ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Maisto likučius laikote folijoje? Pasirodo, tai prastas sprendimas
Sveikata ir grožis

Maisto likučius laikote folijoje? Pasirodo, tai prastas sprendimas

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-06-28
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Maisto likučius laikote folijoje? Pasirodo, tai prastas sprendimas
Maisto likučius laikote folijoje? Pasirodo, tai prastas sprendimas

Šaldytuve blizga tvarkingai suvynioti pietų likučiai – atrodo, tarsi būtų pasiruošę tobulai vakarienei. Tačiau už to sidabrinio paviršiaus gali slėptis nematomas pavojus. Mokslininkai perspėja: aliuminio folija, kurią taip dažnai naudojame maisto laikymui, gali tapti tikru bakterijų rojumi. Ypač vasarą, kai temperatūra kyla ne tik lauke, bet ir virtuvėje.

Ką slepia blizgus paviršius?

Maisto saugos specialistas dr. Zachary Cartwright iš Čikagos paaiškina, kad aliuminio folija nėra tokia sandari ir saugi, kaip daugelis įsivaizduoja. Ji neapsaugo nuo oro patekimo, todėl likučiai tampa idealia terpe bakterijoms ir pelėsiams daugintis. O jei dar paliksite suvyniotą maistą ant stalo šiltoje patalpoje – tikėtina, kad per porą valandų jis taps nesaugus vartoti.

Bakterijos, tokios kaip Staphylococcus, Bacillus cereus, Listeria ar net pavojingasis Clostridium botulinum, lengvai dauginasi netinkamai laikomame maiste. Šios bakterijos gali sukelti rimtų sveikatos problemų – nuo viduriavimo ir pykinimo iki mirtinai pavojingo apsinuodijimo botulinu.

Kai kurios iš jų, pavyzdžiui, Listeria, ypač pavojingos nėščioms moterims, vaikams, pagyvenusiems ir silpnos imuninės sistemos žmonėms, nes gali sukelti sunkias infekcijas ar net vaisiaus pažeidimus. Todėl tinkamas maisto laikymas ir higiena yra gyvybiškai svarbūs siekiant išvengti sveikatos rizikos.

Kai aliuminis tampa pavojingas

Ne mažiau svarbus ir cheminių reakcijų pavojus. Maisto saugos agentūra „Food Standards Scotland“ įspėja, kad rūgštus maistas – pavyzdžiui, pomidorai ar citrusiniai vaisiai – neturėtų būti laikomas folijoje. Rūgštys reaguoja su metalu, o į maistą gali patekti aliuminio jonų, kurie ne tik pakeičia skonį ar spalvą, bet kai kuriems žmonėms gali kelti ir sveikatos grėsmių. Ypač jautrios gali būti tos grupės, kurios turi polinkį į nervų sistemos sutrikimus ar alergijas, mat aliuminis gali kauptis organizme ir sukelti uždegiminius procesus ar kitus sveikatos sutrikimus. Todėl rekomenduojama rinktis saugesnes laikymo medžiagas, kurios neleidžia maistui kontaktuoti su metalais ir išlaiko jo kokybę.

Geresni pasirinkimai: hermetinės dėžutės

Ekspertai rekomenduoja rinktis sandarias maisto dėžutes. Jos neleidžia patekti orui, padeda išlaikyti pastovią drėgmę ir temperatūrą bei gerokai sumažina bakterijų augimo riziką. Skaidrios dėžutės leidžia lengviau stebėti turinį ir padeda išvengti pasibaigusio galiojimo produktų.

Be to, laikymo temperatūra yra vienas svarbiausių veiksnių. Pagal JAV Žemės ūkio departamento Maisto saugos ir tikrinimo tarnybos (FSIS) rekomendacijas, 4 °C – 60 °C temperatūros ruožas vadinamas „pavojinga zona“, kurioje bakterijos dauginasi itin greitai. Todėl šaldytuve visada turi būti žemiau 5 °C, o šaldiklyje – ne aukščiau -18 °C.

Maisto likučius laikote folijoje? Pasirodo, tai prastas sprendimas. Naudokite hermetiškas dėžutes

Laikymo laikas – ne mažiau svarbus

Nors šaldytuvas sulėtina bakterijų plitimą, jis jų nesunaikina. Jungtinės Karalystės Maisto standartų agentūra (FSA) pataria suvartoti likučius per 48 valandas nuo jų paruošimo. Tai ypač aktualu laikant mėsą ar jūros gėrybes – jos greitai genda ir gali sukelti stiprius apsinuodijimus, jei nėra tinkamai laikomos.

Primename: jei aplinkos temperatūra viršija 32 °C, maistą būtina šaldyti per vieną valandą. Kitaip – rizikuojate ne tik skonio savybėmis, bet ir savo sveikata.

Kasdieniai įpročiai, turintys didelę reikšmę

Dažnai apsinuodijimai prasideda nuo mažų klaidų – palikto patiekalo ant stalo, netinkamo įpakavimo ar praleistų galiojimo datų. Aliuminio folija, nors ir patogi gaminant, nėra tinkamas pasirinkimas ilgesniam maisto laikymui.

Kruopštus požiūris į tai, kaip ir kur laikome maistą, gali išgelbėti ne tik pietus, bet ir sveikatą. Tad kitą kartą, kai ruošitės suvynioti vakarienės likučius į foliją – stabtelėkite. Galbūt sandari dėžutė bus saugesnis ir protingesnis pasirinkimas.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:bakterijosFolijamaistas

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Šermukšnio nauda sveikatai
Sveikata ir grožis

Šermukšnio nauda širdžiai, kepenims, smegenims ir žarnynui

2025-06-20
Kokios dantų procedūros gali būti pavojingos sveikatai?
Sveikata ir grožis

Kokios dantų procedūros gali būti pavojingos sveikatai? Atsako odontologai

2025-06-26
11 sveikų pusryčių pasirinkimų, kurie suteiks energijos visai dienai
Sveikata ir grožis

11 sveikų pusryčių pasirinkimų, kurie suteiks energijos visai dienai

2025-06-03
Kaip sustabdyti senėjimą?
Sveikata ir grožis

Atradimas, galintis sulėtinti senėjimą: mokslininkai įvardijo veiksmingą preparatą

2025-06-28

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?