ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Penki patarimai, kaip suminkštinti jautieną gaminant įvairiais būdais
Mėsos patiekalai

Penki patarimai, kaip suminkštinti jautieną gaminant įvairiais būdais

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-06-17
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Kaip pagaminti minštą jautieną
Kaip pagaminti minštą jautieną

Jautiena – vertingas ir maistingas mėsos produktas, tačiau dažnai vengiamas dėl ilgo gaminimo laiko ir baimės, kad mėsa bus kieta. Štai kaip tinkamai pasirinkti ir paruošti jautieną, kad ji būtų minkšta ir sultinga.

Kaip išsirinkti kokybišką jautieną?

Renkantis jautieną parduotuvėje ar turguje, svarbu atkreipti dėmesį į šiuos dalykus:

  • Spalva: šviežia jautiena yra ryškiai raudona, o jos riebalai – balti arba šviesiai geltoni.
  • Konsistencija: kokybiška jautiena yra tvirta, o paspaudus pirštu greitai grįžta į pradinę formą.
  • Kvapas: mėsa turi būti šviežio, malonaus kvapo, be nemalonaus rūgštumo ar puvimo užuominų.
  • Marmuringumas: riebalų gyslelės padeda mėsai išlikti sultingai.

Kaip suminkštinti jautieną gaminant?

Troškinimas

Troškinant jautieną, pavyzdžiui, ruošiant guliašą, svarbu laikytis šių taisyklių:

  1. Trumpai apkepkite mėsos gabaliukus.
  2. Įpilkite truputį stalo acto arba vyno acto – tai padės mėsai greičiau suminkštėti.
  3. Troškinimo metu įdėkite kelis gabalėlius kivio – jame esanti askorbo rūgštis dar labiau suminkština mėsą.
  4. Jei mėsa vis dar kieta, įberkite truputį valgomosios sodos.

Kepimas

Kepant jautieną, pavyzdžiui, steiką, labai svarbu nepadaryti šių klaidų:

  • Neberkite druskos prieš kepant – tai džiovina mėsą.
  • Naudokite minimalų kiekį aliejaus.
  • Kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje, kad susidarytų apskrudusi plutelė, kuri išlaikys mėsos sultis.
Kaip pagaminti sultingą jautieną

Kepimas orkaitėje

Ruošiant jautienos kepsnį, pavyzdžiui, rostbifą:

  1. Pradėkite nuo apkepimo keptuvėje, kad mėsos paviršius apskrustų.
  2. Orkaitę nustatykite ne aukščiau nei 100 °C.
  3. Kepkite ilgai – 1 kg jautienos kepsnys turi būti kepamas bent 3,5 valandos.

Virimasis

Jautienos sultinys ar sriuba virinama ilgai, dažniausiai nuo 1,5 iki 2 valandų. Štai ką reikia žinoti:

  • Mėsa turi būti visiškai užpilta vandeniu.
  • Virkite ant nedidelės kaitros, kad mėsa išliktų minkšta ir sultinga.

Svarbiausi ingredientai jautienos minkštumui

  • Actas (stalo arba vyno): minkština mėsos skaidulas.
  • Kivis: natūralus fermentas greitina minkštėjimo procesą.
  • Valgomoji soda: padeda išlaikyti mėsos minkštumą.
  • Žemos temperatūros kepimas: ilgas kepimas žemoje temperatūroje garantuoja minkštumą.
  • Riebalų kiekis: kokybiška, riebesnė jautiena natūraliai yra minkštesnė.

Tinkamai pasirinkus ir paruošus jautieną, ji taps ne tik sveika, bet ir labai skani. Eksperimentuokite su skirtingais metodais ir ingredientais, kad atrastumėte savo mėgstamą receptą!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Šaltinis: https://tsn.ua/

ŽYMOS:jautienakepimasMinkšta mėsa

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Šios sriubos kasdien prašo vaikai - skanūs pietūs mažiesiems
Receptai

Šios sriubos kasdien prašo vaikai – skanūs pietūs mažiesiems

2025-06-18
Krevečių ryžiai su keptu kiaušiniu
Receptai

Krevečių ryžiai su keptu kiaušiniu

2025-06-05
Kiaulienos troškinys su džiovintomis slyvomis
Receptai

Kiaulienos troškinys su džiovintomis slyvomis: tradicinis receptas

2025-06-16
Kiaulienos ir pupelių troškinys
Receptai

Kiaulienos ir pupelių troškinys

2025-06-04

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?