ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Per kiek laiko skrandis suvirškina skirtingus maisto produktus?
Sveikata ir grožis

Per kiek laiko skrandis suvirškina skirtingus maisto produktus?

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-06-19
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
Per kiek laiko skrandis suvirškina skirtingus maisto produktus?
Per kiek laiko skrandis suvirškina skirtingus maisto produktus?

Maisto virškinimas – sudėtingas procesas, kurio trukmė priklauso nuo daugelio veiksnių: maisto rūšies, kiekio, individualių virškinimo sistemos ypatumų, ir netgi streso lygio. Tačiau galima pateikti apytiksliai per kiek laiko skrandis suvirškina skirtingus maisto produktus. Ši informacija yra bendro pobūdžio ir gali skirtis priklausomai nuo individualių savybių.

Vaisių ir daržovių virškinimas

Vaisių ir daržovių virškinimas paprastai yra greitas ir efektyvus. Minkštesnės daržovės, tokios kaip cukinijos ar avokadai, suvirškinamos per 30-45 minutes. Kiečiau virškinamos daržovės, pvz., brokoliai ar žiediniai kopūstai, gali užtrukti iki 1-2 valandų. Vaisių virškinimas priklauso nuo jų rūšies ir sudėties. Minkšti vaisiai, pvz., bananai ar braškės, suvirškinami per 30-45 minutes, o kiečiau virškinami vaisiai, pvz., obuoliai ar kriaušės, gali užtrukti iki 1 valandos.

Štai keletas pavyzdžių:

  • Bananai, braškės: 30-45 minutės
  • Obuoliai, kriaušės: iki 1 valandos
  • Apelsinai, greipfrutai: apie 1 valandą
  • Avokadai: iki 1,5 valandos

Daržovių virškinimo laikas taip pat skiriasi:

  • Cukinijos, avokadai: 30-45 minutės
  • Salotos, agurkai, paprikos: 30-60 minučių
  • Morkos: iki 1 valandos
  • Brokoliai, žiediniai kopūstai: 1-2 valandos
  • Kopūstai: 1,5-2 valandos

Grūdų ir Ankštinių Augalų Virškinimas

Grūdų virškinimas yra kiek lėtesnis nei vaisių ir daržovių. Paprastai virškinimas užtrunka apie 1-2 valandas. Ankštiniai augalai, tokie kaip pupelės ar lęšiai, yra sunkiai virškinami ir gali užtrukti net iki 3-4 valandų, ypač jei jie nėra tinkamai paruošti (išmirkyti ir virti).

Grūdų virškinimas yra kiek lėtesnis nei vaisių ir daržovių. Paprastai virškinimas užtrunka apie 1-2 valandas, tačiau tai priklauso nuo grūdų rūšies ir paruošimo būdo. Štai keletas pavyzdžių:

  • Ryžiai (balti): apie 1 valandą
  • Ryžiai (rudieji): 1,5-2 valandos
  • Duona (balta): apie 1,5 valandos
  • Duona (pilno grūdo): 2-2,5 valandos
  • Avižiniai dribsniai: apie 1,5 valandos
  • Kukurūzai: apie 1,5 valandos

Ankštiniai augalai, tokie kaip pupelės ar lęšiai, yra sunkiai virškinami ir gali užtrukti net iki 3-4 valandų, ypač jei jie nėra tinkamai paruošti (išmirkyti ir virti). Štai keletas pavyzdžių:

  • Pupelės (konservuotos): 2-3 valandos
  • Pupelės (sausos, virtos): 3-4 valandos
  • Lęšiai (rudieji, žali): 2-3 valandos
  • Žirniai (švieži, virti): 1,5 -2 valandos
Per kiek laiko skrandis suvirškina skirtingus maisto produktus? Žirnių virškinimas

Baltymų Turtingo Maisto Virškinimas

Baltymų turtingas maistas, toks kaip mėsa, žuvis ar kiaušiniai, virškinamas ilgiausiai. Mėsos virškinimas gali užtrukti nuo 2 iki 4 valandų, priklausomai nuo mėsos rūšies ir paruošimo būdo. Žuvies virškinimas paprastai yra kiek greitesnis ir trunka 1,5-2,5 valandos. Kiaušinių virškinimas trunka apie 1-1,5 valandos.

