ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Svogūnų rūšys: kokią pasirinkti ir kaip naudoti?
Gyvenimas

Svogūnų rūšys: kokią pasirinkti ir kaip naudoti?

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-06-18
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Svogūnų rūšys: kokią pasirinkti ir kaip naudoti?
Svogūnų rūšys: kokią pasirinkti ir kaip naudoti?

Svogūnai yra vienas pagrindinių ingredientų daugybėje patiekalų. Tačiau ar kada susimąstėte, kuo skiriasi svogūnų rūšys: raudonieji, geltonieji, baltieji, ispaniškieji, saldieji svogūnai ar net askaloniniai svogūnai? Kiekviena ši veislė pasižymi unikaliais skonio ir tekstūros ypatumais, todėl svarbu suprasti, kada ir kaip juos geriausia naudoti.

Svogūnų rūšys: raudonieji svogūnai – spalvotas akcentas

Raudonieji svogūnai yra ryškiausi iš visų. Jie puikiai tinka, kai norisi ne tik skonio, bet ir spalvinio akcento.

  • Geriausiai tinka žalioms salotoms, ceviche, sumuštiniams, taco ar net šaltoms sriuboms.
  • Puikiai tinka marinuoti – juos pamirkius acto tirpale, jie tampa sodriai rožiniai.
  • Nors raudonieji svogūnai gali būti valgomi ir kepti, kaitinant jie praranda savo ryškią spalvą.

Geltonieji svogūnai – universalus pasirinkimas

Tai populiariausia svogūnų veislė, tinkanti beveik viskam. Jie pasižymi aštriu skoniu, kuris ilgai kepant tampa saldus ir malonus.

  • Puikiai tinka kepimui, karamelizavimui, troškiniams ir sriuboms.
  • Geriausias pasirinkimas klasikinėms svogūnų sriuboms ir keptoms bulvėms.
  • Itin kvapnūs, todėl ruošdami juos žalius galite pajusti lengvą deginantį pojūtį.

Baltieji svogūnai – švelnesniam skoniui

Baltieji svogūnai yra švelnesnio ir lengvesnio skonio, palyginti su geltonaisiais.

Taip pat skaitykite

Dovanojimo dėsnis: išmokite duoti ir viską gausite mainais.
Dovanojimo dėsnis: išmokite duoti ir viską gausite mainais
2025-11-07
Kaip dažnai reikėtų skalbti rankšluosčius? Ekspertų patarimai
Kaip dažnai reikėtų skalbti rankšluosčius? Ekspertų patarimai
2025-06-29
Ko neturėtų būti jūsų idealioje virtuvėje? Venkite šių klaidų
Ko neturėtų būti jūsų idealioje virtuvėje? Venkite šių klaidų
2025-10-07
Lengvai atsikratykite geltonų dėmių ant klozeto dangčio. Ši gudrybė padės jį vėl padaryti kaip naują!
Lengvai atsikratykite geltonų dėmių ant klozeto dangčio. Ši gudrybė padės jį vėl padaryti kaip naują!
2025-11-24
  • Idealiai tinka žaliems padažams, gvakamolei, salsoms ir meksikietiškiems patiekalams.
  • Gali būti valgomi žali arba lengvai patroškinti.
  • Jei svogūnai atrodo per aštrūs, juos galima pamirkyti šaltame vandenyje 15-30 minučių.
Svogūnų rūšys: baltieji

Ispaniškieji svogūnai – dideli, bet švelnūs

Ispaniškieji svogūnai vizualiai primena geltonuosius, tačiau yra didesni ir švelnesni.

  • Jie neturi ryškaus aštrumo, todėl puikiai tinka kepti ir troškinti.
  • Gali būti naudojami, kai reikia didelių svogūnų griežinėlių, pavyzdžiui, keptiems svogūnų \u017iedams („bloomin’ onions”).

Svogūnų rūšys: saldieji svogūnai

Populiariausios saldųsias svogūnų veislės – Vidalia, Walla Walla ir Maui.

  • Jie turi didelį vandens kiekį ir itin mažai sieros junginių, todėl yra saldūs ir neturi šaiškaus aštrumo.
  • Puikiai tinka valgyti žalius, dėti į salotas, burgerius arba naudoti kaip garnyrą.

Svogūnai šalotai – delikatus skonis

Tai mažsni svogūnėliai su rausva odele ir švelnia, aromatinga tekstūra.

  • Tobulai tinka prancūziškų padažų, vinaigrettes ir marinadų gamybai.
  • Gali būti smulkiai pjaustomi ir dedami į salotas arba lengvai kepami.
  • Puikus pasirinkimas, jei norisi svogūnų skonio, bet be pernelyg stipraus aštrumo.

Ar svogūnų rūšys gali būti keičiamos tarpusavyje?

Dažnais atvejais taip – visi svogūnai priklauso tai pačiai augalų šeimai. Tačiau, jei receptas reikalauja specifinio svogūnų skonio ar tekstūros, verta rinktis tinkamiausią variantą.

Jei svogūnai jums atrodo per aštrūs žali, galite juos pamirkyti šaltame vandenyje arba trumpai pakepti. O jei norite, kad jie būtų saldesni, kepkite juos lėtai ir ant silpnos ugnies.

Kad ir kokį svogūną pasirinktumėte, tinkamai panaudojus jį, galite suteikti savo patiekalams nuostabaus skonio ir aromato!

Šaltinis: https://www.delish.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Taip pat skaitykite

Ką daryti, jei katei įgelė bitė ar vapsva?
Ką daryti, jei katei įgelė bitė ar vapsva?
2025-06-04
Štai kaip išvalyti orkaitę garais be jokios specialios įrangos!
Štai kaip išvalyti orkaitę garais be jokios specialios įrangos!
2025-12-02
Kodėl grįžtame pas toksišką vyrą: 6 pamokos, kurios atveria akis
Kodėl grįžtame pas toksišką vyrą: 6 pamokos, kurios atveria akis
2025-08-18
Vienas neapgalvotas judesys skalbiant – ir kepures teks išmesti: šios klaidos nedarykite niekada
Vienas neapgalvotas judesys skalbiant – ir kepures teks išmesti: šios klaidos nedarykite niekada
2025-12-19
ŽYMOS:gaminimassvogūnaiSvogūnų rūšys

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą bei patarimus, skirtus visiems namų mylėtojams ir puoselėtojams. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir naudinga informacija, kuria galiu pasidalinti su jumis. Tikiu, kad kiekvienas straipsnis gali sudominti ir įkvėpti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Dalykai, kuriuos vyrai dievina moteryse
Gyvenimas

Dalykai, kuriuos vyrai dievina moteryse

Sužinokite, kodėl turėtumėte maišyti indų ploviklį su druska
Gyvenimas

Sužinokite, kodėl turėtumėte maišyti indų ploviklį su druska

Mitybos specialistai atsako į klausimą, ar koldūnus valgyti sveika
Sveikata ir grožis

Mitybos specialistai atsako į klausimą, ar koldūnus valgyti sveika

Kava su sviestu: sveikatingumo revoliucija ar dar viena mada?
Sveikata ir grožis

Kava su sviestu: sveikatingumo revoliucija ar dar viena mada?

Sraigės tikri sodo kenkėjai
Sodas ir daržas

Pasak specialistų šie augalai padės atbaidyti sraiges iš daržo bei sodo ilgam

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?