ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Kas nutiks, jei kasdien valgysite tik ryžius: vokiečių gydytojas atliko šešių mėnesių eksperimentą
Sveikata ir grožis

Kas nutiks, jei kasdien valgysite tik ryžius: vokiečių gydytojas atliko šešių mėnesių eksperimentą

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-07-04
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Kas bus, jei valgysite tik ryžius: Kempnerio atradimai
Kas bus, jei valgysite tik ryžius: Kempnerio atradimai

Dar 1975 metais buvo paskelbti vokiečių gydytojo Walterio Kempnerio šešių mėnesių eksperimento rezultatai. Jis sukūrė mitybos sistemą, pagrįstą ryžių vartojimu. Ši monotoniška dieta padėjo pagerinti 106 tyrimo dalyvių sveikatą ir sumažinti jų svorį. Visi jie turėjo įvairaus laipsnio nutukimą, inkstų nepakankamumą ir hipertenziją. Bet ar tikrai įmanoma numesti svorio valgant tik ryžius? Ar tokia monodieta nėra žalinga?

Kas bus, jei valgysite tik ryžius: Kempnerio atradimai

Walterio Kempnerio sukurta maitinimosi sistema, pagrįsta ryžiais, susidėjo iš dviejų dalių:

  1. Pirmųjų pusryčių metu eksperimento dalyviai gėrė 250 ml kompoto iš vaisių ar džiovintų vaisių, antrųjų pusryčių, pietų ir vakarienės metu jie vartojo ryžių porciją be druskos ir aliejaus. Į mitybą galėjo būti įtrauktas nedidelis kiekis vaisių ir liesos mėsos. Tačiau pagrindas visada buvo ryžiai (rudieji, baltieji ar kitų rūšių). Tuo pat metu kalorijų kiekis buvo labai mažas – vos virš 1000 kalorijų. 95% dietos sudarė angliavandeniai.
  2. Dietos metu visi eksperimento dalyviai turėjo atlikti fizinius pratimus.

Per šį laikotarpį vyrai vidutiniškai neteko apie 70 kg (prieš eksperimentą „vidutinis svoris” buvo 160 kg), o moterys – 71 kg (prieš eksperimentą „vidutinis svoris” buvo 130 kg). Visų dalyvių kraujospūdis pastebimai stabilizavosi, normalizavosi gliukozės, trigliceridų ir šlapimo rūgšties lygis.

Kuo naudingi ryžiai mūsų organizmui?

Nenulukštenti ryžiai yra natūralus amino rūgščių, sudėtingų angliavandenių, mikroelementų ir vitaminų šaltinis. Ryžiuose ypač gausu:

  • Karotino
  • Fosforo
  • Geležies
  • Kalio
  • Kalcio
  • Cinko
  • Vario
  • Mangano
  • Jodo
  • Seleno
  • Vitamino E
  • Vitamino PP
  • B grupės vitaminų

Be to, mūsų organizmas labai lengvai įsisavina ryžius. Šis produktas apgaubia žarnyno sieneles, pagerina virškinimą, pašalina toksinus, druskas ir kenksmingus junginius iš organizmo. Nors yra daug ryžių rūšių, moterų organizmui ypač naudingi laukiniai ryžiai, kurie padeda pagerinti odos būklę, sustiprinti nagus ir plaukus bei palaikyti normalią hormonų būseną.

Mitybos specialistai itin vertina nenulukštentus ryžius (laukinius, ruduosius, juoduosius). Juos galima įtraukti į įvairias dietas. Baltuosiuose nulukštentuose ryžiuose yra daug mažiau naudingų medžiagų, be to, jie turi aukštą glikeminį indeksą.

Kas nutiks, jei valgysite tik ryžius: eksperimentas

Kas nutiks, jei valgysite tik ryžius kasdien?

Nerekomenduojama ilgai laikytis ryžių monodietos, jei nenorite pakenkti savo organizmui. Juk ji, kaip ir bet kuri kita monodieta, negali aprūpinti jūsų visomis sveikatai būtinomis maistinėmis medžiagomis. Iš tikrųjų, taip maitindamasis žmogus badauja. Todėl vos per savaitę laikydamiesi ryžių monodietos galite netekti kelių papildomų kilogramų. Taip atsitinka dėl sumažėjusio kasdienio kalorijų kiekio.

Tačiau verta pažymėti, kad vartojant tik baltuosius ryžius gali kilti rimtų problemų:

  1. Vitamino B1 trūkumas mityboje – baltuosiuose ryžiuose (kaip ir kvietinių miltų duonoje) nėra tiamino, o tai sukelia medžiagų apykaitos sutrikimus ir vystosi avitaminozė.
  2. Medžiagų apykaitos sutrikimai – dėl baltymų trūkumo vitaminai nepatenka į audinius, todėl nedalyvauja cheminėse reakcijose. Formuojasi raumenų atrofija, nyksta kaulų audiniai ir silpnėja sąnariai.

Pavojai, apie kuriuos Kempneris nekalbėjo

Dėl vitamino B1 trūkumo taip pat vystosi kitos rimtos problemos. Ypač sumažėja tam tikrų fermentų aktyvumas, todėl organizme kaupiasi pieno rūgštis, kuri gali paveikti smegenis. Taip pat sumažėja širdies raumens susitraukiamumas, sutrinka širdies ritmas ir padidėja širdies dydis.

Dėl baltymų trūkumo silpnėja imunitetas. O didelis vitamino B1 trūkumas sukelia beri-beri ligą (polineuritą). Žmogus nuolat silpsta, alpsta ir jaučia galvos svaigimą.

Nors Kempnerio tyrimai parodė įspūdingus rezultatus svorio mažinimo srityje, šiuolaikiniai dietologai įspėja keliamus pavojus valgant tik ryžius. Subalansuota mityba, apimanti įvairius maisto produktus, yra daug saugesnis ir tvaresnis būdas palaikyti sveikatą ir kontroliuoti svorį.

Ryžius verta įtraukti į subalansuotą mitybą kaip vertingą angliavandenių šaltinį, tačiau jie neturėtų tapti vieninteliu jūsų maisto racionu. Geriau pasirinkti nenulukštentus ryžius ir derinti juos su baltymų šaltiniais, daržovėmis ir sveikaisiais riebalais, kad organizmas gautų visas reikalingas maistines medžiagas.

Šaltinis: https://tsn.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:dietaeksperimentasryžiai

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kiek kofeino turi matcha arbata? Štai ką reikia žinoti
Sveikata ir grožis

Kiek kofeino turi matcha arbata? Štai ką reikia žinoti

2025-06-04
10 E raidėmis žymimų maisto priedų, kurių reikėtų vengti.
Sveikata ir grožis

10 E raidėmis žymimų maisto priedų, kurių reikėtų vengti

2025-06-25
Kas neturėtų gerti arbatos su citrina
Sveikata ir grožis

Kas neturėtų gerti arbatos su citrina: ką reikia žinoti

2025-06-21
Gliuteno netoleravimo požymiai, kurių geriau neignoruoti
Sveikata ir grožis

Gliuteno netoleravimo požymiai, kurių geriau neignoruoti

2025-06-17

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?