Orkaitėje keptas žiedinis kopūstas su padažu – sotus ir išraiškingo skonio patiekalas, kuriame subtiliai dera skrudinto žiedinio kopūsto traškumas, švelnus ir kreminis sūrio padažas bei gardūs česnakiniai sviestiniai džiūvėsėliai.
Orkaitėje keptas žiedinis kopūstas su padažu: receptas
Puikus pasirinkimas tiek šventiniam stalui, tiek įdomesnei kasdienės vakarienės alternatyvai – tai vegetariškas patiekalas, kuris nepaliks abejingų.
Ingredientai:
- 1 žiedinis kopūstas (apie 750 g)
- 1 valg. š. alyvuogių aliejaus
- druska ir juodieji pipirai pagal skonį
Česnakiniams džiūvėsėliams: - 20 g panko džiūvėsėlių
- 2 česnako skiltelės (smulkiai pjaustytos)
- 20 g sviesto (šalto)
- 1 valg. š. smulkintų petražolių
Sūrio padažui: - 500 ml riebios grietinėlės
- ½ tarkuoto muskato riešuto
- 200 g čederio sūrio
- 1 arb. š. Dižono garstyčių
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Česnakiniams džiūvėsėliams įkaitinti orkaitę iki 200 °C.
2. Į nedidelį dubenį suberti džiūvėsėlius ir trintą česnaką, lengvai pagardinti druska ir pipirais. Stambia tarka sutarkuoti sviestą ir rankomis kruopščiai sumaišyti su džiūvėsėliais.
3. Mišinį paskleisti ant kepimo skardos. Kepti 8-10 min, po pusės laiko pamaišyti, kol taps gražiai auksinės spalvos. Išimti ir palikti atvėsti, tada sumaišyti su smulkintomis petražolėmis.
4. Žiediniam kopūstui kepti orkaitės temperatūrą sumažinti iki 190 °C.
5. Nupjauti kopūsto kotą, kad jis tvirtai stovėtų, bet palikti kuo daugiau žalių lapų. Įpjauti kotą giliai kryžiaus forma.
6. Dideliame puode užvirinti apie 4 cm vandens. Atsargiai įdėti kopūstą ir virti uždengus dangčiu 12 min, tada perkelti į lėkštę ir palikti dar 5 minutėms garuoti.
7. Alyvuogių aliejumi aptepti visą kopūstą, gausiai pagardinti druska ir pipirais, ir kepti 40-45 min orkaitėje. Po pusės laiko patikrinkite. Jis turi būti tolygiai apskrudęs.
8. Kol kepa, paruošti sūrio padažą: į puodą supilti grietinėlę ir sudėti tarkuotą muskato riešutą, užvirti. Sumažinti kaitrą ir įmaišyti sūrį bei garstyčias. Kai sūris ištirps – išjungti kaitrą.
9. Patiekiant dėti keptą žiedinį kopūstą į gilią serviravimo lėkštę, užpilti šiltu sūrio padažu ir pabarstyti česnakiniais džiūvėsėliais.
Recepto šaltinis: bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.