ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Kodėl verta įtraukti kiaulpienes į racioną – ir ką svarbu žinoti prieš ragaujant
Sveikata ir grožis

Kodėl verta įtraukti kiaulpienes į racioną – ir ką svarbu žinoti prieš ragaujant

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-07-19
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Kodėl verta įtraukti kiaulpienes į racioną
Kodėl verta įtraukti kiaulpienes į racioną

Pavasarį Lietuvoje pražysta viena iš atpažįstamiausių laukinių augalų – kiaulpienė. Nors daugeliui ji asocijuojasi su vaikystės prisiminimais ir pūkų pūtimu, šis daugiametis žolinis augalas gali tapti ne tik stalo puošmena, bet ir naudingu maisto ingredientu. Tačiau prieš dedant kiaulpienes į lėkštę, svarbu žinoti, kada ir kaip ją rinkti, paruošti bei kam ji gali būti netinkama.

Kiaulpienės nauda sveikatai

Kiaulpienė – valgomas ir vaistinis augalas, kuriame gausu naudingų medžiagų. Ji turi vitaminų A, C, K, E, nedidelį kiekį B grupės vitaminų, antioksidantų (beta-karoteno, polifenolių), folio rūgšties, terpenoidų ir polisacharidų. Taip pat – mineralų, tokių kaip kalcis, geležis, magnis bei kalis.

Kiaulpienių lapuose ir šaknyse yra karčiųjų medžiagų, kurios skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, gerina apetitą bei turi tulžies išsiskyrimą skatinantį poveikį. Tai gali būti naudinga esant virškinimo sutrikimams, ypač gastritui su mažu rūgštingumu. Tačiau padidėjęs skrandžio rūgštingumas – atvirkščiai, gali būti priežastis šio augalo vengti.

„Internete galima rasti daug teiginių apie stebuklingas kiaulpienės gydomąsias savybes, bet kol kas nėra pakankamai mokslinių tyrimų, įrodančių jų naudą žarnyno mikrobiotai ar virškinimo sistemos ligų gydymui,“ – pažymi mitybos specialistė Liudmyla Pylypiuk.

Kaip tinkamai vartoti kiaulpienes?

Kur rinkti? Venkite rinkti kiaulpienes šalia kelių, takų ar pramoninių teritorijų – jos sugeria sunkiuosius metalus ir kitus teršalus iš aplinkos. Geriausia – skinti jas savo darže, sode arba įsigyti iš ekologiškų ūkių.

Kaip paruošti? Prieš vartojimą – kruopščiai nuplaukite ir pamirkykite šaltame vandenyje 10–30 minučių. Tai padės pašalinti nešvarumus, vabzdžius, gyvūnų paliktas bakterijas bei sumažins kartumą.

Kaip laikyti? Nuplautas ir nusausintas kiaulpienes galima naudoti iš karto arba laikyti sandariame inde šaldytuve.

Kaip tinkamai vartoti kiaulpienes?

Kaip skaniai paruošti kiaulpienes?

Lapai: Jauni žali lapai, kai augalas dar nesuformavo baltų „pūkų“, puikiai tinka salotoms. Jie primena skonio derinį tarp gražgarstės ir pelyno. Lapus galima maišyti su virtais kiaušiniais, burokėliais, bulvėmis, mėsa. Rekomenduojama naudoti rūgštesnius priedus – citrinos sultis, obuolių actą ar garstyčių padažą.

Šaknys: Kiaulpienių šaknys primena cikorijos šaknis. Jas galima kepti – jose esantis inulinas karamelizuojasi, suteikdamas malonų skonį. Taip pat – džiovinti, malti ir naudoti kaip kavos pakaitalą.

Žiedai ir pumpurai: Geltoni žiedlapiai puikiai tinka arbatai ar dekoracijoms. Pumpurus galima marinuoti kaip kaparėlius arba rauginti – tai naudinga žarnyno mikrobiotai. Taip pat iš žiedų gaminamas skanus medus.

Kas turėtų vengti kiaulpienių?

Kiaulpienių nerekomenduojama vartoti:

  • Sergant virškinimo sistemos ligomis paūmėjimo metu;
  • Turint padidėjusį skrandžio rūgštingumą;
  • Sergant tulžies akmenlige;
  • Nėščioms moterims;
  • Vaikams iki 3 metų;
  • Žmonėms, turintiems alergiją žiedadulkėms.

„Nors kiaulpienės gali būti skanus ir įdomus mitybos priedas, jos nėra universali priemonė nuo ligų. Naudokime jas atsakingai ir pasikliaukime mokslo įrodymais,“ – pabrėžia mitybos specialistė.

Šaltinis: https://life.pravda.com.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:kiaulpienėsmitybaskaidulosvitaminai

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Chia sėklų pudingas: ne tik madingas desertas, bet ir itin sveiki pusryčiai
Sveikata ir grožis

Chia sėklų pudingas: ne tik madingas desertas, bet ir itin sveiki pusryčiai

2025-07-04
Kuri kraujo grupė labiausiai traukia erkes? Mokslininkų atsakymas
Sveikata ir grožis

Kuri kraujo grupė labiausiai traukia erkes? Mokslininkų atsakymas

2025-07-03
Ar papildomi vitaminai augintiniams būtini?
Gyvenimas

Ar papildomi vitaminai augintiniams būtini? Atsako veterinarai 

2025-07-14
Kai supermaistas tampa kenksmingas: kokių produktų nepadauginti?
Sveikata ir grožis

Kai supermaistas tampa kenksmingas: kokių produktų nepadauginti?

2025-07-02

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?