ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Visi bjaurisi šio augalo skoniu, tačiau jis nepakeičiamas mūsų sveikatai
Pagrindinės naujienos

Visi bjaurisi šio augalo skoniu, tačiau jis nepakeičiamas mūsų sveikatai

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-05-22
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
Visi bjaurisi šio augalo skoniu, bet jo nauda – stulbinanti
Visi bjaurisi šio augalo skoniu, bet jo nauda – stulbinanti

Nepaisant to, kad visi bjaurisi šio augalo skoniu ir jis priverčia susiraukti net patį stipriausią, tačiau šis augalas yra tikras gamtos lobis mūsų sveikatai. Daugelio sodo šeimininkų ignoruojamas, o kartais ir tiesiog naikinamas, pelynas (lot. Artemisia absinthium) turi nepaprastų savybių, kurios gali padėti įveikti įvairias ligas ir pagerinti bendrą savijautą.

Pelynas: kartus skonis, didžiulė nauda

Pelynas – tai ne tik žolelė, garsėjanti savo intensyviu kartumu ir unikaliu aromatu. Šimtmečius jis buvo naudojamas liaudies medicinoje dėl savo galingų gydomųjų savybių, o jo įtaka minima dar antikos raštuose. Nors jo skonis gali būti iššūkis, dažnai siejamas su absinto gamyba, nauda, kurią jis teikia organizmui, atperka visus nemalonumus.

Šis augalas yra tikra gamtos vaistinė, slepianti savyje daugybę aktyvių junginių, tokių kaip absintinas, eteriniai aliejai, flavonoidai ir taninai. Būtent toks sudėtingas cheminių medžiagų derinys veikia sinergiškai, teikdamas platų gydomųjų poveikių spektrą ir padėdamas spręsti įvairias sveikatos problemas.

Sveikatos šaltinis: nuo auglių iki medžiagų apykaitos

Nors pelynas dažnai asocijuojasi su savo išskirtiniu kartumu, po šiuo intensyviu skoniu slypi nepaprastas gydomųjų savybių spektras. Šis augalas yra tikras gamtos dovanotas vaistas, galintis padėti spręsti įvairias sveikatos problemas – nuo virškinimo sutrikimų iki sudėtingesnių negalavimų. Pelynas garsėja savo gebėjimu stiprinti organizmą ir kovoti su įvairiomis negalavimais. Jis ypač vertinamas dėl šių savybių:

  • Ilgą laiką pelynas buvo rekomenduojamas gydyti bet kokio pobūdžio auglius ir cistas. Tyrimai rodo, kad jo sudėtyje esančios veikliosios medžiagos gali turėti citotoksinį poveikį vėžio ląstelėms, stabdyti jų dauginimąsi ir skatinti apoptozę (užprogramuotą ląstelių mirtį). Tai gera priemonė piktybinių auglių atveju, galinti papildyti tradicinį gydymą. (Tyrimas: https://www.mdpi.com/2227-9059/12/12/2674)
  • Pelynas padeda šlapimo susidarymo ir išsiskyrimo organizme sistemą užklupusias ligas. Jis pasižymi diuretinėmis savybėmis, padedančiomis pašalinti toksinus ir skysčių perteklių iš organizmo, taip mažindamas šlapimo takų infekcijų ir inkstų akmenligės riziką. (Tyrimo šaltinis: https://www.mdpi.com/2306-7381/12/4/371)
  • Pelyno unikali savybė – apvalyti visą organizmą. Jo poveikyje visiškai sunaikinamos ląstelių puvimą ir irimą sukeliantys mikroorganizmai, šalinamos toksinės medžiagos, kurios kaupiasi audiniuose ir organuose. Tai padeda atkurti virškinamojo trakto veiklą ir pagerinti maistinių medžiagų įsisavinimą. (Tyrimo šaltinis: https://www.healthline.com/nutrition/what-is-wormwood)
  • Medžiagų apykaitos normalizavimas ir svorio kontrolė: Pelynas efektyviai normalizuoja medžiagų apykaitą, o tai gali turėti įtakos ir svoriui. Normalizuojant medžiagų apykaitą, organizmas efektyviau degina kalorijas ir riebalus, ko pasekoje suplonėja riebalinis sluoksnis. Jis taip pat gali padėti sumažinti potraukį saldumynams ir pagerinti virškinimą. (Tyrimo šaltinis: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8017327/)
Visi bjaurisi šio augalo skoniu, tačiau jis nepakeičiamas mūsų sveikatai

Pelyno rinkimas ir naudojimas: Nuo arbatos iki tinktūros

Kad ir kokios naudingos būtų pelyno savybės, norint išnaudoti visą jo potencialą, labai svarbu žinoti, kaip tinkamai šį augalą surinkti ir paruošti. Nuo to priklauso veikliųjų medžiagų koncentracija ir galutinis poveikis. Pelyno panaudojimo galimybės yra įvairios – nuo gydomųjų gėrimų iki prieskonio kulinariniams eksperimentams. Štai ką svarbu žinoti:

  • Pelyno tinktūra: Viena iš populiariausių ir efektyviausių pelyno naudojimo formų yra tinktūra, leidžianti ilgiau išlaikyti augalo gydomąsias savybes. Pelyno tinktūrą patariama naudoti įvairiems negalavimams gydyti, laikantis nustatytų dozių. Tinktūra gaminama užpilant džiovintą pelyną degtine ar medicininiu spiritu ir paliekant brandintis tamsioje vietoje kelias savaites, periodiškai suplakant. Prieš vartojant, būtina pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku dėl tinkamos dozės ir galimų kontraindikacijų.
  • Džiovinimui pelyno lapelius be kotelių skinti iki žydėjimo, kol augalas dar nesukaupė per daug kartumo ir yra optimalus eterinių aliejų kiekis. Tai dažniausiai būna birželio pabaigoje ar liepos pradžioje. Tuo tarpu visą žolę pjauti pradžioje žydėjimo, kai augalas yra pačioje jėgų viršūnėje ir jame gausu biologiškai aktyvių junginių. Tai garantuos maksimalią naudą. Džiovinkite pavėsyje, gerai vėdinamoje vietoje, kad išsaugotumėte visas vertingas medžiagas ir apsaugotumėte nuo pelėsio.
  • Dėl savo aromatinių savybių ir kartumo pelynas tinkamas prieskonis prie riebių mėsos patiekalų, ypač gaminant žvėrieną ar paukštieną. Jis padeda virškinti sunkesnį maistą ir suteikia patiekalams savito, išskirtinio skonio. Tačiau naudokite saikingai, vos žiupsnelį, kad neužgožtumėte patiekalo skonio. Sudžiovintų pelynų lapelius tik nedideliais kiekiais galima dėti į padažus, troškinius ar net kai kuriuos gėrimus.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Artemisia absinthiumPelynasPelyno

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaip išvengti nugaros skausmų kasdienio streso sąlygomis: patarimai
Sveikata ir grožis

Kaip išvengti nugaros skausmų kasdienio streso sąlygomis: patarimai

2025-06-04
Menkių kepenėlės
Sveikata ir grožis

Žuvis, kuri padės sustiprinti širdį ir kaulus

2025-06-19
bakterijos kaip vėžio gydymo priemonė
Sveikata ir grožis

Bakterijos kaip vėžio gydymas

2025-06-11
Rikotos nauda: kodėl reikėtų valgyti dažniau
Sveikata ir grožis

Rikotos nauda: pieno produktas, kurį reikėtų valgyti kuo dažniau

2025-06-16

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?