ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Koks šokoladas iš tiesų naudingas sveikatai? Ekspertės patarimai
Sveikata ir grožis

Koks šokoladas iš tiesų naudingas sveikatai? Ekspertės patarimai

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-07-15
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Koks šokoladas iš tiesų naudingas sveikatai? Ekspertės patarimai
Koks šokoladas iš tiesų naudingas sveikatai? Ekspertės patarimai

Šokoladas – daugelio mėgstamas gardumynas, tačiau po gražiu popierėliu gali slėptis ne tik malonumas, bet ir pavojus. Kaip iš gausybės prekybos centrų lentynose siūlomų variantų atsirinkti tikrai kokybišką ir saugų šokoladą? Šiuo klausimu savo „Instagram“ paskyroje dalijasi mitybos specialistė Liudmila Matišinec.

Minimalus kakavos procentas šokolade

Pasak ekspertės, minimalus rekomenduojamas kakavos kiekis šokolade turėtų būti apie 70%. Būtent tokioje koncentracijoje yra pakankamai flavonoidų – stiprių antioksidantų, kurie palaiko širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą bei mažina uždegiminius procesus organizme.

Šokolade, kuriame yra 85% kakavos, flavonoidų kiekis yra dar didesnis, o cukraus – mažiau. Tuo tarpu 99% kakavosšokoladas beveik neturi cukraus, tačiau yra labai kartus ir ne visiems gali būti priimtinas dėl savo skonio.

Juodasis šokoladas: kaip dažnai galima jį valgyti?

Rekomenduojama vartoti 20–30 g juodojo šokolado (85% kakavos) 2–4 kartus per savaitę.

Taip pat skaitykite

Kaip atkurti žarnyno sveikatą po antibiotikų: patarimai
Kaip atkurti žarnyno sveikatą po antibiotikų: naudingi patarimai ir mitybos rekomendacijos
2025-07-05
Kaip valgymo greitis veikia cukraus kiekį kraujyje ir sveikatą?
Kaip valgymo greitis veikia cukraus kiekį kraujyje ir sveikatą?
2025-08-07
Valgykite tą patį
Štai kas nutiks organizmui, jei kasdien valgysite tą patį: būsite šokiruoti
2025-07-15
Raukšlės ir jų naikinimas
Šypsenos raukšlės: kaip jas sumažinti namuose?
2025-06-18

Tyrimai parodė, kad vartojant tokį šokoladą 3 savaites:

  • Sumažėjo neigiamos emocijos
  • Padidėjo žarnyno mikrobiotos įvairovė
  • Pagerėjo psichoemocinė būklė
Juodasis šokoladas: kaip dažnai galima jį valgyti?

Kokios sudedamosios dalys turėtų būti šokolade?

Renkantis šokoladą, verta atkreipti dėmesį į šias sudedamąsias dalis:

  • Kakavos masė, kakavos sviestas
  • Cukranendrių cukrus (saikingais kiekiais)
  • Natūrali vanilė arba vanilės ekstraktas

Nepageidaujami komponentai šokolade:

Reikėtų vengti šokolado, kurio sudėtyje yra šių komponentų:

  • Palmių aliejus arba hidrinti riebalai – gali neigiamai paveikti lipidų profilį.
  • Vanilinas (dirbtinis kvapiklis) – dažnai naudojamas vietoj tikros vanilės ir neturi naudingų savybių.
  • Emulsikliai (E476 – poliglicerolio poliricinoleatas) – ilgalaikio vartojimo saugumas vis dar tiriamas.
  • Maltodekstrinas, gliukozės sirupas – pasižymi aukštu glikemijos indeksu.

Ekspertė paaiškina, kad kakavos procentas yra kakavos masės ir kakavos sviesto suma, tačiau tai negarantuoja mažo cukraus kiekio. Kai kuriuose 70% kakavos turinčiuose šokoladuose cukrus sudėtyje gali būti nurodytas pirmoje vietoje, o tai reiškia, kad jo yra daugiau nei kitų ingredientų.

Geras pasirinkimas būtų šokoladas, kuriame 100 g produkto tenka ne daugiau nei 20–25 g cukraus. Idealus variantas, jei cukrus sudėtyje yra trečioje ar žemesnėje pozicijoje.

Saldikliai gali būti tinkamas pasirinkimas, jei vengiate cukraus (sergate diabetu, esate atsparūs insulinui arba siekiate numesti svorio). Tokiu atveju rinkitės produktus, kurių sudėtyje yra tokių saldiklių kaip eritritolis, stevija arba alulozė. Aspartamo ir sukralozės rekomenduojama vengti dėl prieštaringų duomenų apie jų poveikį medžiagų apykaitai.

Šokoladas ir saugūs bei žalingi priedai

Rekomenduojami priedai šokolade:

  • Riešutai (migdolai, graikiniai riešutai, lazdynų riešutai) – Omega-3 riebalų rūgščių, baltymų ir skaidulų šaltinis.
  • Sublimuotos uogos – antioksidantai ir polifenoliai.
  • Kakavos pupelių kruopos – papildomas flavonoidų šaltinis.

Verta vengti šokolado su šiais priedais:

Taip pat skaitykite

Kaip nusiraminti ir kontroliuoti stresą? 6 metodai
Kaip nusiraminti ir kontroliuoti stresą? 6 metodai
2025-08-12
Meditacijos nauda: padeda jūsų protui ir kūnui
Meditacijos nauda: padeda jūsų protui ir kūnui
2025-08-14
Šunų auginimas ir psichikos sveikata: ką atskleidė naujausi tyrimai?
Šunų auginimas ir psichikos sveikata: ką atskleidė naujausi tyrimai?
2025-06-23
Kavos tyrimas ir jos poveikis ilgesniam gyvenimui. Atrado kavos privalumą ir sąsają su sveikata
Norite ilgiau gyventi? Neatsisakykite kavos! Tyrimas atskleidė dar vieną kavos privalumą
2025-08-19
  • Karamelė, sausainiai, triufeliniai įdarai, zefyrai – turi daug cukraus, transriebalų ir dirbtinių priemaišų.
  • Cukruoti vaisiai sirupe – dažnai turi gliukozės-fruktozės sirupo.

Rinkdamiesi šokoladą atidžiai skaitykite etiketes ir pirmenybę teikite aukštos kokybės produktams su natūraliais ingredientais. Toks šokoladas ne tik suteiks malonumą, bet ir gali būti naudingas jūsų sveikatai.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Šokoladassveikata

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Šis įprotis prieš miegą gali lemti stiprų plaukų slinkimą
Sveikata ir grožis

Šis įprotis prieš miegą gali lemti stiprų plaukų slinkimą

Atskleidė, kokios baudos gręsia už invazinių augalų parsivežimą, auginimą ir platinimą Lietuvoje
Įdomu

Atskleidė, kokios baudos gręsia už invazinių augalų parsivežimą, auginimą ir platinimą Lietuvoje

Augalai netinkami auginti sode turint vaikų ar augintinių.
Sodas ir daržas

Augalai, kurių geriau nesodinti savo sode turint mažų vaikų ir augintinių

Pelėsis skalbimo mašinoje.
Gyvenimas

Pelėsis atsirado jūsų skalbimo mašinoje? Štai kaip jį panaikinti

pratimai gražioms rankoms
Sveikata ir grožis

Atsisveikinkite su suglebusiais rankomis: 3 pagrindiniai pratimai

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?