ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Kas yra kryžminė tarša? Patarimai, kurie padės maistą ruošti tinkamai
Gyvenimas

Kas yra kryžminė tarša? Patarimai, kurie padės maistą ruošti tinkamai

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-06-27
Komentarų: 0
6 min. skaitymo
Kryžminė tarša. Patarimai, kurie padės ruošti maistą tinkamai.
Kryžminė tarša. Patarimai, kurie padės ruošti maistą tinkamai.

Kryžminė tarša – tai bakterijų, virusų ar kitų patogenų plitimas nuo vieno maisto produkto ar paviršiaus ant kito. Tai gali įvykti, jei neatsargiai tvarkome maistą, ypač žalius, termiškai neapdirbtus produktus, kurie gali būti užteršti kenksmingomis bakterijomis, pavyzdžiui, Salmonella, E. coli ar Listeria. Net ir nedidelis kiekis užteršto maisto gali sukelti maisto apsinuodijimą, todėl labai svarbu žinoti, kaip išvengti kryžminės taršos.

Kryžminė tarša: kur jos rizika yra didžiausia?

Kryžminės taršos pavojus yra didžiausias, kai tvarkome žalią mėsą, paukštieną, žuvį ir kiaušinius. Šie produktai dažnai būna užteršti bakterijomis, tokiomis kaip Salmonella, E. coli, Campylobacter ir Listeria, kurios gali lengvai persikelti ant kitų maisto produktų, jei neatsargiai juos tvarkome. Netgi mažas kiekis šių bakterijų gali sukelti sunkią ligą. Svarbu prisiminti, kad kai kurių bakterijų negalima aptikti pagal išvaizdą ar kvapą.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į daržoves ir vaisius, kurie gali būti užteršti dirvoje esančiomis bakterijomis, pesticidais ar kitais teršalais. Nepakankamai nuplauti vaisiai ir daržovės gali tapti kryžminės taršos šaltiniu. Be to, svarbu atsiminti, kad net ir kruopščiai plaunant ne visada pavyksta pašalinti visas bakterijas.

Vietos, kur kryžminės taršos rizika yra didelė, – virtuvės stalai, pjaustymo lentelės, indai ir virtuvės įrankiai, rankenėlės, rankšluosčiai ir netgi virtuvinės kempinėlės. Šie paviršiai gali tapti bakterijų veisimosi vieta, jei nėra tinkamai valomi ir dezinfekuojami.

Taip pat skaitykite

Odiniai drabužiai ir jų derinimas
Ar mokate stilingai vilkėti odinius drabužius? Patarimais dalijasi stilistai
2025-06-12
Kodėl jaučiamės vieniši net būdami santykiuose – ir kaip tai pakeisti?
Kodėl jaučiamės vieniši net būdami santykiuose – ir kaip tai pakeisti?
2025-08-05
Kambariniai augalai gelsta - naudokite kavos tirščius
Atsisveikinkite su pageltusiais gėlių lapais su šio virtuvėje turimo ingrediento pagalba
2025-06-13
Pomidorų lapai ir jų nauda daržui
Pomidorų lapai ir jų nauda apie kurią dauguma gailisi, jog nežinojo
2025-07-08

Dėl to svarbu skirti pakankamai dėmesio virtuvės švarai ir higienai. Šaldytuvas taip pat gali būti kryžminės taršos šaltinis, jei tinkamai nesilaikoma maisto produktų laikymo taisyklių. Žalia mėsa ir kiti potencialiai užteršti produktai turi būti laikomi atskirai nuo paruošto maisto, kad išvengtumėte kryžminės taršos.

Kryžminė tarša. Patarimai, kurie padės maistą ruošti tinkamai. Kur didžiausia kryžminė tarša?

Patarimai, kaip išvengti kryžminės taršos

Kryžminės taršos prevencija yra esminis veiksnys užtikrinantis maisto saugą. Netinkamas maisto tvarkymas gali turėti rimtų pasekmių sveikatai. Laikantis šių paprastų patarimų, galite gerokai sumažinti riziką užsikrėsti maisto pernešamomis ligomis.

Atskiri įrankiai

Naudokite atskiras pjaustymo lentas, peilius ir indus žaliai mėsai, paukštienai ir žuviai pjaustyti. Tai ypač svarbu, nes žalia mėsa dažnai būna užteršta bakterijomis.

Jei naudojate bendras lentas, kruopščiai jas nuplaukite karštu vandeniu su muilu tarp skirtingų produktų pjaustymo. Net ir po kruopštaus plovimo, bakterijos gali likti ant paviršiaus, todėl geriausia vengti bendro naudojimo.

Rankų higiena

Prieš ruošiant maistą ir po to, kai liesime žalią mėsą, paukštieną, žuvį ar kiaušinius, būtinai nusiplaukite rankas karštu vandeniu su muilu ne trumpiau kaip 20 sekundžių. Tai gali pasirodyti savaime suprantamas dalykas, bet tinkama rankų higiena yra vienas efektyviausių būdų užkirsti kelią kryžminei taršai.

Tinkamas maisto laikymas

Žalią mėsą, paukštieną ir žuvį laikykite atskirai nuo kitų maisto produktų šaldytuve, kad išvengtumėte užteršimo. Naudokite uždaromus indus ar maišelius, kad išvengtumėte skysčių lašėjimo ant kitų maisto produktų. Šie skysčiai gali turėti bakterijų, todėl svarbu juos izoliuoti.

Daržovių ir vaisių plovimas

Prieš ruošiant daržoves ir vaisius, kruopščiai juos nuplaukite po tekančiu šalto vandens srautu. Šiltas ar karštas vanduo gali pažeisti kai kurių vaisių ir daržovių paviršių ir sumažinti jų maistingąją vertę. Plovimas po tekančiu vandeniu efektyviau pašalina nešvarumus ir bakterijas nei mirkymas dubenyje.

