ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » 5 vaisių tipai, kurie turėtų būti juodajame sąraše
Sveikata ir grožis

5 vaisių tipai, kurie turėtų būti juodajame sąraše

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-06-22
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
5 vaisių tipai, kurie turėtų būti juodajame sąraše
5 vaisių tipai, kurie turėtų būti juodajame sąraše

Šiandien, kai žmonės perka daržoves ar vaisius, jie dažnai ieško, kur gauti švarių „sezoniškų“ produktų, siekdami sumažinti galimą „šalutinį poveikį“ dėl cheminių medžiagų. Tačiau be šių įprastų pasirinkimų daugelis vaisių, nors ir skanūs, maistingi bei nebrangūs, turi toksiškų medžiagų, galinčių skatinti vėžio vystymąsi. Taigi, kurie tai yra vaisiai?Ekspertai teigia, jog šie 5 vaisių tipai turėtų būti nevartojami, nes jie galimai gali sukelti vėžį, ypač jei juos valgysime kasdien.

Pradėję pūti vaisiai

Pradėję pūti vaisiai turi aflatoksino, kuris sukelia kepenų vėžį, pripažintą Pasaulio sveikatos organizacijos.

Daugelis žmonių renkasi pigius, ties puvimo riba esančius vaisius. Tačiau šie vaisiai, kai yra švieži, yra ne tik saldūs ir kvapnūs, bet ir turtingi maistingųjų medžiagų.

Ypatingai jeigu valgote pelėsiais užkrėstus vaisius, gali pasireikšti virškinimo sutrikimai, tokie kaip pykinimas, viduriavimas, pilvo pūtimas ir panašiai.

Pelėsiai gali turėti pavojingą toksišką medžiagą kepenims, žinomą kaip aflatoksinas, kuris gali sukelti hepatitą ir kepenų vėžį. Aflatoksinas ne tik kaupiasi ant paviršiaus, bet ir giliai prasiskverbia į maistą. Todėl nesvarbu, ar vaisiai buvo nupjauti, ar virti 100 laipsnių Celsijaus temperatūroje, apsinuodijimo pavojus vis tiek lieka.

5 vaisių tipai, kurie turėtų būti juodajame sąraše. Pradėję pūti ar pelyti vaisiai

Betelio riešutai ir lapai

Betelio riešutas ir betelio lapas yra tradiciniai patiekalai kai kuriose Azijos šalyse, tame tarpe ir Vietname. Kramtant betelio riešutą, jis intensyviai trinasi prie burnos gleivinės, sukeldamas epidermos nusilpimą arba palikdamas daugybę smulkių žaizdų. Be to, toksinai, esantys betelio lapuose, arekos riešutuose, figose ir tabake, stipriai veikia pažeistas zonas ir gali sukelti vėžio riziką.

Daugelio tyrimų duomenimis, arekolinas ir arekailinas, esantys šiuose riešutuose, padidina skrandžio rūgšties išsiskyrimą, mažina širdies ritmą ir skatina nervų sistemą. Tai paaiškina, kodėl po betelio kramtymo žmonės dažnai pastebi, kad jų veidai tampa blyškūs, kaip po alkoholio vartojimo.

Šaldytuve laikomi vaisiai

Kai orai sušyla, daugelis žmonių ima rinktis įvairius šaltus vaisius kaip gaivų užkandį. Tačiau ekspertai pažymi, kad dauguma tropinių vaisių nėra tinkami laikyti šaldytuve, nes šaltis gali pakenkti jų kokybei.

Be to, šių vaisių trūkumas slypi tame, kad esant žemai temperatūrai kai kurie vaisiai išskiria nitritus, galinčius būti pavojingais ir galimai sukelti vėžio atsiradimą tiems, kurie juos vartoja nuolat. Be nitritų, šaltieji vaisiai taip pat gali prarasti dalį savo maistinės vertės, vitaminų ir antioksidantų, kai yra per ilgai laikomi šaldytuve.

Norint išvengti šių rizikų, geriausia vaisius vartoti šviežius ir laikyti juos kambario temperatūroje, o ne šaldytuve. Tinkamai paruošti ir valgomi, šie vaisiai gali būti puikus sveikos mitybos priedas, prisidedantis prie geros sveikatos.

