ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kefyras ar jogurtas – kuris pieno produktas naudingesnis jūsų sveikatai?
Sveikata ir grožis

Kefyras ar jogurtas – kuris pieno produktas naudingesnis jūsų sveikatai?

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-07-04
Komentarų: 0
4 min. skaitymo

Fermentuoti pieno produktai jau seniai vertinami dėl savo teigiamos įtakos žarnynui ir bendrai sveikatai. Tarp populiariausių – kefyras ir jogurtas. Nors abu gaminami iš fermentuoto pieno, jų savybės, poveikis organizmui ir netgi skonis skiriasi gana ženkliai. Tad kuris iš jų – kefyras ar jogurtas – yra naudingesnis?

Kefyras ar jogurtas – kuris pieno produktas naudingesnis jūsų sveikatai?
Kefyras ar jogurtas – kuris pieno produktas naudingesnis jūsų sveikatai?

Kas yra kefyras?

Kefyro pavadinimas kilęs iš turkiško žodžio kef, reiškiančio „putas“, ir kefly – „linksmas“. Šis natūraliai fermentuotas pieno gėrimas tradiciškai gaminamas iš karvės ar ožkos pieno, naudojant kefyro grybus arba specialias fermentacines kultūras.

Kefyras išsiskiria savo daugybe gyvųjų bakterijų ir mielių, kurios ne tik palaiko žarnyno mikroflorą, bet ir sustiprina imunitetą, mažina uždegimus, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje bei mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį. Jame gausu vitaminų B12, folio rūgšties, biotino, kalcio, magnio, fosforo ir kitų mikroelementų.

Svarbu paminėti, kad nors kefyras pasižymi mažu laktozės kiekiu, žmonėms su itin stipriu laktozės netoleravimu jis vis tiek gali sukelti nemalonių simptomų.

Taip pat skaitykite

Įtraukite į savo racioną šiuos penkis supermaisto produktus
Įtraukite į savo racioną šiuos penkis supermaisto produktus
2025-08-04
N-acetilcisteinas (NAC): stiprus sąjungininkas jūsų sveikatai
N-acetilcisteinas (NAC): stiprus sąjungininkas jūsų sveikatai
2025-07-18
Kodėl KMI netikslus: nauja metodika nutukimo diagnozavimui
Kodėl KMI nėra tikslus: nauja metodika keičia požiūrį į nutukimo diagnozavimą
2025-07-08
Koks makiažas 2025 bus nebemadingas?
Koks makiažas 2025-aisiais bus nebemadingas?
2025-08-13

Kas yra jogurtas?

Jogurtas – tai fermentuotas pieno produktas, gaminamas pasitelkus dvi specifines bakterijas: Lactobacillus bulgaricus ir Streptococcus thermophilus. Fermentacijos metu pieno cukrus (laktozė) virsta pieno rūgštimi, todėl jogurtą dažnai gali vartoti net ir tie, kurie jautrūs laktozei.

Jogurtas yra puikus kalcio, baltymų bei B grupės vitaminų šaltinis. Reguliarus jo vartojimas padeda stiprinti imuninę sistemą, mažina uždegimus žarnyne ir prisideda prie cholesterolio kiekio kraujyje reguliavimo. Vis dėlto, verta žinoti, kad jogurto bakterijos tiesiog pereina per virškinimo sistemą ir neužsibūna žarnyne – tai reiškia, kad jos neturi ilgalaikio poveikio mikrobiotai.

Kefyras ar jogurtas: pagrindiniai skirtumai

Kefyras ar jogurtas: pagrindiniai skirtumai

1. Skonis ir tekstūra

Jogurtas dažniausiai yra švelnaus skonio, tirštos, kreminės konsistencijos. Kefyras – skystesnis, rūgštesnis, kartais šiek tiek „putojantis“, nes fermentacijos metu susidaro nedidelis alkoholio kiekis (iki 1–2 %).

