ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Svogūnų rūšys: kokią pasirinkti ir kaip naudoti?
Gyvenimas

Svogūnų rūšys: kokią pasirinkti ir kaip naudoti?

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-06-18
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Svogūnų rūšys: kokią pasirinkti ir kaip naudoti?
Svogūnų rūšys: kokią pasirinkti ir kaip naudoti?

Svogūnai yra vienas pagrindinių ingredientų daugybėje patiekalų. Tačiau ar kada susimąstėte, kuo skiriasi svogūnų rūšys: raudonieji, geltonieji, baltieji, ispaniškieji, saldieji svogūnai ar net askaloniniai svogūnai? Kiekviena ši veislė pasižymi unikaliais skonio ir tekstūros ypatumais, todėl svarbu suprasti, kada ir kaip juos geriausia naudoti.

Svogūnų rūšys: raudonieji svogūnai – spalvotas akcentas

Raudonieji svogūnai yra ryškiausi iš visų. Jie puikiai tinka, kai norisi ne tik skonio, bet ir spalvinio akcento.

  • Geriausiai tinka žalioms salotoms, ceviche, sumuštiniams, taco ar net šaltoms sriuboms.
  • Puikiai tinka marinuoti – juos pamirkius acto tirpale, jie tampa sodriai rožiniai.
  • Nors raudonieji svogūnai gali būti valgomi ir kepti, kaitinant jie praranda savo ryškią spalvą.

Geltonieji svogūnai – universalus pasirinkimas

Tai populiariausia svogūnų veislė, tinkanti beveik viskam. Jie pasižymi aštriu skoniu, kuris ilgai kepant tampa saldus ir malonus.

  • Puikiai tinka kepimui, karamelizavimui, troškiniams ir sriuboms.
  • Geriausias pasirinkimas klasikinėms svogūnų sriuboms ir keptoms bulvėms.
  • Itin kvapnūs, todėl ruošdami juos žalius galite pajusti lengvą deginantį pojūtį.

Baltieji svogūnai – švelnesniam skoniui

Baltieji svogūnai yra švelnesnio ir lengvesnio skonio, palyginti su geltonaisiais.

  • Idealiai tinka žaliems padažams, gvakamolei, salsoms ir meksikietiškiems patiekalams.
  • Gali būti valgomi žali arba lengvai patroškinti.
  • Jei svogūnai atrodo per aštrūs, juos galima pamirkyti šaltame vandenyje 15-30 minučių.
Svogūnų rūšys: baltieji

Ispaniškieji svogūnai – dideli, bet švelnūs

Ispaniškieji svogūnai vizualiai primena geltonuosius, tačiau yra didesni ir švelnesni.

  • Jie neturi ryškaus aštrumo, todėl puikiai tinka kepti ir troškinti.
  • Gali būti naudojami, kai reikia didelių svogūnų griežinėlių, pavyzdžiui, keptiems svogūnų \u017iedams („bloomin’ onions”).

Svogūnų rūšys: saldieji svogūnai

Populiariausios saldųsias svogūnų veislės – Vidalia, Walla Walla ir Maui.

  • Jie turi didelį vandens kiekį ir itin mažai sieros junginių, todėl yra saldūs ir neturi šaiškaus aštrumo.
  • Puikiai tinka valgyti žalius, dėti į salotas, burgerius arba naudoti kaip garnyrą.

Svogūnai šalotai – delikatus skonis

Tai mažsni svogūnėliai su rausva odele ir švelnia, aromatinga tekstūra.

  • Tobulai tinka prancūziškų padažų, vinaigrettes ir marinadų gamybai.
  • Gali būti smulkiai pjaustomi ir dedami į salotas arba lengvai kepami.
  • Puikus pasirinkimas, jei norisi svogūnų skonio, bet be pernelyg stipraus aštrumo.

Ar svogūnų rūšys gali būti keičiamos tarpusavyje?

Dažnais atvejais taip – visi svogūnai priklauso tai pačiai augalų šeimai. Tačiau, jei receptas reikalauja specifinio svogūnų skonio ar tekstūros, verta rinktis tinkamiausią variantą.

Jei svogūnai jums atrodo per aštrūs žali, galite juos pamirkyti šaltame vandenyje arba trumpai pakepti. O jei norite, kad jie būtų saldesni, kepkite juos lėtai ir ant silpnos ugnies.

Kad ir kokį svogūną pasirinktumėte, tinkamai panaudojus jį, galite suteikti savo patiekalams nuostabaus skonio ir aromato!

Šaltinis: https://www.delish.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:gaminimassvogūnaiSvogūnų rūšys

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir stiliaus detalės. Tikiu, kad kiekvienas žmogus turi savitą istoriją, o mada – tai ne tik drabužiai, bet ir saviraiškos būdas.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kūrybiški pieno putų plakiklio panaudojimo būdai virtuvėje
Gyvenimas

Daugiau nei tik kavai: kūrybiški pieno putų plakiklio panaudojimo būdai virtuvėje

2025-06-04
Asmenybės testas. Koks jūsų komunikacijos stilius?
Gyvenimas

Asmenybės testas: sužinokite savo komunikavimo tipą pasirinkdami šiuos žavius keturkojus!

2025-06-16
Apsirengti pagal figūrą
Gyvenimas

Kaip apsirengti pagal savo figūros tipą: patarimai visiems siluetams

2025-06-21
Kaip greitai išlyginti drabužius: paprastas metodas
Gyvenimas

Kaip greitai išlyginti drabužius: paprastas metodas

2025-06-15

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?