Obuolių vaškas

Obuolių vaškas purškiamas, kad pailgintų galiojimo laiką: gali sukelti kraujo vėžį

Pirkdami obuolius, ar kada nors atkreipėte dėmesį į balto vaško sluoksnį ant obuolio odos? Tai apsauginis sluoksnis, vadinamas vašku, kurį gamintojai purškia, kad pailgintų obuolio galiojimo terminą.

Nors daugelis įmonių gamina vašką iš natūralių ingredientų, tokių kaip bičių vaškas, raudonųjų skruzdžių derva ar karnaubos vaškas, šie produktai laikomi saugiais sveikatai, tačiau jie dažnai būna brangūs. Dėl didelių kainų ūkininkai renkas pigesnes alternatyvas.

Vis dėlto, dažniausiai vašku dengti vaisiai gali turėti sunkiųjų metalų, tokių kaip gyvsidabris, švinas, formaldehidas ar pramoniniai dažai, kurie kelia grėsmę sveikatai. Ilgalaikis vašku dengtų obuolių vartojimas gali pakenkti imuninei sistemai ir padidinti leukemijos riziką.

Siekiant sumažinti galimą riziką, patartina rinktis šviežius, organiškus vaisius, arba prieš valgant obuolius kruopščiai juos plauti, kad būtų pašalintas vaškas ir kitos potencialiai pavojingos medžiagos. Toks atsakingas požiūris gali padėti užtikrinti, kad jūsų mityba būtų sveikesnė ir saugesnė.

5 vaisių tipai, kurie turėtų būti juodajame sąraše. Vašku padengti obuoliai ir kiti vaisiai

Nesunokę bananai

Nesunokę bananai turi cheminių medžiagų, galinčių sukelti ankstyvą brendimą vaikams ir didinti kraujo vėžio riziką

Bananai yra mėgstamas maistas, turintis daugybę naudingų maistingųjų medžiagų. Tačiau šie vaisiai yra itin greitaigendantys, todėl pardavėjai dažnai juos skina dar žalius, kad būtų lengviau transportuoti. Vėliau bananai mirkomi cheminėse medžiagose, įskaitant konservantus, kuriuose yra formaldehido ir brendimo stimuliantus, siekiant užtikrinti vienodą subrendimą ir ilgesnį šviežumą.

Deja, šios cheminės medžiagos gali būti labai kenksmingos organizmui. Ilgalaikis subrendusių vaisių, paruoštų su šiais chemikalais, vartojimas gali prisidėti prie ankstyvo vaikų brendimo ir padidinti kraujo vėžio riziką.

Žiniasklaidoje buvo minimos 5 vaisių rūšys, kurios gali sukelti vėžį, todėl labai svarbu pasitikrinti, ką renkatės. Renkantis vaisius turguje ar parduotuvėje, būtina būti atidžiam ir pasirinkti produktus, kurie būtų saugūs ir sveiki, kad būtų apsaugota jūsų šeima nuo galimų pavojų. Geriausia rinktis šviežius ekologiškus vaisius, kurie nebuvo apdoroti kenksmingomis cheminėmis medžiagomis, kad užtikrintumėte geresnę savo sveikatą ir gerovę.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Šaltinis:
https://lindi.info/

ŽYMOS:cheminės medžiagosligosvaisiai

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Ar žinote, kur laikote savo dantų šepetėlį? Netinkama vieta gali kelti pavojų sveikatai
Sveikata ir grožis

Ar žinote, kur laikote savo dantų šepetėlį? Netinkama vieta gali kelti pavojų sveikatai

2025-06-04
Plaukų priežiūra
Sveikata ir grožis

Plaukų priežiūra: trys dalykai, kurių negalima daryti

2025-06-17
Lytinius hormonus sujungiantis globulinas – kodėl jis svarbus jūsų sveikatai?
Sveikata ir grožis

Lytinius hormonus sujungiantis globulinas – kodėl jis svarbus jūsų sveikatai?

2025-06-05
Kiek baltymų reikia raumenims auginti? Tyrimo rezultatai
Sveikata ir grožis

Kiek baltymų reikia raumenims auginti? Tyrimo rezultatai

2025-06-23

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?