Vietnamietiška jautienos sriuba – ši kvapni ir sielą šildanti pho sriuba sukurta pagal tradicinį vietnamietišką receptą, kuriame susilieja sodrus jautienos sultinys, subtilūs rytietiški prieskoniai ir šviežios, traškios daržovės.
Vietnamietiška jautienos sriuba: receptas
Tai sriuba, kuri ne tik sušildo kūną, bet ir pažadina skonio receptorius – gaivi, sodri ir kupina gyvybės.
Ingredientai:
Jautienos sultiniui:
- 1,5 kg jautienos blauzdos
- 2 kg jautienos kaulų
- 1 svogūnas
- 5 cm šviežio imbiero šaknies gabalėlis
- 1 arb. š. pankolio sėklų
- 1 arb. š. juodųjų pipirų grūdelių
- 3 žvaigždiniai anyžiai
- 5 cm cinamono lazdelės gabalėlis
- 4 gvazdikėliai
- 2 lauro lapai
Sriubai:
- 200 g ryžių makaronų
- 1 morka
- ryšulėlis laiškinių svogūnų
- 300 g daigintų pupelių
- 250 g nugarinės arba jautienos išpjovos
- 1-2 valg. š. žuvies padažo
- mažas ryšelis šviežių kalendrų
- mažas ryšelis šviežių mėtos lapelių
- sauja šviežių bazilikų lapelių
- druska ir šviežiai malti juodieji pipirai
Patiekimui:
- šviežios kalendros
- 2 žaliosios citrinos
- keli čili pipirai
- čili aliejus arba čili padažas, pvz., sriracha
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Sultiniui orkaitę įkaitinti iki 220 °C temperatūros. Į didelę kepimo skardą sudėti jautienos blauzdą, kaulus, ketvirčiais supjaustytą svogūną ir imbierą. Kepti apie 1 val, kol svogūnas apskrus, o mėsa ir kaulai gražiai paruduos.
2. Perkelti jautieną į didelį puodą. Supjaustyti imbierą griežinėliais ir sudėti kartu su svogūnu į puodą. Užpilti maždaug 4 l vandens. Užvirti, nugriebiant susidariusias pilkšvas putas nuo paviršiaus.
3. Kol vanduo kaista, dėti skardą ant viryklės ir užpilti šiek tiek vandens, kad atsiskirtų nuo dugno visi pridegę gabalėliai. Nugramdyti juos mentele. Kai bus nugriebtos putos nuo sultinio puode, suberti visus nugramdytus kepimo likučius bei prieskonius.
4. Uždengti puodą iš dalies ir labai lėtai virti 3-5 val, kol mėsa suminkštės, o sultinys įgaus sodrią spalvą. Perkošti sultinį į kitą puodą. Nuimti mėsą nuo blauzdos kaulo ir įdėti į sultinį, o likusius tirščius išmesti. Pagardinti druska ir pipirais, užvirti ir palikti troškintis.
5. Tuo tarpu atskirame puode pasūdytame verdančiame vandenyje išvirti ryžių makaronus, kaip nurodyta ant pakuotės.
6. Į sultinį sudėti pjaustytas morkas ir pavirti 3 min. Tuomet suberti smulkintus laiškinius svogūnus, daigus bei įpilti žuvies padažo. Pavirti dar minutę. Paragauti ir, jei reikia, įpilti dar šiek tiek žuvies padažo. Įmaišyti žoleles.
7. Į pašildytas lėkštes paskirstyti makaronus ir užpilti dalimi sriubos. Ant viršaus dėti jautienos griežinėlius ir užpilti daugiau karšto sultinio – jis lengvai termiškai apdoros mėsą. Patiekti su šviežiomis žolelėmis, žaliosios citrinos skiltelėmis, smulkintu čili bei čili aliejumi.
Recepto šaltinis: bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.