ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Ar medus tikrai sveikesnė alternatyva cukrui?
Sveikata ir grožis

Ar medus tikrai sveikesnė alternatyva cukrui?

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-05-19
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Ar medus tikrai sveikesnė alternatyva cukrui?
Ar medus tikrai sveikesnė alternatyva cukrui?

Medus dažnai vadinamas sveikesniu cukraus pakaitalu – natūralus, kvapnus, turintis vitaminų ir antioksidantų. Tačiau ar tikrai jis toks nekenksmingas sveikatai, kaip kartais manoma? Panagrinėkime išsamiau.

Kalorijos – ne taip jau ir mažai

100 gramų cukraus turi apie 400 kilokalorijų – tai tikrai nemažai. Meduje kalorijų šiek tiek mažiau – apie 300–330 kcal. Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo kaip pranašumas. Tačiau yra viena svarbi detalė: medus yra tankesnis už cukrų. Tai reiškia, kad vienas šaukštas medaus sveria daugiau nei toks pat šaukštas cukraus, todėl kalorijų kiekis viename valgomajame šaukšte medaus gali būti net didesnis.

Medus ir cukrus: sudėties skirtumai

Cukrus – tai beveik grynas sacharozės šaltinis. Medus savo ruožtu sudarytas iš gliukozės, fruktozės ir nedidelio kiekio vitaminų, fermentų bei antioksidantų. Visgi šių vertingų medžiagų kiekis toks mažas, kad tikėtis didelės naudos sveikatai iš jų neverta.

Kita vertus, medus turi šiek tiek žemesnį glikemijos indeksą (GI). Cukraus GI siekia apie 65, o medaus – 50–60, priklausomai nuo rūšies. Tai reiškia, kad jis gliukozės kiekį kraujyje kelia šiek tiek lėčiau nei cukrus – ir tai, galbūt, vienintelis pastebimesnis jo pranašumas.

Taip pat skaitykite

Produktai, kurie slopina energiją ir didina stresą: ką verta žinoti?
Produktai, kurie slopina energiją ir didina stresą: ką verta žinoti?
2025-08-05
pirmoji vakcina nuo gonorėjos jau čia – ką privalo žinoti kiekvienas?
Pasaulinė naujiena: pirmoji vakcina nuo gonorėjos jau čia – ką privalo žinoti kiekvienas?
2025-06-05
Kodėl ankstyvas miegas gali pagerinti fizinę formą ir sveikatą
Kodėl ankstyvas miegas gali pagerinti fizinę formą ir sveikatą
2025-08-01
6 geriausios daug baltymų turinčios sėklos, kurios praturtins jūsų mitybą
6 geriausios daug baltymų turinčios sėklos, kurios praturtins jūsų mitybą
2025-07-14
Medus ir cukrus: sudėties skirtumai

Ar verta keisti cukrų medumi?

Jeigu siekiate sveikesnės mitybos, verta prisiminti, kad šie produktai nėra būtini žmogaus organizmui. Nors medus dažnai pateikiamas kaip sveikas pakaitalas, jo vartojimas turėtų būti ribojamas taip pat, kaip ir cukraus.

Specialistai dažniau rekomenduoja mažinti bet kokių saldiklių vartojimą arba ieškoti kitų alternatyvų – pavyzdžiui, vaisių saldumo. Nors natūralus medus tikrai gali būti puikus ingredientas kulinarijoje ar kaip priemonė peršalus, kasdieniame maiste jis neturėtų būti laikomas „nekaltesne“ saldžia nuodėme.

Medus – tai natūralus, bet ne mažai kaloringas produktas, kurio nauda sveikatai dažnai yra pervertinama. Keičiant cukrų medumi galima tikėtis tik labai nedidelio poveikio gliukozės kiekiui kraujyje, tačiau kalorijų taupymas – menkas. Tad jei tikslas – sveikesnė gyvensena, verta galvoti ne apie pakaitalus, o apie apskritą saldiklių ribojimą

Šaltinis: https://ukr.media/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:cukrusmedussveikata

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaip valyti papuošalus: patarimai įvairioms rūšims
Gyvenimas

Kaip valyti papuošalus: patarimai įvairioms rūšims

7 vaisiai, kurių nereikėtų laikyti šaldytuve: kaip išsaugoti skonį ir kokybę
Gyvenimas

7 vaisiai, kurių nereikėtų laikyti šaldytuve: kaip išsaugoti skonį ir kokybę

Kodėl stresas skatina rinktis kaloringą maistą: mokslininkų paaiškinimas
Sveikata ir grožis

Kodėl stresas skatina rinktis kaloringą maistą: mokslininkų paaiškinimas

Tortellini sviesto padaže
Makaronų patiekalai

Tortellini sviesto padaže – paprasta ir gardu

Zodiako ženklų moterys sunkiausiai pasiekiamos
Horoskopai

Pasak astrologų, šių zodiako ženklų moterys yra sunkiausiai pasiekiamos

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?