ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Datulės tnka ne tik desertuose. Pasidalino idėjomis, kur dar galima panaudoti
Gyvenimas

Datulės tnka ne tik desertuose. Pasidalino idėjomis, kur dar galima panaudoti

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-07-08
Komentarų: 0
4 min. skaitymo

Datulės – natūraliai saldūs, maistingi vaisiai, kurie dažniausiai siejami su desertais. Tačiau jų universalumas virtuvėje gerokai didesnis, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Dėl didelio skaidulų kiekio, antioksidantų ir natūralaus cukraus jos gali tapti puikiu ingredientu tiek sveikuoliškiems užkandžiams, tiek įdomesniems pagrindiniams patiekalams. Štai kelios idėjos, kaip įtraukti datules į įvairius patiekalus – nuo pusryčių iki pagrindinių patiekalų ir net užkandžių.

Datulės tnka ne tik desertuose. Pasidalino idėjomis, kur dar galima panaudoti
Datulės tnka ne tik desertuose. Pasidalino idėjomis, kur dar galima panaudoti

Natūralus saldiklis pusryčiams

Datulės gali būti puiki alternatyva rafinuotam cukrui. Jas galima naudoti saldinant košes, jogurtus, glotnučius ar naminius granolos batonėlius. Sumaišytos su avižomis ir augaliniu pienu, jos suteikia malonų saldumą ir kreminę tekstūrą be pridėtinių saldiklių. Datulių pastą galima paruošti iš anksto – tereikia užmerkti jas vandenyje ir sumalti – taip turėsite visada po ranka sveiką saldiklį, kurį galėsite naudoti net ir ant skrebučio vietoje džemo.

Salotų komponentas

Nors datulės saldžios, jos puikiai dera su sūriais ingredientais. Supjaustytos datulės praturtins žalumynų salotas, ypač kartu su feta, ožkos sūriu, riešutais ar keptu moliūgu. Šis derinys sukuria skonio kontrastą ir suteikia salotoms išraiškingumo. Be to, datulės puikiai tinka kartu su citrusiniais vaisiais ar avokadu, o kartu su medaus ir garstyčių padažu – sukursite gaivų, saldžiarūgštį skonį.

Įdarai ir mėsos patiekalai

Viduržemio jūros ir Artimųjų Rytų virtuvėje datulės dažnai naudojamos kaip priedas prie mėsos. Pavyzdžiui, vištieną ar ėrieną galima troškinti su datulėmis ir prieskoniais (cinamonu, kmynais, imbieru). Jos suteikia patiekalui natūralaus saldumo ir gilesnį skonio profilį. Taip pat datules galima naudoti įdarui kartu su ryžiais ar kuskusu, gaminant įdarytus pipirus ar baklažanus – tai ne tik skanu, bet ir maistinga.

Taip pat skaitykite

Kaip pasaldinti mandarinus? Japoniškas triukas vos per 10 minučių
Japoniškas triukas, kuris padės vos per 10 minučių pasaldinti mandarinus
2025-09-08
6 interjero dizaino klaidos, kurias daro dauguma.
6 interjero dizaino klaidos, kurių turėtumėte vengti
2025-08-21
Ką daryti, jei katei įgelė bitė ar vapsva?
Ką daryti, jei katei įgelė bitė ar vapsva?
2025-06-04
Asmenybės testas. Pasirinkite 50-ųjų įvaizdžio moterį. Ambeywood.com
Asmenybės testas: Išsirinkite 5-ojo dešimtmečio merginą ir sužinokite, koks jūsų tikrasis santykis su autoritetu
2025-08-22

Užkandžiai ir suktinukai

Datulės gali tapti ne tik energijos šaltiniu, bet ir elegantišku užkandžiu. Jas galima įdaryti riešutais (pvz., migdolais ar graikiniais) ir apvynioti plona vytintos mėsos juostele, pavyzdžiui, kumpiu ar bekonu – puikus balansas tarp saldumo ir sūrumo. Kepami orkaitėje, šie suktinukai tampa traškūs ir aromatingi – puikus užkandis vakarėliams ar šventėms.

Norint suteikti daugiau skonio gilumo, į datulių vidų galima įlašinti lašelį balzaminio acto ar įdėti gabalėlį mėlynojo pelėsinio sūrio. Be to, šiuos užkandžius galima patiekti su džiovintų pomidorų ar garstyčių padažu – tai suteiks papildomo akcento ir išskirtinumo.