Švelniai patrinkite kiekvieną vaisių ir daržovę rankomis, kad pašalintumėte nešvarumus ir purvą. Naudokite švarią, minkštą šluostę ar kempinę. Jei vaisiai ar daržovės turi įtrūkimų ar pažeidimų, būkite ypač atsargūs ir kruopščiai nuplaukite šias vietas.

Taip pat skaitykite

Santykiai poroje
Santykiai ir jų mitai: ar tikrai viskas taip, kaip manome?
2025-07-30
Citrinų sėklos – nešvaistykite, o panaudokite išradingai
Citrinų sėklos – nešvaistykite, o panaudokite išradingai
2025-06-28
Baimė prabilti: kaip įveikti drovumą ir pradėti pokalbį su nepažįstamaisiais
Baimė prabilti: kaip įveikti drovumą ir pradėti pokalbį su nepažįstamaisiais
2025-06-04
Medus: kokia nauda ir rizika slypi šiame aukso grynuolyje?
Medus: kokia nauda ir rizika slypi šiame aukso grynuolyje?
2025-07-04

Jei norite dar efektyvesnio valymo, galite naudoti šaltą vandenį su nedideliu kiekiu maistinės sodos. Soda padeda pašalinti pesticidus ir kitas chemines medžiagas, kurios gali būti ant vaisių ir daržovių paviršiaus. Po plovimo kruopščiai nuplaukite sodą švariu vandeniu.

Atminkite, kad vaisiai ir daržovės gali būti užteršti iš dirvos, vandens ar oro. Todėl kruopštus plovimas yra labai svarbus maisto saugos aspektas. Po plovimo nusausinkite vaisius ir daržoves švaria, sausa šluoste, kad išvengtumėte bakterijų augimo. Neskalaukite vaisių ir daržovių muilu, nes tai gali būti nesaugu sveikatai.

Kryžminė tarša. Patarimai, kurie padės ruošti maistą tinkamai. Daržovių ir vaisių plovimas

Tinkamas maisto iškepimas

Užtikrinkite, kad mėsa, paukšiena ir žuvis būtų iškeptos iki tinkamos temperatūros, kad būtų sunaikintos kenksmingos bakterijos. Naudokite maisto termometrą, kad patikrintumėte vidaus temperatūrą. Tai ypač svarbu, nes nepakankamai iškeptas maistas gali sukelti maisto apsinuodijimą.

Kryžminė tarša: paviršių valymas ir dezinfekavimas

Po maisto ruošimo, ypač po darbo su žalia mėsa, paukštiena ar žuvimi, kruopščiai nuvalykite ir dezinfekuokite visus paviršius, ypač pjaustymo lentas ir stalviršius. Pirmiausia, nuvalykite visus paviršius karštu vandeniu su muilu. Tai pašalins matomus nešvarumus ir maisto likučius. Muilas padeda nutraukti bakterijų riebalų plėvelę, dėl kurios jos gali lengviau prikibti prie paviršių.

Po to, naudokite dezinfekavimo priemonę, skirtą maisto ruošimo paviršiams. Sekite ant dezinfekavimo priemonės nurodytas instrukcijas, kad užtikrintumėte efektyvų dezinfekavimą. Leiskite dezinfekavimo priemonei veikti reikiamą laiką, nurodytą ant pakuotės, prieš nuvalydami paviršių švariu vandeniu. Nepamirškite dezinfekuoti visų virtuvės įrankių, kurie turėjo kontaktą su žalia mėsa ar kitais potencialiai užterštais produktais.

Svarbu reguliariai dezinfekuoti virtuvės kempinėles ir šluostes, nes jos gali tapti bakterijų veisimosi vieta. Dezinfekuokite jas kartu su kitais virtuvės paviršiais, arba juos išskalbkite karštame vandenyje.

Kartais, paprasčiausias būdas išvalyti pjaustymo lentą iš medžio – pabarstyti druska ant jos paviršiaus ir patrinti jį su puse citrinos. Po to gerai nuplaukite švariu vandeniu.

Nepamirškite dezinfekuoti ir rankenėlių, jungiklių ir kitų dažnai liečiamų paviršių virtuvėje. Kruopštus valymas ir dezinfekavimas yra nepaprastai svarbu siekiant išvengti kryžminės taršos ir užtikrinti saugų maisto ruošimą.

Atsižvelgiant į šiuos patarimus, galėsite sumažinti kryžminės taršos riziką ir užtikrinti saugų maisto ruošimą. Jei turite daugiau klausimų ar abejonių dėl maisto saugumo, kreipkitės į specialistus.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Kryžminė taršamaisto gaminimasŠvara

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir stiliaus detalės. Tikiu, kad kiekvienas žmogus turi savitą istoriją, o mada – tai ne tik drabužiai, bet ir saviraiškos būdas.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kodėl nereikėtų skubėti kloti lovos iškart pabudus: ekspertų paaiškinimas
Gyvenimas

Kodėl nereikėtų skubėti kloti lovos iškart pabudus: ekspertų paaiškinimas

2025-06-04
Užsikimšo kriauklė vonioje ar virtuvėje
Gyvenimas

Užsikimšo kriauklė vonioje? Štai ką rekomenduoja daryti santechnikai

2025-07-27
Šukuosenos atjauninančios 10 metų
Gyvenimas

Norite atjaunėti? Štai 4 šukuosenos, kurias rekomenduoja plaukų stilistai

2025-06-13
Vorai. 17 būdų jų atsikratyti.
Gyvenimas

Vorai namuose? Specialistai pateikė 17 veiksmingų būdų jiems išvyti

2025-07-10

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?