ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Šonkauliukai grilyje – virtuvės šefo patarimas, užtikrins, jog jie bus skaniausi kada nors valgyti
Mėsos patiekalai

Šonkauliukai grilyje – virtuvės šefo patarimas, užtikrins, jog jie bus skaniausi kada nors valgyti

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-05-31
Komentarų: 0
6 min. skaitymo
Šonkauliukai grilyje
Šonkauliukai grilyje

Sultingi, minkšti, nuo kaulo lengvai atsiskiriantys šonkauliukai – tikras grilio patiekalų karalius. Tačiau net ir geriausios mėsos gabalas gali pavirsti kietu ir sausoku kąsniu, jei gaminsite skubotai ar praleisite svarbius etapus. Virtuvės šefai žino paslaptį – tobuli šonkauliukai grilyje reikalauja šiek tiek kantrybės, tinkamo marinavimo ir lėto kepimo. Dalinamės esminiais patarimais, kurie padės pasiekti restorano lygio rezultatą namuose.

Tinkamas mėsos pasirinkimas – pirmasis žingsnis į sėkmę

Prieš įkaitinant grilį, svarbu išsirinkti tinkamus šonkauliukus. Nuo to priklausys ne tik kepimo trukmė, bet ir galutinis skonis, tekstūra bei sultingumas. Dažniausiai kepimui renkamasi tarp dviejų rūšių:

  • Maži šonkauliukai (baby back ribs): tai šonkauliai iš viršutinės nugaros dalies, arčiau nugaros. Jie minkštesni, mažesni, greičiau iškepa, turi mažiau riebalų. Puikiai tinka, kai norite greitesnio patiekalo, bet vis tiek vertinate švelnią, kaulą lengvai atskiriančią mėsą.
  • Storosios šonkaulių juostos (spare ribs): šie šonkauliai yra iš apatinės šonkaulių dalies, arčiau pilvo. Jie didesni, riebesni, su storesniu mėsos sluoksniu. Dėl didesnio riebalų kiekio ir jungiamojo audinio, jiems reikia ilgesnio, lėtesnio kepimo – bet rezultatas būna sodresnio skonio ir ypatingo sultingumo.

Patarimas: rinkdamiesi šonkaulius parduotuvėje ar mėsinėje, ieškokite tų, kurių mėsa padengia kaulus tolygiai, be tuščių tarpų. Šiek tiek riebalų yra privalumas – jie padės išlaikyti mėsą sultingą per visą kepimą ir suteiks daugiau skonio.

Jeigu turite laiko ir noro eksperimentuoti, išbandykite abi rūšis – baby back kepkite greičiau ir patiekite su lengvesniu BBQ glajumi, o spare ribs kepkite ilgiau, žemoje temperatūroje, kad atsiskleistų visas jų potencialas.

Taip pat skaitykite

Naminiai mėsainiai su brioche bandelėmis
Naminiai mėsainiai su brioche bandelėmis
2025-07-14
Braškiniai ledai
Braškiniai ledai – nereikia ledų aparato
2025-07-07
Iš kokių ingredientų galima pasigaminti ledus namuose?
Iš kokių ingredientų galima pasigaminti ledus namuose? Išbandykite receptus
2025-07-15
Keptos bulvės su citrina ir rozmarinais
Keptos bulvės su citrina ir rozmarinais
2025-06-04

Nepraleiskite paruošimo etapo – pašalinkite membraną

Ant šonkaulių vidinės pusės (kur matomi kaulai) dažnai būna balta arba sidabrinė plėvelė – vadinamoji membrana. Ji yra tvirta jungiamojo audinio dalis, kuri neištirpsta ir nesuminkštėja net ilgai kepant, todėl gali sugadinti bendrą patiekalo tekstūrą. Be to, ji veikia kaip barjeras, neleidžiantis prieskoniams, marinavimui ar dūmams pilnai prasiskverbti į mėsą.

Virtuvės šefai visada rekomenduoja ją pašalinti. Tai užtrunka vos kelias minutes, tačiau ženkliai pagerina skonį.

Kaip tai padaryti teisingai:

  • Naudokite aštrų ploną peiliuką (pavyzdžiui, išlenktą daržovių ar filė peilį), kad švelniai pakeltumėte membraną nuo vieno iš kaulų galų.
  • Kai membranos kraštas jau atskirtas, suimkite ją popieriniu rankšluosčiu arba servetėle, kad neslystų tarp pirštų.
  • Lėtai ir tolygiai traukite, stengdamiesi nuplėšti visą plėvelę vienu judesiu. Jei ji plyšta – nieko tokio, tiesiog pakartokite procedūrą nuo likusio krašto.

Nors šis žingsnis gali pasirodyti šiek tiek nepatogus ar nereikalingas, jis yra vienas iš pagrindinių skirtumų tarp vidutiniškų ir puikiai paruoštų šonkauliukų. Pašalinus membraną, mėsa bus minkštesnė, lengviau atsiskirs nuo kaulo, o kiekvienas prieskonis ar glajus įsigers daug giliau.

