Kiek kartų, nusipirkę kivių, automatiškai juos nulupote – nepagalvodami, ką iš tiesų išmetate? Atrodo natūralu atsikratyti šiurkščios, plaukuotos odelės, bet šis įprotis gali jus netekinti vienų iš svarbiausių vaisiaus privalumų. Taip, teisingai supratote – valgydami visą kivį, kartu su odele, gaunate daug daugiau nei tik intensyvų skonį.
Odelėje slypi tikras vitaminų sprogimas
Dauguma žino, kad kivis kupinas vitamino C, skaidulų ir antioksidantų, bet retai kas susimąsto, jog reikšminga dalis šių medžiagų slepiasi… odelėje. Tyrimai rodo, kad valgant kivį su odele, suvartojama iki 50 % daugiau skaidulų nei nulupus. Tai – itin svarbu virškinimui ir žarnyno sveikatai, ypač šiuolaikiniame maiste, kuriame dažnai trūksta natūralių skaidulų.
Bet tai dar ne viskas. Kivio odele yra tikras antioksidantų arsenalas – joje gausu flavonoidų ir polifenolių, kurie kovoja su ląstelių uždegimais, lėtiniu senėjimu bei stiprina imunitetą. Taip pat čia randami beta-karotenas ir liuteinas – medžiagos, svarbios akių sveikatai ir apsaugai nuo žalingo aplinkos poveikio.
Mokslas palaiko valgymą „su viskuo“
2016 m. American Journal of Clinical Nutrition atliktas tyrimas atskleidė, kad žmonės, valgantys visą kivį, turėjo aukštesnius antioksidantų kiekius kraujyje nei tie, kurie rinkosi tik minkštimą. Tai reiškia, jog odelė – ne tik nekenksminga, bet ir naudinga, jei norite sustiprinti savo apsaugines organizmo funkcijas.
Be to, valgymas su odele prisideda prie tvarumo. Sumažinate maisto atliekų kiekį ir tuo pačiu padidinate maistinę vertę – nauda dviguba.
Ar visiems kivius galima valgyti su odele?
Klasikinis žaliasis kivis gali būti kiek šiurkštokas, tačiau auksiniai ir mažieji (baby) kiviai turi plonesnę, beveik lygią odelę, kuri yra kur kas malonesnė skoniui. Jei norite išbandyti valgymą su visa odele, pirmiausia kruopščiai nuplaukite vaisių – pakanka gerai nušveisti po tekančiu vandeniu arba pamirkyti jį silpnai acto tirpale.
Visgi yra atvejų, kai kivių odelės verčiau vengti. Žmonės, alergiški kiviams ar lateksui, gali stipriau reaguoti būtent į odelėje esančias medžiagas. Taip pat jautresnio virškinimo žmonėms papildomas skaidulų kiekis gali sukelti diskomfortą – tokiu atveju geriau pradėti nuo mažų porcijų.

Odelė – ne tik sveika, bet ir… praktiška
Valgant kivį su odele, laimite ne tik sveikatai – tai ir itin patogus užkandis kelionėse, darbe ar gamtoje. Nebereikia peilių, lėkščių ar papildomo laiko – tiesiog nuplaukite, suvalgykite ir mėgaukitės energijos bei vitaminų užtaisu. Toks požiūris keičia įprastus mitybos įpročius ir skatina paprastesnį, sąmoningesnį valgymą.
Be to, valgymas su odele yra puiki tema pokalbiui – daugelis žmonių vis dar nustemba sužinoję, kad šis „nevalgomas“ sluoksnis iš tiesų yra vienas vertingiausių. Galbūt net įkvėpsite draugus ar šeimos narius pažvelgti į vaisius kitu kampu.
Kasdienė investicija į sveikatą
Mitybos pokyčiai nebūtinai turi būti radikalūs ar brangūs. Kartais užtenka vieno mažo sprendimo – tokio kaip nelupti kivių – ir jūs jau gaunate daugiau maistinių medžiagų, gerinate virškinimą bei stiprinate imuninę sistemą. Tai paprasta, bet veiksminga investicija į kasdienę savijautą.
Ir nors šis žalias vaisius ne visiems tinka vienodai, didžiajai daliai žmonių tai – nepanaudotas potencialas, kurį verta išbandyti. Tik nepamirškite pagrindinės taisyklės: kruopštus plovimas visada privalomas, nes net ir vitaminų kupinas vaisius netenka savo vertės, jei ant jo liko nešvarumų.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.