2. Bakterijų įvairovė

Jogurte yra tik dvi bakterijų rūšys, tuo tarpu kefyras – tikra probiotikų bomba. Jame gali būti daugiau nei 10 skirtingų bakterijų ir mielių štamų, tarp jų – Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, kurie turi teigiamą poveikį žarnyno gleivinei, slopina patogeninius mikroorganizmus ir padeda palaikyti stiprią imuninę sistemą.

3. Probiotikai ir virškinimas

Kefyro probiotikai ne tik išgyvena kelionę per virškinimo traktą, bet ir geba kolonizuoti žarnyną – tai reiškia ilgalaikį poveikį mikrobiotai. Priešingai, jogurto bakterijos neturi tokių gebėjimų. Be to, kefyre esančios fermentacijos medžiagos padeda ne tik virškinti patį produktą, bet ir pagerina visų kartu vartojamų maisto produktų įsisavinimą.

Taip pat skaitykite

Onkologai atskleidė, kokie įpročiai sumažina riziką susirgti vėžiu
Onkologai atskleidė, kokie įpročiai sumažina vėžio riziką
2025-09-16
Ilgaamžiškumą skatinantys produktai pasak japonų dietologės
8 ilgaamžiškumą skatinantys maisto produktai, kuriuos rekomenduoja japonų dietologė
2025-06-03
Vaisiai, kuriuose daugiau baltymų, nei galvojote
Augalinis baltymas: vaisiai, kuriuose daugiau baltymų, nei galvojote
2025-06-04
Ar reikia naudoti veido seruma kiekviena diena
Veido serumas. Ar reikia naudoti kiekvieną dieną?
2025-07-07

4. Virškinamumas

Dėl smulkesnės struktūros kefyras dažnai lengviau pasisavinamas nei jogurtas. Jis ypač tinkamas tiems, kurie turi jautrią virškinimo sistemą ar siekia pagerinti žarnyno floros būklę po antibiotikų vartojimo.

Kefyras ar jogurtas: ką rinktis?

Viskas priklauso nuo jūsų sveikatos poreikių. Jei ieškote švelnaus skonio produkto su geru baltymų ir kalcio kiekiu – jogurtas bus puikus pasirinkimas. Tačiau jei jūsų tikslas – stiprinti žarnyno mikrobiotą, palaikyti imuninę sistemą ir gauti daugiau gyvųjų probiotikų – kefyras neabejotinai išsiskiria savo nauda.

Ir jogurtas, ir kefyras yra vertingi sveikatai, tačiau kefyras pasižymi kur kas stipresnėmis probiotinėmis savybėmis. Tad jei siekiate ne tik skanaus, bet ir funkcionalaus produkto – verta į savo kasdienę mitybą įtraukti būtent kefyrą. Na, o jogurtas puikiai tiks kaip subalansuotas užkandis ar pusryčių priedas.

Šaltinis: https://www.vogue.es/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:jogurtasPieno produktai

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Ar verta gerti skystą chlorofilą? Faktai ir mitai apie šią populiarią tendenciją
Sveikata ir grožis

Ar verta gerti skystą chlorofilą? Faktai ir mitai apie šią populiarią tendenciją

Pomėgis aštriam maistui yra jūsų galvoje
Gyvenimas

Jūsų pomėgis aštriems patiekalams gali būti tik jūsų galvoje, teigia CNN šaltinis

Kodėl verta valyti lagaminą po kiekvienos kelionės?
Gyvenimas

Kodėl verta valyti lagaminą po kiekvienos kelionės: ekspertų patarimai sveikatai ir tvarkai

Plačios kelnės vėl užkariauja gatves ir podiumus. Kaip jas derinti?
Gyvenimas

Plačios kelnės vėl užkariauja gatves ir podiumus. Kaip jas derinti?

Probiotikai burnoje: specialistai dalijasi nuomone apie jų veiksmingumą.
Sveikata ir grožis

Probiotikai burnoje: specialistai dalijasi nuomone apie jų veiksmingumą

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?