ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Namai ir patarimai » 9 nešvariausios vietos jūsų virtuvėje ir kaip jas išvalyti
Gyvenimas

9 nešvariausios vietos jūsų virtuvėje ir kaip jas išvalyti

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-10-23
Komentarų: 0
4 min. skaitymo

Virtuvė – tai vieta, kur ruošiamės kasdienius patiekalus, tačiau ji taip pat gali būti viena iš nešvariausių kambarių namuose. Nors akivaizdžios vietos, kaip naudojami indai, užteršti grindys ar ištepliotas orkaitės paviršius, yra aiškiai matomos, kartais pamirštame kai kurias smulkias vietas, kurios kaupiasi nešvarumų ir bakterijų. Šiame straipsnyje apžvelgsime 9 nešvariausias virtuvės vietas ir patarsime, kaip jas tinkamai išvalyti.

9 nešvariausios vietos jūsų virtuvėje ir kaip jas išvalyti
9 nešvariausios vietos jūsų virtuvėje ir kaip jas išvalyti

1. Mygtukai, rankenėlės ir jutikliniai ekranai

Visi virtuvės prietaisai turi mygtukus, rankenėles arba jutiklinius ekranus, kurie yra nuolat liečiami. Daugelis žmonių pamiršta reguliariai juos valyti, tačiau būtent šios vietos gali būti itin užterštos bakterijomis, ypač jei juos liečiate ruošiant maistą arba tvarkant žalius produktus. Rekomenduojama valyti šias vietas kas savaitę naudojant dezinfekavimo priemones, kad užkirstumėte kelią bakterijų kaupimuisi.

2. Kriauklė

Nors virtuvės kriauklė yra plaunama dažnai, ji vis tiek gali būti pilna bakterijų, ypač plyšiuose ir vietose, kur ji jungiasi su stalviršiu. Kriauklę reikia dezinfekuoti po kiekvieno naudojimo – po valgio ruošimo, indų plovimo ar bent kartą per dieną. Nepamirškite nuvalyti ir maišytuvo, čiaupo bei stalviršio aplink kriauklę.

3. Kempinės, šepečiai ir virtuvinės šluostės

Kempinės ir šepečiai, kuriuos naudojame valymui, gali kaupti daug bakterijų, jei nėra tinkamai išplaunami ir dezinfekuojami. Po kiekvieno naudojimo jie turėtų būti plaunami karštame vandenyje, o virtuvinės šluostės reguliariai perplauti ir išdžiovinti. Naudojant šiuos daiktus, turėtumėte būti ypač atsargūs, kad išvengtumėte bakterijų pernešimo į maistą.

Taip pat skaitykite

3 ženklai, kad nusileidžiate per daug jūsų santykiuose
Nusileisti ar priimti? 3 ženklai, kad nusileidžiate per daug jūsų santykiuose
2025-08-14
Vorai namuose
Kodėl vorai apsigyvena jūsų namuose? Prietarai, kurių negalima ignoruoti
2025-06-24
Kaip pakeisti įpročius ir sutaupyti? Mes paruošėme naudingų patarimų!
Kaip pakeisti įpročius ir sutaupyti? Mes paruošėme naudingų patarimų!
2025-10-23
Kokios 4 gudrybės padės atrodyti jauniau: ekspertai pasidalino patarimais
Kokios 4 gudrybės padės atrodyti jauniau: ekspertai pasidalino patarimais
2025-09-04

4. Šaldytuvas

Nors šaldytuvo viduje dažnai laikomi produktai žemoje temperatūroje, bakterijos gali augti ir ten. Vaisiai ir daržovės ilgiau išlieka švieži, jei neskalbiami prieš juos dedant į šaldytuvą. Tačiau svarbu reguliariai valyti šaldytuvo stalčius, kad neleistumėte maisto likučiams ir bakterijoms kauptis. Taip pat, jei šaldytuve laikote žalią mėsą, būtina patikrinti, ar nebuvo ištekėjusių skysčių, kurie gali sukelti taršą.

5. Pjaustymo lentos

Pjaustymo lentos, ypač medinės, gali kaupti bakterijas net ir po vieno naudojimo. Kad išvengtumėte kryžminės taršos, svarbu turėti atskiras lentas: vieną vaisiams ir daržovėms, kitą – mėsai. Po kiekvieno naudojimo jas reikia kruopščiai nuplauti karštu muiluotu vandeniu ir gerai išdžiovinti.

6. Kavos aparatai, trintuvai ir kiti smulkūs prietaisai

Net ir švarus vanduo, laikomas šiltose ir drėgnose aplinkose, gali sukelti bakterijų ir pelėsių augimą, todėl reikia reguliariai valyti kavos aparatus ir trintuvus. Mažesnius prietaisus būtina išardyti ir išvalyti bent kartą per savaitę.

7. Daugkartinio naudojimo pietų dėžutės ir vandens buteliai

Daugkartinio naudojimo pietų dėžutės, parduotuvės maišai ir vandens buteliai gali tapti bakterijų veisimosi vietomis, jei jie nėra tinkamai išplaunami. Juos reikia nuplauti karštame muiluotame vandenyje arba, jei įmanoma, įdėti į indaplovę ir gerai išdžiovinti.

8. Stalviršiai

Stalviršiai – tai vieta, kur gaminamas maistas, todėl jie turėtų būti nuolat valomi. Dažniausiai pamirštamos yra vietos aplink mažus prietaisus, tokius kaip kavos aparatai, mikrobangų krosnelės ar indų džiovyklės. Rekomenduojama kasdien nuvalyti stalviršius dezinfekavimo priemonėmis ir reguliariai valyti sunkiai pasiekiamas vietas.

9. Druskinės ir pipirinės

Druskinės ir pipirinės yra nuolat liečiamos, o jų paviršiuje gali kauptis bakterijos ir nešvarumai. Rekomenduojama jas kasdien nuvalyti ir kruopščiai išplauti bent kartą per savaitę.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Bakterijos virtuvėjeŠvarūs paviršiaiVirtuvės valymas

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kodėl ryte obuolys gerai, o vakare - blogai? Atskleidė priežastis
Sveikata ir grožis

Kodėl ryte obuolys gerai, o vakare – blogai? Atskleidė priežastis

Vonios kambario augalai ir jų nauda sveikatai
Gyvenimas

Vonios kambario augalai: sukurkite tikrą tropikų oazę

Marinuoti agurkai žiemai: paprastas, bet tikrai dėmesio vertas receptas
Naudinga

Marinuoti agurkai žiemai: paprastas, bet tikrai dėmesio vertas receptas

Apelsininė vištiena su saldžiosiomis bulvėmis: greita vakarienė
Mėsos patiekalai

Apelsininė vištiena su saldžiosiomis bulvėmis: greita vakarienė

Supelijęs pomidoras nebūtinai turi atsidurti šiukšliadėžėje! Štai ką galite su juo padaryti
Sodas ir daržas

Supelijęs pomidoras nebūtinai turi atsidurti šiukšliadėžėje! Štai ką galite su juo padaryti

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?