ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Ar šaltai spaustos sultys tikrai sveikesnės? Mitybos specialistės įžvalgos
Sveikata ir grožis

Ar šaltai spaustos sultys tikrai sveikesnės? Mitybos specialistės įžvalgos

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-05-19
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Ar šaltai spaustos sultys tikrai sveikesnės? Mitybos specialistės įžvalgos
Ar šaltai spaustos sultys tikrai sveikesnės? Mitybos specialistės įžvalgos

Pastaraisiais dešimtmečiais sultys tapo vienu populiariausių sveikatos trendų. Nuo detoksikuojančių sulčių iškrovų iki imunitetą stiprinančių šotų – šviežiai spaustos sultys vis dažniau patenka į mūsų kasdienybę. Tačiau ar tikrai šaltai spaustos sultys yra sveikesnės už įprastas? Į šį klausimą atsako registruota dietologė ir mitybos ekspertė Mia Syn (MS, RD) iš Pietų Karolinos, JAV.

Kas yra šaltai spaustos sultys?

Skirtingai nei įprastomis priemonėmis spaustos sultys, šaltai spaustos sultys gaminamos naudojant hidraulinį presą. Šis metodas leidžia išgauti sultis iš vaisių ir daržovių nenaudojant karščio ir sumažinant oksidacijos procesą. Tai reiškia, kad vertingosios maistinės medžiagos išlieka geriau nei tradicinio spaudimo metu.

Kuo skiriasi šaltai spaustos ir įprastos sultys?

Tradiciniai sulčių spaudimo aparatai, vadinami centrifūginiais, veikia labai greitai besisukdami. Šis procesas sukuria šilumą ir įleidžia daugiau oro, kas skatina maistingųjų medžiagų oksidaciją – t. y. jų mažėjimą. Tuo tarpu šaltai spaustos sultys dėl švelnesnio spaudimo būdo teoriškai išlaiko daugiau vitaminų ir antioksidantų.

Vis dėlto, kaip pastebi specialistė, iki šiol trūksta mokslinių tyrimų, kurie aiškiai įrodytų reikšmingą šaltai spaustų sulčių pranašumą prieš įprastas 100 % sultis.

Kuo skiriasi šaltai spaustos ir įprastos sultys?

Ar šaltai spaustos sultys iš tiesų sveikesnės?

Pasak Mia Syn, šaltai spaustos sultys gali būti laikomos naudingesnėmis dėl to, kad jų gamybos metu neatsiranda papildomas karštis ar oksidacija. Tačiau ji taip pat pabrėžia: „Svarbu atkreipti dėmesį, kad bet kurios sultys – tiek šaltai spaustos, tiek įprastos – beveik neturi maistinių skaidulų, kurios būtinos virškinimo sistemai.“

Kita svarbi pastaba – reikia įsitikinti, kad sultyse nėra pridėtinio cukraus, o tik natūraliai esantys vaisių ir daržovių cukrūs. Todėl sultis reikėtų vartoti saikingai ir derinti su pilnaverčiu vaisių ir daržovių vartojimu.

Ką dėti į šaltai spaustas sultis?

Jei norite išbandyti šaltai spaustų sulčių gamybą namuose, štai keletas rekomenduojamų ingredientų:

  • Lapinės daržovės, tokios kaip špinatai ar kopūstai – vitaminai C ir K.
  • Morkos ir burokėliai – beta-karotenas ir antioksidantai.
  • Obuoliai, citrinos – suteikia skonio ir papildomų maistinių medžiagų.

Kuo daugiau spalvų – tuo daugiau įvairių vitaminų ir mineralų.

Šaltai spaustos sultys gali būti šiek tiek pranašesnės dėl geresnio maistingųjų medžiagų išlaikymo, tačiau tai nėra stebuklingas produktas. Jas reikėtų vartoti su saiku, vengiant pridėtinio cukraus ir neužmirštant visaverčių produktų, ypač skaidulų turinčių vaisių ir daržovių. Sultys gali būti puikus papildas sveikai mitybai, bet ne jos pakaitalas.

Šaltinis: https://www.realsimple.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Šaltai spaustos sultyssultysŠviežios sultysvaisiai

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Jums gali patikti

Nuolatinis nuovargis gali būti susijęs su skydliaukės sutrikimais
Sveikata ir grožis

Nuolatinis nuovargis gali būti susijęs su skydliaukės sutrikimais – ką verta žinoti kiekvienai moteriai

2025-06-05
Penki geriausi fermentuoti maisto produktai žarnyno sveikatai
Sveikata ir grožis

Penki geriausi fermentuoti maisto produktai žarnyno sveikatai

2025-06-05
Vaikščiojimas basomis, pasak ortopedų, tinka ne kiekvienam
Sveikata ir grožis

Vaikščiojimas basomis, pasak ortopedų, tinka ne kiekvienam

2025-06-04
Šių 6 vitaminų trūkumas gali trukdyti numesti svorio
Sveikata ir grožis

Šių 6 vitaminų trūkumas gali trukdyti numesti svorio

2025-06-04

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?