ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Penki patarimai, kaip suminkštinti jautieną gaminant įvairiais būdais
Mėsos patiekalai

Penki patarimai, kaip suminkštinti jautieną gaminant įvairiais būdais

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-06-17
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Kaip pagaminti minštą jautieną
Kaip pagaminti minštą jautieną

Jautiena – vertingas ir maistingas mėsos produktas, tačiau dažnai vengiamas dėl ilgo gaminimo laiko ir baimės, kad mėsa bus kieta. Štai kaip tinkamai pasirinkti ir paruošti jautieną, kad ji būtų minkšta ir sultinga.

Kaip išsirinkti kokybišką jautieną?

Renkantis jautieną parduotuvėje ar turguje, svarbu atkreipti dėmesį į šiuos dalykus:

  • Spalva: šviežia jautiena yra ryškiai raudona, o jos riebalai – balti arba šviesiai geltoni.
  • Konsistencija: kokybiška jautiena yra tvirta, o paspaudus pirštu greitai grįžta į pradinę formą.
  • Kvapas: mėsa turi būti šviežio, malonaus kvapo, be nemalonaus rūgštumo ar puvimo užuominų.
  • Marmuringumas: riebalų gyslelės padeda mėsai išlikti sultingai.

Kaip suminkštinti jautieną gaminant?

Troškinimas

Troškinant jautieną, pavyzdžiui, ruošiant guliašą, svarbu laikytis šių taisyklių:

Taip pat skaitykite

Ganos įkvėptas Kalėdinis vištienos troškinys. Su ryžiais
Ganos įkvėptas Kalėdinis vištienos troškinys
2025-11-24
Šokoladinis braunis su riešutų sviestu
Šokoladinis braunis su riešutų sviestu
2025-07-07
Naminiai ledai su braškių džemu be ledų aparato receptas
Naminiai ledai be ledų aparato vos per 10 minučių. Išbandykite receptą
2025-06-10
Vos per 15 minučių: šefė dalijasi tobulų šventinių salotų receptu su antiena ir žiemos vaisiais
Vos per 15 minučių: šefė dalijasi tobulų šventinių salotų receptu su antiena ir žiemos vaisiais
2025-11-28
  1. Trumpai apkepkite mėsos gabaliukus.
  2. Įpilkite truputį stalo acto arba vyno acto – tai padės mėsai greičiau suminkštėti.
  3. Troškinimo metu įdėkite kelis gabalėlius kivio – jame esanti askorbo rūgštis dar labiau suminkština mėsą.
  4. Jei mėsa vis dar kieta, įberkite truputį valgomosios sodos.

Kepimas

Kepant jautieną, pavyzdžiui, steiką, labai svarbu nepadaryti šių klaidų:

  • Neberkite druskos prieš kepant – tai džiovina mėsą.
  • Naudokite minimalų kiekį aliejaus.
  • Kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje, kad susidarytų apskrudusi plutelė, kuri išlaikys mėsos sultis.
Kaip pagaminti sultingą jautieną

Kepimas orkaitėje

Ruošiant jautienos kepsnį, pavyzdžiui, rostbifą:

  1. Pradėkite nuo apkepimo keptuvėje, kad mėsos paviršius apskrustų.
  2. Orkaitę nustatykite ne aukščiau nei 100 °C.
  3. Kepkite ilgai – 1 kg jautienos kepsnys turi būti kepamas bent 3,5 valandos.

Virimasis

Jautienos sultinys ar sriuba virinama ilgai, dažniausiai nuo 1,5 iki 2 valandų. Štai ką reikia žinoti:

  • Mėsa turi būti visiškai užpilta vandeniu.
  • Virkite ant nedidelės kaitros, kad mėsa išliktų minkšta ir sultinga.

Svarbiausi ingredientai jautienos minkštumui

  • Actas (stalo arba vyno): minkština mėsos skaidulas.
  • Kivis: natūralus fermentas greitina minkštėjimo procesą.
  • Valgomoji soda: padeda išlaikyti mėsos minkštumą.
  • Žemos temperatūros kepimas: ilgas kepimas žemoje temperatūroje garantuoja minkštumą.
  • Riebalų kiekis: kokybiška, riebesnė jautiena natūraliai yra minkštesnė.

Tinkamai pasirinkus ir paruošus jautieną, ji taps ne tik sveika, bet ir labai skani. Eksperimentuokite su skirtingais metodais ir ingredientais, kad atrastumėte savo mėgstamą receptą!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Taip pat skaitykite

Burokėlių salotos su obuoliais
Burokėlių salotos su obuoliais
2025-08-06
Makaronai su vištiena ir grybais
Makaronai su vištiena ir grybais
2025-09-30
Naminio daržovių sultinio be chemijos receptas. Tai geriausias būdas jį paruošti!
Naminio daržovių sultinio be chemijos receptas. Tai geriausias būdas jį paruošti!
2025-11-03
Skanus pyragas vos per 2 minutes. Vaikai jį dievina!
Skanus pyragas vos per 2 minutes. Vaikai jį dievina!
2025-12-10

Šaltinis: https://tsn.ua/

ŽYMOS:jautienakepimasMinkšta mėsa

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Žuvų piršteliai
Receptai

Žuvų piršteliai – kartą pasigaminę, pirktinių nebenorėsite

Įvardino geriausią produktą svorio metimui: kainuoja centus
Sveikata ir grožis

Įvardino geriausią produktą svorio metimui: kainuoja centus

Per 15 minučių pagaminkite neįtikėtinai kvapnų pyragą
Desertai

Jei mėgstate cinamoną, per 15 minučių pagaminkite neįtikėtinai kvapnų pyragą

6 dalykai, kurie niekada neišeina iš mados ir tinka bet kokio amžiaus moterims
Gyvenimas

6 dalykai, kurie niekada neišeina iš mados ir tinka bet kokio amžiaus moterims

Ar vaikystėje taip mėgti grikiai gali būti pavojingi sveikatai?
Sveikata ir grožis

Ar vaikystėje taip mėgti grikiai gali būti pavojingi sveikatai?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?