. Be to, taip išsaugosite daržovės naudą!

Papildomi patarimai, kaip išlaikyti morkų naudingumą

  • Virimo garais metodas: Virimas garais padeda išsaugoti daugiau vitaminų ir mineralų nei verdant vandenyje. Toks būdas idealiai tinka salotoms ir garnyrams.
  • Vandens druskos naudojimas: Nedidelis kiekis druskos vandenyje gali padėti išlaikyti morkų spalvą ir pagerinti skonį, tačiau neperdozuokite, kad nebūtų prarasta nauda.
  • Šaldymas prieš virimą: Jei planuojate virti šaldytas morkas, rekomenduojama jas prieš tai atšildyti kambario temperatūroje. Taip išvengsite netolygios tekstūros.
  • Tinkama pjaustymo forma: Jei daržoves vis dėlto reikia pjaustyti, rinkitės stambesnius gabalus – jie išlaikys formą ir maistingumą geriau nei smulkūs kubeliai.

Kodėl svarbu tinkamai virti morkas

Be abejonės, gaminant maistą būtina atsižvelgti ir į tokius mažus niuansus. Dabar jūs jau žinote, kaip tinkamai virti morkas. Daugiau nebereikės jų virti pakartotinai, nes pirmą kartą pervirėte. Taip sutaupysite produktus, gaminimo laiką ir išsaugosite daržovės naudą.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva, Shutterstock.

ŽYMOS:patarimaiVirtos morkos

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Šefai tai slepia: ši gudrybė su ryžiais pakeis jūsų maisto gaminimą visam laikui
Naudinga

Šefai tai slepia: ši gudrybė su ryžiais pakeis jūsų maisto gaminimą visam laikui

Vitaminas D: Kodėl jis toks svarbus ir kaip atpažinti trūkumą?
Sveikata ir grožis

Vitaminas D: Kodėl jis toks svarbus ir kaip atpažinti trūkumą?

Gerkite tai rytais tuščiu skrandžiu ir greitai pastebėsite akivaizdžią naudą savo kūnui. Gėrimas
Sveikata ir grožis

Gerkite tai rytais tuščiu skrandžiu ir greitai pastebėsite akivaizdžią naudą savo kūnui

Kinijos raketos nesėkmė sukrėtė šalies kosmoso ambicijas tapti dar viena lydere
Technologijos

Kinijos raketos nesėkmė sukrėtė šalies kosmoso ambicijas tapti dar viena lydere

Italų pamėgtas kavos gėrimas: suteikia energijos ir skatina smegenų veiklą. Ženšenio kava
Sveikata ir grožis

Italų pamėgtas kavos gėrimas: suteikia energijos ir skatina smegenų veiklą

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?