ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Ar tikrai saugu kepti su alyvuogių aliejumi? Ekspertų įžvalgos ir patarimai
Sveikata ir grožis

Ar tikrai saugu kepti su alyvuogių aliejumi? Ekspertų įžvalgos ir patarimai

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-07-15
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Ar tikrai saugu kepti su alyvuogių aliejumi? Ekspertų įžvalgos ir patarimai
Ar tikrai saugu kepti su alyvuogių aliejumi? Ekspertų įžvalgos ir patarimai

Alyvuogių aliejus – vienas populiariausių riebalų, naudojamų kasdienėje virtuvėje. Daugelis jį renkasi dėl jo sveikatai naudingų savybių, tačiau kyla klausimas: ar kepimas su alyvuogių aliejumi toks pat naudingas? Pasak ekspertų, atsakymas priklauso nuo kelių svarbių veiksnių.

Kodėl alyvuogių aliejus toks vertingas?

Pasak sertifikuotos mitybos specialistės Jessicos Gavin, alyvuogių aliejus – vienas sveikiausių riebalų. Ypač sveikas pirmojo spaudimo (extra virgin) alyvuogių aliejus. Jis gausus mononesočiųjų riebalų, ypač oleino rūgšties, kuri, JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) duomenimis, gali sumažinti širdies ligų riziką, jei vartojama vietoje sočiųjų riebalų, pavyzdžiui, sviesto ar kokosų aliejaus.

Be to, šis aliejus pasižymi antiuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis, kurios padeda mažinti lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos ir cukrinis diabetas, riziką. Dėl šių privalumų alyvuogių aliejus yra vienas pagrindinių Viduržemio jūros dietos elementų – šios mitybos būdas dažnai vadinamas vienu sveikiausių pasaulyje.

Ką svarbu žinoti apie kepimą su alyvuogių aliejumi?

Ką svarbu žinoti apie kepimą su alyvuogių aliejumi?

Vienas svarbiausių dalykų, kalbant apie aliejų šildymą, yra dūmų taškas – temperatūra, kurioje aliejus pradeda rūkti, praranda skonines ir maistines savybes. Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus šį tašką pasiekia maždaug 190 °Ctemperatūroje – tai reiškia, kad dauguma kasdienių patiekalų gaminimo būdų, ypač ant vidutinės ugnies, yra saugūs.

Tiesa, kaitinant alyvuogių aliejų aukštesnėje temperatūroje, kai kurios jo naudingos medžiagos, pavyzdžiui, antioksidantai ir flavonoidai, gali sunykti. Tačiau tyrimai rodo, kad net ir šildant, alyvuogių aliejuje lieka pakankamas kiekis polifenolių, kad jis atitiktų Europos Sąjungos sveikatos standartus.

Įdomu tai, kad kai kurių daržovių – tokių kaip pomidorai, baklažanai, moliūgai ar bulvės – maistinė vertė net padidėja kepant jas alyvuogių aliejuje, nes kai kurie antioksidantai tampa lengviau įsisavinami.

Kaip išsaugoti naudingąsias savybes?

Pasak kulinarijos profesoriaus Jonathan Deutsch, didžiausias alyvuogių aliejaus praradimas vyksta, kai jis perkaista. Tuomet prarandamas ne tik skonis, bet ir vertingos flavonoidinės bei polifenolinės medžiagos.

Rekomendacija: jei norite maksimaliai išnaudoti alyvuogių aliejaus naudą, vartokite jį žalią. Užpilkite juo keptas daržoves, salotas, makaronus, picą ar net keptą žuvį ir mėgaukis jo turtingu aromatu bei naudinga sudėtimi.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:aliejusalyvuogių aliejuskepimasmityba

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaip sąmoningumo praktikos gali paskatinti nuolatinį fizinį aktyvumą: naujas tyrimas
Sveikata ir grožis

Kaip sąmoningumo praktikos gali paskatinti nuolatinį fizinį aktyvumą: naujas tyrimas

2025-07-14
Ar galite valgyti kiaušinius kasdien: mitybos specialistų atsakymas
Sveikata ir grožis

Ar galite valgyti kiaušinius kasdien: mitybos specialistų atsakymas

2025-06-30
Mityba svorio metimui
Sveikata ir grožis

Mitybos planas svorio metimui: subalansuota ir efektyvi dieta

2025-07-13
Kava prieš treniruotę: energijos pliūpsnis ar rizika?
Sveikata ir grožis

Kava prieš treniruotę: energijos pliūpsnis ar rizika?

2025-07-18

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?