Štai apytiksliai virškinimo laikai:

  • Kiaušiniai (virti, kepti): 1-1,5 valandos
  • Žuvis (balta mėsa): 1,5-2,5 valandos
  • Žuvis (riebi mėsa): 2-3 valandos
  • Paukštiena (vištiena, kalakutiena): 2-3 valandos
  • Kiauliena: 3-4 valandos
  • Jautiena: 3-4 valandos
  • Veršiena: 2,5-3,5 valandos

Mėsos virškinimas gali užtrukti nuo 2 iki 4 valandų, priklausomai nuo mėsos rūšies (riebumo, kiekio) ir paruošimo būdo (kepta, virta, troškinta). Gerai sukramtyta ir virta mėsa virškinasi greičiau. Žuvies virškinimas paprastai yra kiek greitesnis nei mėsos, dėl savo struktūros ir sudėties.

Ši informacija yra bendro pobūdžio ir gali skirtis priklausomai nuo individualių savybių.

Riebaus Maisto Virškinimas

Riebus maistas yra sunkiai virškinamas ir gali užtrukti 3-5 valandas ar net ilgiau, priklausomai nuo riebalų rūšies ir maisto kiekio. Riebalai sulėtina viso virškinimo proceso eigą, nes jų skaidymas reikalauja daugiau laiko ir energijos. Taip pat svarbu atsižvelgti į tai, kokio tipo riebalai yra maiste. Sočiosios riebalų rūgštys virškinamos ilgiau nei nesočiosios. Štai keletas pavyzdžių:

  • Kepta mėsa: 4-5 valandos
  • Aukštos riebumo sūris: 3-4 valandos
  • Riebios dešrelės: 4-5 valandos
  • Kepti bulvytės: 3-4 valandos
  • Sviestas: 3-4 valandos
  • Majonezas: 3-4 valandos

Todėl svarbu nepiktnaudžiauti riebiu maistu, kad būtų išvengta virškinimo problemų, tokių kaip pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas ar rėmuo. Subalansuota mityba, kurioje yra pakankamai skaidulų ir mažai sočiųjų riebalų, yra svarbi sveikam virškinimui. Ši informacija yra bendro pobūdžio ir gali skirtis priklausomai nuo individualių savybių.

Per kiek laiko skrandis suvirškina skirtingus maisto produktus? Riebus maistas

Pieno Produktų Virškinimas

Pieno produktų virškinimas priklauso nuo individualios laktozės tolerancijos. Jei tolerancija yra gera, pienas suvirškinamas per 1-2 valandas. Jei laktozės netoleruojama, virškinimas gali būti daug lėtesnis ir sukelti virškinimo sutrikimus. Konkretūs produktai ir jų virškinimo laikai žemiau:

  • Pieno produktai (toleruojantiems laktozę):
  • Šviežias pienas: 1-2 valandos
  • Jogurtas: 1-2 valandos
  • Varškė: 1-2 valandos
  • Brandintas sūris (pvz., parmezanas): 1-2 valandos

Pieno produktai (netoleruojantiems laktozės):

  • Ledai: gali virškinti 4-6 valandas
  • Grietinėlė: gali virškinti 4-6 valandas
  • Pienas (nenugriebtas): gali virškinti 4-6 valandas
  • Kefyras: gali virškinti 3-5 valandas

Veganiškos alternatyvos:

  • Migdolų pienas: 1-2 valandos
  • Sojos jogurtas: 1-2 valandos
  • Kokoso pienas: 1-2 valandos
  • Avižų pienas: 1-2 valandos

Šis sąrašas gali padėti suprasti, kaip skirtingi produktai virškinami pagal laktozės toleranciją!

Svarbu atsiminti, kad pateikta informacija yra bendro pobūdžio ir gali skirtis priklausomai nuo individualių virškinimo sistemos ypatumų, maisto kiekio ir paruošimo būdo, ir kitų veiksnių. Sveika mityba, pakankamas skysčių kiekis ir reguliarus fizinis aktyvumas gali pagerinti virškinimo procesą ir sumažinti diskomfortą. Esant nuolatiniams virškinimo sutrikimams, būtina kreiptis į gydytoją.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:maistasSkrandisvirškinimas

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaip išvengti nugaros skausmų kasdienio streso sąlygomis: patarimai
Sveikata ir grožis

Kaip išvengti nugaros skausmų kasdienio streso sąlygomis: patarimai

2025-06-04
Kas neturėtų gerti arbatos su citrina
Sveikata ir grožis

Kas neturėtų gerti arbatos su citrina: ką reikia žinoti

2025-06-21
Naktiniai pabudimai: kodėl prabundame naktį
Sveikata ir grožis

Pabundate trečią valandą nakties Psichologo paaiškinimas ir patarimai

2025-06-14
Šermukšnio nauda sveikatai
Sveikata ir grožis

Šermukšnio nauda širdžiai, kepenims, smegenims ir žarnynui

2025-06-20

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?