Šonkauliukai grilyje - virtuvės šefo patarimas. Nuimkite šonkauliukų membraną

Marinavimas – būtinas žingsnis skoniui atskleisti

Kad šonkauliukai įgautų gilų ir sodrų skonį, juos būtina pamarinuoti. Galite naudoti sausą mišinį (dry rub) arba skystą marinatą. Svarbiausia – laikas:

  • Sausas marinatas: sumaišykite rudąjį cukrų, rūkyta paprika, česnako ir svogūno miltelius, kajeno pipirus, druską ir pipirus. Įtrinkite šonkauliukus ir palaikykite bent 4 val., idealiai – per naktį.
  • Skystas marinatas: naudokite sojų padažą, medų, garstyčias, česnaką, imbierą, actą ar citrusinių vaisių sultis. Užpilkite ant šonkaulių, uždenkite ir palikite šaldytuve.

Ilgesnis marinavimo laikas = sodresnis skonis.

Kepimas – lėtai ir žemoje temperatūroje

Tai kertinis momentas. Net ir pats geriausias marinatas ar glajus nepadės, jei šonkauliukus kepsite per greitai arba ant per stiprios ugnies. Tikras šonkauliukų skonis gimsta lėtai, švelniai kaitinant, leidžiant riebalams ištirpti, o mėsai – tapti minkštai, sultingai ir lengvai atsiskirti nuo kaulo.

Naudokite netiesioginę šilumą

Šonkaulius dėkite ne tiesiai virš ugnies ar kaitros šaltinio, o į grilio šoną, kad išvengtumėte apdegimo. Jei kepate ant anglinio grilio, paslinkite žarijas į vieną pusę, o šonkaulius padėkite į priešingą. Jei naudojate dujinį grilį – palikite išjungtą vieną degiklį po šonkauliais.

Patarimas: galite šonkaulius uždengti laisvai uždėta aliuminio folija arba kepti su uždarytu grilio dangčiu, kad geriau cirkuliuotų šiluma.

Taip pat skaitykite

Sveikesni čeburėkai be riebalų. Receptas
Sveikesni čeburėkai be riebalų – išbandykite receptą be aliejaus
2025-08-19
Falafeliai
Falafeliai ir jais įdarytos pitos duonelės
2025-07-14
Įdaryta saldžioji bulvė su humuso padažu: sveikas patiekalas
Įdaryta saldžioji bulvė su humuso padažu: sveikas patiekalas
2025-07-10
Sūriu ir špinatais įdaryti portobello grybai
Sūriu ir špinatais įdaryti portobello grybai
2025-08-08

Tinkama temperatūra

Idealus kepimo diapazonas – 120–150 °C. Per aukšta temperatūra išdžiovins mėsą, per žema – gali neužtikrinti tinkamos tekstūros. Kepkite apie 2,5–3 valandas, priklausomai nuo šonkaulių storio ir rūšies.

Nepamirškite drėgmės

Kad šonkauliukai neišsausėtų, kas 30–40 minučių apipurkškite juos skysčiu. Tam tinka:

  • Obuolių sultys
  • Acto ir vandens mišinys
  • Sultinys ar net alus

Šis žingsnis padeda išlaikyti ne tik drėgmę, bet ir suteikia papildomą skonio gilumą.

Norite dar minkštesnių?

Po pirmos kepimo valandos, kai šonkauliai jau įgavo spalvą ir dalį skonio, galite juos įvynioti į foliją. Tokiu būdu mėsa garuos savo sultyse ir minkštės sparčiau, be rizikos apskrusti per stipriai. Prieš pat patiekiant, nuimkite foliją ir dar 15–20 min kepkite atidengtus, kad susiformuotų traški glazūra.

Glajus – paskutinis, bet svarbiausias akcentas

Prieš baigiant kepti, patepkite šonkaulius pasirinktu glajumi (BBQ padažu, medumi, garstyčiomis ar jų deriniu) ir dar kelias minutes kepkite ant aukštesnės temperatūros, kad susidarytų karamelizuotas sluoksnis. Šis žingsnis sukuria tą išskirtinį, burnoje tirpstantį skonį.

Patiekimas – duokite jiems „pailsėti“

Išėmus iš grilio, leiskite šonkauliams pastovėti 10–15 min. Tai padės sultims pasiskirstyti, o mėsa taps dar švelnesnė. Supjaustykite tarp kaulų ir patiekite su šviežiomis daržovėmis, keptomis bulvėmis ar klasikinėmis coleslaw grilio salotomis.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Šonkauliai grilyjeŠonkaulių glajusŠonkaulių receptai

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Motorola Edge 60“ – ar tai naujasis vidutinės klasės karalius? Nuotraukos šaltinis: motorola.com
Technologijos

Motorola Edge 60“ – ar tai naujasis vidutinės klasės karalius?

Skaisti oda ir balta šypsena vos iš 2 ingredientų.
Sveikata ir grožis

Norite skaisčios odos ir baltesnės šypsenos? Jums reikės vos 2 ingredientų!

10 įpročių skatina greitesnį drabužių nusidėvėjimą.
Gyvenimas

Atksleidė, kokie 10 įpročių skatina greitesnį drabužių nusidėvėjimą

Sodinimas rugsėjį: ką geriausia auginti Lietuvoje
Sodas ir daržas

Sodinimas rugsėjį: ką geriausia auginti Lietuvoje

Pusryčių skrebučiai su burokėliais ir lašiša
Receptai

Pusryčių skrebučiai su burokėliais ir lašiša

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?