Musės skrydis virš stalo – tai ženklas, kad kažkur netoliese yra maisto. Daugeliui musės kelia pasibjaurėjimą, ypač kai jų lervos – dar vadinamos „maggotais“ – ima knibždėti šiukšlių konteineriuose. Tačiau kai kurios savivaldybės ėmė matyti šias vabzdžių atžalas ne kaip šiukšlių ženklą, o kaip išteklių, galintį išspręsti vieną didžiausių ekologinių iššūkių – maisto atliekų perdirbimą.
Vilnius – tarp lyderių vabzdžių technologijoje
Lietuvos sostinė Vilnius, kartu su dar šešiomis aplinkinėmis savivaldybėmis, kasmet surenka apie 2 700 tonų maisto atliekų. Šią problemą miestas sprendžia originaliai – perleidžia jas suėsti milijonams musių lervų. Bendrovė „Energesman“, atsakinga už šią iniciatyvą, mieste įdiegė oranžinius maišelius maisto atliekoms bei komunikacijos kampaniją, skatinančią gyventojus rūšiuoti daugiau.
Skaičiai įspūdingi: skaičiuojama, kad 2026 m. perdirbant 12 000 tonų maisto atliekų, Vilnius sutaupys iki 2 mln. eurų per metus. Ir svarbiausia – „Energesman“ už paslaugą miestui neima jokio mokesčio.
Kodėl musės? Nes jos ėda greitai ir daug
Bendrovės Vilniaus gamykloje gyvena apie šeši milijonai musių, kurios poruojasi kas šešias valandas. Kiekviena patelė per savo 21 dienos gyvenimą gali padėti iki 500 kiaušinėlių – tai sudaro daugiau kaip 3 milijonus lervų per mėnesį. Šios lervos vos per kelias dienas sugeba sunaudoti daugiau nei 11 tonų maisto atliekų.
Eksperimentai rodo, kad lervų spiečius gali sunaikinti 40 centimetrų picą vos per dvi valandas. Tačiau svarbiausia – jas sunaikinti prieš joms virstant suaugusiomis musėmis. Tada jos tampa vertingu baltymų šaltiniu, kurį galima naudoti gyvulių pašarui, dažų, klijų ar net baldų gamybai. Jų mėšlas (frass) taip pat panaudojamas kaip trąša.
Nauji produktai ir pramoniniai eksperimentai
Nors eksperimentiniai produktai iš musių lervų ne visada pavyksta – dažai negauna tinkamos spalvos – kiti, kaip lempų gaubtai ar klijų komponentai, jau demonstruoja potencialą. Įmonė taip pat tiekia lervas universitetams tyrimams, bakterijų maitinimui ir vietinei žvejybos pramonei – kaip masalą.
Maisto saugos reikalavimai ES riboja šių lervų naudojimą žmonių maistui, jei jos maitintos buitinėmis atliekomis, kadangi gali kilti kryžminės taršos pavojus. Tačiau komerciniais tikslais šis modelis jau sėkmingai taikomas Kenijoje, Australijoje ir privačiose Europos rinkose.

Ar musės galėtų „valgyti“ ir Jungtinėje Karalystėje?
Jungtinėje Karalystėje kasmet susidaro apie 6,4 milijono tonų maisto atliekų. Inovatyvi įmonė „Flybox“, kuri statė daugiausiai vabzdžių atliekų perdirbimo įrenginių šalyje, tikisi, kad netrukus tai taps įprasta praktika ir savivaldybėse.
Tačiau šiuo metu galiojantys Gyvūninės kilmės šalutinių produktų reglamentai draudžia vabzdžių naudojimą buitinėms atliekoms perdirbti. Aplinkos, maisto ir kaimo reikalų departamentas (DEFRA) šių taisyklių peržiūrėti neplanuoja. Vis dėlto savivaldybių susidomėjimas auga, ypač artėjant 2026 m. kovo mėnesiui, kai Anglijoje taps privalomos maisto atliekų surinkimo paslaugos.
Vabzdžių perdirbimas – sprendimas globaliai problemai
Pasaulyje kasmet iššvaistoma daugiau kaip 1,3 milijardo tonų maisto. Inovatorių skaičiavimu, net iki 40 % šių atliekų būtų galima perdirbti naudojant vabzdžių sistemą. Tai ne tik sumažintų atliekų sąnaudas ir metano emisiją, bet ir sukurtų vertingų produktų – baltymų ir organinių trąšų.
Lervos – tai ne tik šiukšlių konteinerių gyventojai. Jos tampa ekologinės revoliucijos veikėjomis, padedančiomis miestams kovoti su perteklinėmis atliekomis ir kurti tvarią, ekonomiškai naudingą ateitį.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.