Datulės tinka ne tik desertuose. Pasidalino idėjomis, kur dar galima panaudoti. Užkandžiai ir suktinukai

Saldus užkandis be cukraus

Smaližiams, norintiems sumažinti pridėtinio cukraus kiekį, datulės – nepakeičiamos. Iš jų galima pasigaminti datulių pastą, kuria gardinami sausainiai ar pyragaičiai. Taip pat jos tinka energijos rutuliukams su avižomis, kakava, sėklomis ir riešutais. Į masę galite įmaišyti cinamono, kokosų drožlių ar net spirulinos – taip gausite ne tik saldų, bet ir itin maistingą užkandį.

Tokie rutuliukai puikiai tinka kaip greitas energijos šaltinis prieš treniruotę ar ilgos darbo dienos metu. Be to, datulių pagrindu galima gaminti ir veganiškus triufelius – tiesiog sumaišykite jas su riešutais, kakava ir šlakeliu vanilės ekstrakto, o suformuotus rutuliukus apvoliokite sezamo sėklose ar kakavos milteliuose.

Padažai ir užtepėlės

Sumaišius datules su tahini (sezamų pasta), citrinos sultimis ir trupučiu vandens, galima gauti puikų saldžiarūgštį užtepą, tinkantį prie daržovių, duonos ar mėsos. Taip pat jos tinka gaminant saldžius čili padažus ar marinatų pagrindą. Įtraukus česnako, imbiero ar sojų padažo, galima sukurti net egzotišką rytietišką padažą, tinkantį tiek prie keptų daržovių, tiek prie tofu ar vištienos.

Datulės – tai ne tik deserto sudedamoji dalis. Jos universalumas leidžia jas įtraukti į daugelį kasdienių patiekalų, suteikiant jiems natūralaus saldumo, tekstūros ir maistingumo. Nepamirškite, kad datulės ne tik saldžios, bet ir itin maistingos – jose daug skaidulų, magnio, kalio, antioksidantų. Eksperimentuokite ir atrasite naujų, netikėtų skonio derinių, kurie gali praturtinti jūsų mitybą!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Taip pat skaitykite

Kaip mus iš tikrųjų veikia netvarkingi namai?
Kaip mus iš tikrųjų veikia netvarkingi namai?
2025-07-14
Kodėl folija turi blizgias ir matines puses bei kada jas naudoti
Kodėl folija turi blizgias ir matines puses bei kada jas naudoti?
2025-07-03
Savikontrolė - kaip išlikti motyvuotam ir pasiekti tikslų?
Savikontrolė: kaip išlikti susitelkusiems ir pasiekti savo tikslų
2025-08-21
indaplovių tablečių naudojimo būdas
Mažai žinomas indaplovių tablečių naudojimo būdas. Nustebsite, ką jos gali padaryti
2025-08-31
ŽYMOS:Datulėsmaistas

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą bei patarimus, skirtus visiems namų mylėtojams ir puoselėtojams. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir naudinga informacija, kuria galiu pasidalinti su jumis. Tikiu, kad kiekvienas straipsnis gali sudominti ir įkvėpti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Geriausias baliklis papilkėjusiems skalbiniams. Įdėkite į vandenį tabletes ir balti skalbiniai bus baltesni!
Gyvenimas

Geriausias baliklis papilkėjusiems skalbiniams. Įdėkite į vandenį tabletes ir balti skalbiniai bus baltesni!

Saulėgrąžų aliejus buityje: 5 netikėti, bet labai praktiški panaudojimo būdai
Gyvenimas

Saulėgrąžų aliejus buityje: 5 netikėti, bet labai praktiški panaudojimo būdai

Ar vairuodami tikrai vairą laikote teisingai? Atsako ekspertai.
Automobiliai

Ar vairuodami tikrai vairą laikote teisingai? Ekspertai pasakoja, koks turėtų būti saugiausias metodas

Tereikia pamirkyti ir įdėti į skalbimo mašiną
Gyvenimas

Tereikia pamirkyti ir įdėti į skalbimo mašiną: tai padeda išspręsti vieną nemalonią problemą

Kiaulienos sprandinė: kaip gaminti, kad būtų sultinga ir tirptų burnoje?
Mėsos patiekalai

Kiaulienos sprandinė: kaip gaminti, kad būtų sultinga ir tirptų burnoje? Šefas pasidalijo patarimais

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?