Nors vasara jau įpusėjo, dar nevėlu kibti į daržininko darbus. Liepa – paskutinė galimybė pasinaudoti šiluma ir ilgu dienos šviesos laiku, kad sodas ar daržas suspindėtų naujomis spalvomis ir skoniais. Tinkamai pasirinkti augalai iki pat rudens džiugins ne tik akį, bet ir padės išnaudoti visą vegetacijos laikotarpį. Be to, šiuo metu sodinant galima išvengti daugelio pavasarį sėjamiems augalams būdingų ligų ir kenkėjų, o žemė jau būna įšilusi – tai palankios sąlygos sparčiam augimui.
Špinatai, ridikai ir krapai – greiti derliaus džiaugsmai
Jeigu turite vos kelias laisvas lysves – verta išnaudoti jas špinatams, ridikams ar krapams. Tai vieni iš sparčiausiai augančių augalų, kuriems pakanka 25–35 dienų iki derliaus. Ridikai geriausiai auga šiek tiek vėsesniu oru, tad liepos antroje pusėje jie duoda ypač gražius, traškius šakniavaisius. Špinatai taip pat mėgsta trumpėjančią dieną ir ne tokį karštą orą – jie mažiau linkę „išbėgti“ į žiedus. Krapus geriausia sėti tiesiai į dirvą kas 2–3 savaites – taip visą vasarą turėsite šviežių žalumynų sriuboms ar marinuojamiems agurkams.
Salotos, rukola, lapiniai burokėliai – žalumynų vėsa karštai vasarai
Salotos ir kitos žalialapės kultūros sėkmingai auga net ir mažiau derlingose dirvose, o jų sėklos dygsta greitai. Rukola auga net pavėsyje, todėl idealiai tinka balkone ar šiltnamio kampe. Liepos mėnesį vertėtų rinktis atsparias karščiui salotų veisles – tokias kaip ‘Lollo Rossa’, ‘Batavia’ ar ‘Red Salad Bowl’. Lapiniai burokėliai (mangoldai) – tai ne tik vitaminų ir mineralų šaltinis, bet ir augalas, kuris toleruoja lengvą šalną, tad jo derlių galima rinkti iki pat spalio. Jie gerai auga tiek lysvėje, tiek gėlių darželyje – margi lapai suteikia dekoratyvumo.

Mairūnas, bazilikas, kalendra – paskutinė proga kvapniam derliui
Prieskoninės žolelės ne tik pagerina maisto skonį, bet ir padeda natūraliai atbaidyti kai kuriuos vabzdžius darže. Mairūnas ir bazilikas mėgsta šilumą, todėl juos geriausia auginti saulėtoje vietoje, gerai drenuotoje dirvoje. Kalendra yra šiek tiek atsparesnė karščiui, tačiau jauniausius lapelius derėtų skinti dažnai, kad augalas nespėtų sukrauti žiedų. Šias žoleles galima auginti ir vazonuose – jos puikiai tinka palangėms ar terasoms. Verta žinoti, kad kuo dažniau skinami viršutiniai lapeliai, tuo daugiau naujų ūglių užauga, o aromatas tampa intensyvesnis.
Medetkos, nasturtos, serenčiai – žydinčios gėlės dar nepasakė paskutinio žodžio
Jei norite, kad gėlynas būtų spalvingas iki pat pirmųjų šalnų – verta rinktis greitai augančias ir žydinčias vienmetes gėles. Medetkos ne tik puošia, bet ir turi antiseptinių savybių – jų žiedai gali būti džiovinami arbatai arba naudingi odos priežiūrai. Nasturtės ne tik puošnios, bet ir valgomos – jų švelniai pipirinio skonio lapai ir žiedai puikiai tinka salotoms. Serenčiai gerai auga net prastesnėje dirvoje, jų šaknys išskiria medžiagas, kurios padeda apsaugoti aplink augančius daržus nuo dirvinio nematodo. Liepos mėnesį sėtos gėlės pradės žydėti rugpjūčio pabaigoje ir laikysis iki šalnų.
Žirniai ir pupelės – maistingas papildymas rudens stalui
Ankštinės daržovės, tokios kaip žirniai ir pupelės, puikiai tinka vėlyvam sėjimui, jei pasirenkamos greitai bręstančios veislės. Žirniai paprastai subręsta per 50–60 dienų, o jų augimas spartus, jei dirva pakankamai drėgna. Jie ne tik aprūpina mus baltymais, bet ir praturtina dirvą azotu, kuris naudingas po jų auginamiems augalams. Sodinant pupeles liepos viduryje, rekomenduojama jas daiginti iš anksto – tai paspartins jų augimą ir padės sulaukti derliaus dar iki pirmųjų šalnų. Be to, žydinčios pupelės ir žirniai pritraukia bites ir kamanes, kurios naudingos visam daržo mikroklimatui.
Net jei atrodo, kad daržininkystės sezonas jau įsibėgėjęs, liepa – puiki proga papildyti sodą dar viena žaliuojančia banga. Pasinaudokite paskutiniu šios vasaros šansu – net keli pasėti augalai gali gerokai praturtinti jūsų sodą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.